reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Obawy dotyczące niemowląt

My na razie tylko u naszego pediatry z tą alergią,ale sterydów nie przepisywał-nie było aż tak strasznie,tylko ten krem na suchą skórę.U nas w przychodni cieszy sie opinią fachowca od alergii,ma specjalność pulmunolog,więc często ma do czynienia z alergikami.Ja mam do niego zaufanie.Zresztą pytałam brata o dobrego alergologa,bo oni przez te dwa lata szukali wszędzie pomocy - i tylko machnął ręką-nikt nie działa cudów.Więc póki co ,póki jest nienajgorzej,to zostajemy przy naszym doktorze.
Aha,Strip, czasem z kupą to taka dziecka uroda-dopóki nie jest zbita,nie mówimy o zaparciu,nawet jak jej nie ma tydzień."Mój "dr.Spock pisze,że czasem ciężko wytłumaczyć,dlaczego dziecko nie robi kupki i on ma taka swoją teorię,że byc może czasem bywa tak,że kupka właśnie jest zbyt rzadka i nie wywiera odpwiedniego nacisku na ścianki jelita ,więc dziecko nie ma potrzeby parcia...może to to?

Ostatnia edycja:
reklama
happybeti ja tylko z ciekawości pytałam, bo nam pediatra też nie zalecała pójścia do alergologa, a jakoś jej ufam, chociaż teraz musimy pójść, bo to mleko chcę jednak mieć refundowane...

happybeti ja tylko z ciekawości pytałam, bo nam pediatra też nie zalecała pójścia do alergologa, a jakoś jej ufam, chociaż teraz musimy pójść, bo to mleko chcę jednak mieć refundowane...
To durne z tym mlekiem... ja nie wiem,jak u was jest,ale ja np.leczę się u endokrynologa i żeby nie latać co chwilę po recepty,dostałam taką "informację o leczeniu" dla mojego rodzinnego ,no i teraz tylko zostawiam w rejestracji kartkę z informacją,jaki lek ma wypisac i po południu odbieram receptę.Może i Ty możesz tak zrobić-poprosic alergologa o taka informację o leczeniu,że zaleca takie mleko,to jest dołączone do karty Piotrusia i Twoja lekarka może ci na tej podstawie wystawiac recepty.

tak, tak, dokładnie tak jak mówisz, po prostu w przychodni koło mnie możliwa wizyta u alergologa to druga połowa maja... no i jeszcze może alergolog będzie chciał np zrobić wszystkie badania zanim da taką informację... ech, ja to jestem taka pesymistka raczej

tak, tak, dokładnie tak jak mówisz, po prostu w przychodni koło mnie możliwa wizyta u alergologa to druga połowa maja... no i jeszcze może alergolog będzie chciał np zrobić wszystkie badania zanim da taką informację... ech, ja to jestem taka pesymistka raczej
No,ale zlecenie na mleko może dać bez badań,skoro dziecko takie pije,nie?

Natolin - my biliśmy u alergolog na Siennej w szpitalu, ale mieliśmy fuksa, bo ktoś odwołał wizytę i jak zadzwoniłam to miałam wizytę następnego dnia. Potem chciałam drugi raz sie zapisać i były odległe terminy,ale próbuj. Może zadzwoń też na MArszałkowską. Nie wiem jak z alergologiem,ale jak chodzimy tam z małym do chirurga na kontrolę tej torbieli to bez problemu się zapisujesz na następny tydzień. Ale nie wiem jak z alergologiem. Podzwoń i popytaj.

Nam też raz na katar przepisali Dicortineff ale nie wydaje mi się żeby jakos pomogło wtedy. Chyba lepiej działał Nasivin.

No i jak byłam u alergolog to też właśnie mi dała taką informację o leczeniu dla pediatry i zostawiłam je w przychodni żeby mi wypisywali to mleko,bo też się strasznie boją je wypisywać. No i jak będziesz u alergolog to poproś od razu o receptę. Mi wypisała wtedy 2 recepty na 10 opakować każda :D A pediatra to przeżywała strasznie jak mi raz na 8 opakowań wypisywała i się zastanawiała czy mi w aptece tyle sprzedadzą ;)

Gosia - nam ten Pimafucort wypisywała pediatra jak byłam z tą alergią, ale że udało mi się na kolejny dzień zapisać do alergologa to już tamtego nie wykupowałam tylko te od alergologa. Ale to chyba podobnie działa.

nice dzięki, no nam też pani dr zawsze daje tylko 6 opakowań, raz dała 8, ale tak też jakoś z lękiem ;-) więc na pewno jak pójdę teraz do alergologa to poproszę o recepty, tylko tak się zastanawiam - kiedy przechodzi się na 2?

reklama
jak dziecko skończy 6 miesięcy :)
ja zawsze proszę lekarza, żeby mi wypisywał po max. 4 opakowania na recepcie, ale proszę o więcej recept :D tak 3-4. Ważne są miesiąc te recepty przecież :) a w tej aptece gdzie kupuję i mam najtaniej nie można wykupić tylko fragmentu recepty,a nie nie zawsze mam jak się tak na raz wykosztować na tyle, więc wolę mieć mniejsze recepty :) lekarz czasem marudzi pod nosem, ale zazwyczaj zgadza się na takie rozwiązanie :)

Do góry