reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Obawy dotyczące niemowląt

Witam dziewczyny no my też po wczorajszej wizycie u lekarza i po szczepieniu i tak mała już prawie nie ma ciemiączka, zbyt szybko jej zarasta...ale nie mówiła że to jakiś problem na razie przynajmniej. Druga sprawa to za 2 miesiące przybrała tylko 750g co prawda i tak waży 6200g ale urodziła się 4200g na razie mamy się tak dalej karmić(tylko pierś) ale ja zupełnie straciłam wiarę w siebie :( mała nie płacze i karmi się różnie czasem co 4 godziny czasem co 2 godziny ale nigdy nie płakała mi z głodu więc dlaczego nie przybiera na wadze?! W nocy ma przerwe 9 godzinną w karmieniu.

reklama
Karen to podobnie nasze dzieci przybierają, tak jak pisałam powyżej mały urodził się z wagą 3970g a mając 3 miesiące 2 tygodnie i 5 dni waży 6200g. Przez pierwsze 3 tygodnie życia mały przybrał tylko 60g i wtedy kazano mi go dokarmiać mlekiem modyfikowanym i do tej pory karmimy się piersią i mleczkiem mm. Łukasz wagowo jest na 25 centylu i lekarz nie widział na razie problemów do zmartwień. Tylko jak tak patrzą na niektóre dzieci choćby z tego forum które nawet są młodsze od Łukaszka a ważą dużo więcej rodząc się z mniejszą wagą. Karen chyba taka natura naszych dzieci... mówią że każde dziecko indywidualnie rośnie, rozwija się itp...

My już po wizycie u lekarza i szczepieniu.
Mały waży 6200g ( urodzeniowa waga 3970g) i mieści się w 25 centylu, natomiast wzrost 63cm ( przy urodzeniu 58cm) i jest w 50 centylu.
Lekarz kazał nam zwiększyć dawkę podawania witaminy D, najpierw dawaliśmy taką witaminkę z kapsułek a teraz przepisał witaminę D na receptę Devikap bo ta witamina niby mocniejsza, a mały ma miękką główkę i jeszcze duże ciemiączko ( ciekawe dlaczego poprzednia lekarka nam tego nie powiedziała???).
Co może oznaczać ta miękka główka?
a tak poza tym to wszystko wsio okey!!

My też dostaliśmy Devikap - w tych kapsułkach (też je mamy) jest 400 jednostek a w jednej kropelce Devikapu jest 500 jednostek. Czyli ciut więcej. Ale Devikap jest baaardzo rzadki i z kroplomierza trudno wylać jedną kropelkę, najczęsciej lecą dwie albo trzy ciurkiem, więc muszę wytrzeć to co spadło na łyżeczkę w pieluchę i próbować jeszcze raz... Wrrrr... A o kropieniu prosto do buzi już w ogóle mowy nie ma bo zawsze dostawałaby wiecej niż powinna (jedna kropla to 500 jednostek, więc jak skapną dwie to już 1000! I przedawkowanie...)

mała mi No tak tylko moja w pierwszych 6 tygodniach przybrała 1,5 kg od najniższej swojej wagi a teraz tylko po niecałe 400g na miesiąc wychodzi :( a Twój mały jak teraz przybiera?

dziewczyny chyba każde dziecko rośnie swoim własnym tempem i ważne, że dzieci przybierają na wadze. nie każde musi być klocuszkiem jak mój ;-)
a co do tego ciemiączka to trochę mnie zmartwiłyście, bo ja nie wiem jak u małego z tym jest, a przez pewien czas nie podawałam witaminy D, bo chciałam dojść do tego co go uczula.
ja próbuje brać jedną kroplę takim zakraplaczem i nie wiem czy mały przez to nie pije jej więcej

dobranocka z tym dawkowaniem do buzi to nie jest tak źle, mąż potrafi nieźle aplikować kropelki do ust dziubka, właśnie przed chwilą mu daliśmy tzn mąż i trafił jedną kroplą a Łukaszkowi chyba smakowało bo się po tym uśmiechnął:-).

karen
my nie ważymy go co tydzień, bo nie mamy wagi a nie możemy się jakoś zebrać w sobie i iść kupić. No ale dokładnie 18 listopada ważył 5200g a teraz 18 stycznia waży 6200 więc w ciągu dwóch miesięcy przybrał równy 1kg.
Podobno dzieci teraz będą już wolniej przybierać, bo im więcej będą się ruszać a wiadomo że robią się coraz bardziej ruchliwe to też w ten sposób będą spalać mleczko.
Chyba nie powinnyśmy się martwić, bo jakby nie było przybierają na wadze. Ja jedynie jestem trochę uczulona bo mnie nasza pani nefrolog ( Łukasz ma powiększony kielich miedniczkowo- nerwkowy) mówiła że gdyby nie przybierał na wadze albo za mało to musimy znacząc działać.W ogóle mówiła coś o cewnikowaniu itp...

ale jesteście pod opieką tej pani nefrolog?

tak, co miesiąc mamy usg brzuszka u niej. Tylko że w chwili gdy mały złapie jakąś infekcję albo coś zmieni się w jego zachowaniu mamy się z nią kontaktować i zrobić jeszcze posiew moczu. Tak samo gdyby jego apetyt zmniejszył się, bo u takiego dziecka wszystko może zmieniać się z dnia na dzień. Powiedziała nam lekarka że jak będzie coś nie tak to będzie trzeba go cewnikować, antybiotyk dać i to oznacza szpital... dlatego mamy być czujni, bo bakterie dzieci z taką wadą szybko atakują.

aha, no to najważniejsze, że wiecie co robić. będzie dobrze!
dobrze, że mi przypomniałaś, mamy zrobić usg jamy brzusznej...

reklama
Do góry