natolin a nie pomylilo ci sie z wit K? moze powiedzial ze K sie nie podaje przy mm? bo odkad pamietam mowili i to wielu roznych lekarzy i poloznych ze K przy mleczku sztucznym nie ale Wit D tak, to jest bardzo wazne zeby ja podawac, zwlaszcza teraz jak nie ma slonca
dawidowe moja starsza tez miala badanie dna oka i jakos nie przypominam sobie niczego o wywijaniu powiek:/ z tego co kojarze to badanie odbywa sie w ciemnym pokoju, lekarka za pomoca latarki sprawdza dno oka, ja sama mialam takie badanie, to nic takiego ale dla maluszka ktory nic nie rozumie jeszcze to rzeczywiscie duze wyzwanie, biedactwo
do 2 roku zycia oko sie ksztaltuje wiec badania typowo okulistyczne na zasadzie-czy dziecko ma wade wzroku nie maja sensu, dlatego pediatrzy nie kieruja na badania, chyba ze sa to wczesniaki lub z ciazy i porodow z komplikacjami. Nie ma takiej potrzeby zeby dziecko bez wskazan meczyc takimi badaniami bo jak pisala dawidowe nie jest to przyjemne dla takiego maluszka, ono nie rozumie co sie dzieje.