reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Obawy dotyczące niemowląt

reklama
No i bądź tu człowieku mądry... jednio mówią że przy mm dawać a inni że nie dawać witD. Może zrobimy ankiete i policzymy ilu lekarzy jest za a ilu przeciw? :-) A może to zależy od mleka i jego składu?

dawidowe moja Wera też jest wcześniakiem a pediatra nawet nie wspomniała o wizycie u okulisty

to radze idz sama bez pytania pediatry na badanie dna oka. do okulisty nie nie trzeba miec skierowania. Ale do badania musi byc specjalista od wczesniaków. Nie chce nikogo straszyc ale siedzac w spzitalu i czekajac na lekarza bo akurat operował było jkaies 40 wczesniaków i duzo miało niedojrzałe oczka. Jedynie pociesze ze to był dzieci koło 1 -1,5 miesiaca a moja miała 3 miesiace. oj sie broniła

wiecie co? czasem to mi ręce opadają od tych rozbieżności :-( to nie jest w porządku, że lekarze podają rozbieżne informacje w podstawowych kwestiach...

dawidowe jestem przerażona bo z Twojego opisu wynika że to badanie jest okropne:-( ale rzeczywiście muszę się zorientować gdzie u nas takie badanie można zrobić

dawidowe jestem przerażona bo z Twojego opisu wynika że to badanie jest okropne:-( ale rzeczywiście muszę się zorientować gdzie u nas takie badanie można zrobić

szczepienie nie robi na mnie takiego wrazenia jak okulista i nawet nie chciałam patrzec co robili ale z opisu podczas badania pani doktor wywijała powieki na druga strone. Ciesze sie ze mam to za soba i wszystko jest dobrze. Nastepne badanie ma miec jak bedzie miała rok na zeza itp. Oczym pewnie tez mało wiec ze trzeba. ech ta nasza słuzba zdrowia

natolin a nie pomylilo ci sie z wit K? moze powiedzial ze K sie nie podaje przy mm? bo odkad pamietam mowili i to wielu roznych lekarzy i poloznych ze K przy mleczku sztucznym nie ale Wit D tak, to jest bardzo wazne zeby ja podawac, zwlaszcza teraz jak nie ma slonca

dawidowe moja starsza tez miala badanie dna oka i jakos nie przypominam sobie niczego o wywijaniu powiek:/ z tego co kojarze to badanie odbywa sie w ciemnym pokoju, lekarka za pomoca latarki sprawdza dno oka, ja sama mialam takie badanie, to nic takiego ale dla maluszka ktory nic nie rozumie jeszcze to rzeczywiscie duze wyzwanie, biedactwo:(

do 2 roku zycia oko sie ksztaltuje wiec badania typowo okulistyczne na zasadzie-czy dziecko ma wade wzroku nie maja sensu, dlatego pediatrzy nie kieruja na badania, chyba ze sa to wczesniaki lub z ciazy i porodow z komplikacjami. Nie ma takiej potrzeby zeby dziecko bez wskazan meczyc takimi badaniami bo jak pisala dawidowe nie jest to przyjemne dla takiego maluszka, ono nie rozumie co sie dzieje.

Ostatnia edycja:
reklama
natolin a nie pomylilo ci sie z wit K? moze powiedzial ze K sie nie podaje przy mm? bo odkad pamietam mowili i to wielu roznych lekarzy i poloznych ze K przy mleczku sztucznym nie ale Wit D tak, to jest bardzo wazne zeby ja podawac, zwlaszcza teraz jak nie ma slonca

dawidowe moja starsza tez miala badanie dna oka i jakos nie przypominam sobie niczego o wywijaniu powiek:/ z tego co kojarze to badanie odbywa sie w ciemnym pokoju, lekarka za pomoca latarki sprawdza dno oka, ja sama mialam takie badanie, to nic takiego ale dla maluszka ktory nic nie rozumie jeszcze to rzeczywiscie duze wyzwanie, biedactwo:(

do 2 roku zycia oko sie ksztaltuje wiec badania typowo okulistyczne na zasadzie-czy dziecko ma wade wzroku nie maja sensu, dlatego pediatrzy nie kieruja na badania, chyba ze sa to wczesniaki lub z ciazy i porodow z komplikacjami. Nie ma takiej potrzeby zeby dziecko bez wskazan meczyc takimi badaniami bo jak pisala dawidowe nie jest to przyjemne dla takiego maluszka, ono nie rozumie co sie dzieje.

co do witaminy K to podaje sie tylko dzieciom karmionym piersia natomiast witamine D to słyszałam rozne opinie. Jak dziecko ma tendencje do szybkiego zarostu ciemiaczka to nie powinno sie podawac witaminy D. Ja podaje ale nie codzinnie.

A badanie dna oka nie było w ciemnym pokoju tylko normalnie mała lezała na stole i dwie pani okulistki miały cos tam na oczach ja nie patrzyłam bo naprawde widziałam reakcje rodziców co byli przede mna. Na poczatku Laura miała zkraplne oczka trzy razy co 5 minut aby rozszerzyc zrenite. Jejku jak ona wygladała ze zrenicami wielkosci rodzynki ;-)

Do góry