reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Obawy dotyczące niemowląt

Dziulka a czy u Was nie jest cieplej?

Jeśli chodzi o pampersy. My używamy Premium Care i pieluszek i chusteczek i jak na razie sprawdzają się doskonale :-)
Nie wiem czy było ale... Zamów Próbkę kod streetcom to: DRYMAX

Jak dopisze pogoda jutro uderzamy na spacer :-)
Co do temperatury, czytałam, że optimum dzienne to 20-21 stopni, do kąpieli 22, a na noc 18.
Położna powiedziała mi, że nie ma złotej recepty na ubieranie, bo każde dziecko jest inne. Należy sprawdzać karczek i ewentualnie doubierac lub rozbierać. :-)

reklama
e-lona- ja jakoś w tydzień po porodzie wystawiłam małego w gondoli na balkon na 30 min. Ubrałam go jak na spacer. Co chwila wychodziłam i sprawdzałam czy nie ma zimnego noska, ale nie miał więc dopiero po 30 min go zabrałam. Następnego dnia poszłam już na spacer i w trakcie spaceru też sprawdzałam czy ma ciepłe policzki, rączki i tym sposobem chodziłam z nim godzinę i cały czas do tej pory chodzę na godzinne spacerki. Nie każdego dnia,ale dość często.

och, jak jeszcze było o kupkach, to ja nie wiem co robić. U mojej małej było wszytko ok, a od 4 dni (teraz ma 3 tyg, coś suwaczek nie działa) robi jedną kupę raz na 28-31 godzin (!) i to ogromną, rzadką, tak, że w niej pływa po same piętki, a zanim ją zrobi wierci sie, płacze co chwila. Picie koperków, masowanie brzuszka, kładzenie na brzuszku- nic nie pomaga :( karmię ją mieszanie piersią i nan 1 ha od powrotu do domu i nagle taki problem :( nie wiem co z nią robić dziś w nocy, do lekarza dopiero jutro idziemy...

RYKIAVIK podobno to jest normalne- moja tez tak miala niedawno ze jedna kupka i tyle, poszlam sie dowiedziec co i jak to powiedzieli ze tak sie zdarza i dokad nie ma twardego brzuszka i nie beczy non stop to nie ma czym sie przejmowac. moja ogolnie robie jedna wielka kupe albo dwie , duzo siusia nie ma kolek wiec chyba jest ok.
SUGAR- niby jest cieplej -dzis bylo 22 w sloncu na dworze, ale w zeszlym tygodniu bylo jakies 10 stopni i ubralam mala na dwor w body,pizamke welurkowa i na to komplet spodnie i kurteczka z polarka, rekawiczki czapeczka i koniec. nie miala nic zimnego pzoa noskiem:)

rykiavik -Może to wina mleka modyfikowanego, generalnie po modyfikowanym kupki są gęstsze, bardziej treściwe i jest ich mniej. A po mleku z piersi są rzadkie, mniejsze i częściej. A czy zmiana częstotliwości kupek nie zbiegła się z wprowadzeniem mleka modyfikowanego do diety? Jak czujesz że coś jest nie tak to pogadaj jutro z lekarzem o tym. A dziś to chyba nie ma co panikować. Jeśli to jest od 4 dni i nic jej się takiego nie stało to jedna noc więcej dużej różnicy nie zrobi raczej. Ja zawsze jak mały ma jakieś dolegliwości to wychodzę z założenia, że jeśli ma apetyt i domaga się jedzonka, jest ruchliwy i nie ma gorączki to nic strasznego się nie dzieje. Tak mi powiedziała pediatra :)

A ja mam delikatniejszą skórę od mojego niemowlaczka. Kąpię małego w żelu Nivea Baby i dziś po jego kąpieli dostałam takiej wysypki na rękach że hoho... Za to mały ma się świetnie :)

Nam położna mówiła, że kupy może i 5 dni nie być, ważne żeby sikanie było, minimum 6 pampersów zasikanych na dobę.
Co do kupy to kolor i konsystencja są nieważne, byle nie było piany, krwi lub śluzu.

byla u mnie polozna(kons.laktacyjna)i powiedziala,e te luzniejsze kupki to prawdopodobnie wina kopru z herbatki na laktacje , ktora zaczelam pic.Mam odstawic i obserwowac zawartosc passaniampka. Tak tez zrobie.

Po wykladzie na temat karmienia piersia, probach przystawiania Maury( z ta pania wszystko wydaje sie latwe i wychodzi, jak jestem sama jest zupelnie na odwrot:(( ) kazala kupic zestaw smoczka z Medeli, by dokarmiac ta butla zamiast tradycyjnej, ktora zaburza odruch ssania. Wyslalam wiec Mojego do apteki. Przyniosl butle(bagatela 80zl!),a na niej, ze dla dzieci z roszczepem, z zsp.Downa, zaburzeniami neurologicznymi....przerazilam sie..ja mam zdrowe dziecko, a chce mu pokowac w usteczka to cos!! z drugiej strony pani, do ktorej poczulam zaufanie, goraco mi ja polecala.. nie wiem, co robic-butla na razie stoi,a ja nie mam odwagi jej uzyc. CO sadzicie. Moze ktoras z was zetknela sie wczesniej z ta butelka?

moriam czy o taką butelkę chodzi? :

Medela Calma - rewolucyjna buteleka do karmienia niemowląt | Karmienie | Karmienie butelką | Butelki | Sklep internetowy z artykułami dla niemowląt MamaBebe.pl

bo jeśli tak to myśle że wszystko ładnie jest tam wytłumaczone: łatwiej jest z niej przejść na pierś. Poza tym ja bym się nie przejmowała tym dla kogo jest butelka przeznaczona. najważniejsze żeby Waszemu maleństwu podpasowała i umożliwiła CI osiągnięcie celu: efektywnego karmienia piersią. Tak więc głowa do góry i podawaj maleństwu!

reklama
Moriam te wszystkie zestawy z Medeli do dokarmiania sa bardzo dobre więc może spróbuj. Nowością jest butelka Medela Calma która jest przeznaczona specjalnie do dokarmiania dzieci cycowych, nie zaburza odruchu ssania, cena oczywiscie tez ok. 80 zł... Dobry jest też zestaw SNS Medela, tez do dokarmiania, to taki pojemniczek z cienkim cewniczkiem, do pojemniczka wlewasz mleko modyf a cewniczek razem z cycem maluchowi do buzi, dziecko ssie i wysysa przez ten cewniczek mleko z pojemniczka a wydaje mu sie że to z cyca leci :) Kosztuje ok 100 zł.

Co do werandowania to my bylismy w 6 dobie życia 15 min w ogródku, nastepnego dnia juz na 30 min spacerze i tak do tej pory na 30-40 min, dzis wyjdziemy pewnie na dłużej, alebo np 2 razy na 30 min.

Do góry