reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Obawy dotyczące niemowląt

Pszczylaszczka mnie położna mówiła, że ten środek pępka raz dziennie spirytusem potraktować. Potem z tego ma się zrobić strupek.

Ida ja też się zastanawiałam czy jak Laura zrobi kupę po jedzeniu i śpi to zmieniać pieluchę czy nie, ale zmieniam tak na szybko, a potem jeszcze na chwilę cyca daję.

Ja też tak robię, szybka zmiana i na chwilę cyc i kimka :)

reklama
E-lona, my też tak robimy, ale wkurza mnie to już momentami;D bo ona tak fajnie już śpi a jak sie ją przebiera to zawsze jest wrzask, więc kolejna runda przy cycu - a i to nie zawsze zadziała...
pępek chyba już będzie nam odpadał... słabo mi sie robi jak na niego patrzę... niech już odpadnie, ale oby nie przy mnie bo się na podłodze znajdę;D

Ida u mnie też nie zawsze to działa, ale jakoś nie mogę jej z tą kupą zostawić. Trzymam kciuki, żeby pępek odpadł dzisiaj. My pozbyliśmy się go wczoraj.

Ida - u mnie pępek odpadł jakos po 1,5 tyg. Rozpinam małemu pajaca,żeby go przebrać a tu kikut wylatuje ze środka :) A z tym przebieraniem po kupe jak już śpi po jedzeniu to ja małego nie ruszam,bo mi go szkoda budzić, on się zawsze drze wniebogłosy jak mu zmieniam pampersa więc nie chce mu takich stresów fundować po jedzonku. Tym bardziej że ma tendencję do mocnego ulewania i lepiej nim nie majtać po jedzeniu.No chyba że zrobi naprawdę mega kupę. Ale jak jest taka możliwa to zostawiam go, przez 2-3h nic mu się nie stanie. No i skoro mu to nie przeszkadza to widocznie nie czuje dyskomfortu ;) A podrażnień też jeszcze żadnych nie miał na pupie.

Aniolek2310 ja daje cyca tak na 10- 15 minut odbekujemy i do kapieli, na glodnego to byl by wielki ryk szloch i wogole urwanie glowy, a kapiemy co drugo dzien

LUTY MAŁGOŚ
ja chusteczki normalnie uzywam pamers sesative i nivea baby przy kazdej zmianie pieluchu, bawic sie z woda nie mialabym czasu
ida przbeieram przed karmieniem, wyk, ryk i wogole tragedia, karmimy, przebieramy karminy i lulamy, jak juz pod drugim przebaniu cos robi i nie skiwerczy tzn, ze mu z tym dobrze to idziemy spac, jak jeczy i maruczi to przebieramy

DZIULKA78 boski tekst

moze dojdziemy do wprawy do tego stopnie ze bedziemy czuc przez pieluche co zesmy jadly wczoraj?

kiedy przechodzicie na 3, bo mi sie te 2 pampersowe juz za male wydaja, a mam jeszcze dwie wielkie paki?

ja robię dokładnie tak jak Ty nice-girl, no chyba, że mały nie uśnie po jedzeniu to zdarzy mi się przebrać wtedy. Ty robisz wszystkie badania prywatnie? i robisz od razu usg czy idziesz na wizytę do ortopedy?

Ida znowu alter ego ;-) też mam obawy co do tego pępka i wczoraj aż odskoczyłam jak zobaczyłam, że się rusza ;-)
margeritta ja mam dużego syna, a jeszcze 1 używam ;-)

Ostatnia edycja:
no wlasnie przez takie cycanie dla zabawy mala chudla po porodzie a ja zdychalam ze zmeczenia i wylam bo ona wisiala 3h na cycu a a dalam sie robic w buraka! od tej pory jest tak: cyc+60ml mleko moje w butli, albo cyc+60 mleko sztuczne albo 90ml sztuczne jak cyca mi sie nie chce dawac:))))dziala od razu:))))))mloda przyswoila polaczenie cyc+butla swietnie

DZIULKA a dopajasz małą przy takim mieszanym karmieniu?

Pszczylaszczka

Ida ja też się zastanawiałam czy jak Laura zrobi kupę po jedzeniu i śpi to zmieniać pieluchę czy nie, ale zmieniam tak na szybko, a potem jeszcze na chwilę cyca daję.

mnie położne w szpitalu mówiły, że przez pół godziny po jedzeniu dziecka się nie przewija, nawet jak w trakcie jedzednia zrobi kupkę. Że jemu ta kupa w pieluszce mniej przeszkadza niż "zruszany" żołądeczek po posiłku. I tak też robię - jak się skupka w trakcia jedzenia to zostawiam go z niespodzianką na dżemkę. Pupy nie ma opszczypanej więc chyba te kupy nie są na razie takie toksyczne :-)

margeritta - ja też na początku zużyłam 2 paczki jedynek, dopiero jakoś jak miał 2,5- 3 tyg to przeszłam na dwójki. Mam 4 wielkie paki więc jeszcze długo na nich będę. Wydaje mi się że są i tak jeszcze ciut przyduże,ale już z nich siuśki nie wypływają jak na początku więc ok.

Natolin - ja właśnie z rozmachem zapisałam małego na te badania,ale potem odwołałam wizytę po rozmowie z pediatrą. Idę do neurologa i ortopedy państwowo, do przychodni na Kieleckiej, nawet dość bliskie terminy mają. Prywatnie jak na razie robiłam małemu Echo serca,bo miał szmery. Robiłam w tej Spółdzielni radiologów... coś w tym stylu na Waryńskiego. Termin miałam na następny dzień. A wszędzie gdzie dzwoniłam państwowo to do kardiologa dziecięcego do końca roku nie było terminów. Za echo tam płaciłam 140 zł. Tam są jakby co bardzo dobrzy specjaliści wiec polecam. Mi robiła kardiolog mająca dr hab. nauk medycznych.

my zakładamy Wojtkowi 1 pampersy, ale jak skończą się wrzucamy dwójeczki ;-) sprawdzałam już biedronkową dadę i nic się nie działo, więc będzie oszczędność ;-)
a pupkę sypiemy mu ziemniacznką ;p bo na zasypkę miał uczulenie i jakieś odparzenie małe w pachwinie. A tak ma śliczną pupcię, gładką :)
Do kąpieli oilatum i to wszystkie kosmetyki ;-)
Jak mu schodziła skóra na stópkach to ew bambino kremikiem smarowaliśmy.
Mojemu się polepszyło trochę z tym ulewaniem, bo do tje pory masakra krztusił się cofało mu się i dwa razy zapawiował nawet.

reklama
Do góry