reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Obawy dotyczące niemowląt

No to różnią się, a niby ta sama firma bo Bebilon. To rzeczywiście Twój synek powinien już jeść w takim razie 180ml jakoś dużo mi się to wydaje. Ja potem sprawdzę jak to jest z tymi ilościami posiłków u nas w poszczególnych miesiącach, bo teraz mi się nie chce tyłka ruszać z łóżka :D

reklama
no jeszcze tydzień, bo on nie skończył jeszcze 3 miesięcy, ale nie wiem czy będę od razu zmieniać na 180, bo przecież to i tak pyza. a on by wypił bez problemu 180, bo już kilka razy mu tyle podałam jak jęczał bardzo ;-)

Bogu dzięki, że piersią nie karmię.
My od 23go listopada przesypiamy już jedno nocne karmienie i tak jemy o 6.00 120ml, o 9.00 100ml z kleikiem, 12.00 120ml, 15.00 100ml z kleikiem o 18.00 120ml, o 21.00 100ml, o 24.00 jeszcze budze małego na 120ml mleka i już sobie puńka do 6.00.

to i tak calkiem duzo i czesto jecie jak na dziecko mieszankowe , myslalam ze na mm dzieci zadziej jedza.

U nas tez jest tak mniej wiecej co 3 godzinki jedzonko no i w nocy tez jest wiec jeszcze chyba dlugo sobie nie pospie:)

natolin u ciebie jest 150ml x5 a u nas 120 ml x 6 to prawie na to samo wychodzi. Krzyś wciaga w dzień po 150 ml a w nocy (tj. o 3 i o 7 rano) po 120 ml. W dzień karmimy się jeszcze o 10, 14, 18 i 21 więc wychodzi tez 6 karmień.

dziewczyny mam problem z moją małą Wikusią;( nie chce leżeć na brzuszku. Jak tylko ją położę to od razu jest płacz. Przez to nie ćwiczy podnoszenia główki. Jak to wygląda u Waszych dzieciaczków? Trzymają ją sztywno główki?

To dużo posiłków jecie. My też na mm i mamy tych posiłków 5 , góra 6 i wypijamy 120ml. A dlaczego wprowadziłaś kleik? To już pora na to :)? Czy to może z zaleceń lekarza.

Lekarka proponowała już od drugiego miesiąca zagęszczanie mleka płaską łyżeczką kleiku. Mały chlał wtedy 160ml (zgodnie z puszką powinien pić 150ml, a w aptece farmaceutka powiedziała, żeby dać więcej wody to kupki będą rzadsze-żenada). Postępując zgodnie z puszką moje dziecko ulewało i się zachłysnęło, a na dodatek jadło o wiele za dużo. W szpitalu mnie oświecili, że nigdy w życiu nie czytać tych głupot. Dziecko ze skończonymi 3 miesiącami czyli rozpoczynające 4 miesiąc według schematów żywieniowych powinno jeść 6 razy dziennie po max 150ml. Co moim zdaniem i zdaniem pediatrów ze szpitala to i tak za dużo.
A my karmimy się tak często gdyż mały ulewał. Dopiero od dwóch tygodni zwiększyłam mu dawkę co drugi posiłek.
Natomiast od jutra chcę poeksperymentować. Spróbuję dawać mu 130ml co 4h i zobaczę czy nie ulewa.
A tu najaktualniejszy schemat żywieniowy dla dzieciów karmionych butlą:
http://www.bobovita.com.pl/cms/imag...iemowlat_karmionych_mlekiem_modyfikowanym.pdf
Jeśli chodzi o bebilon pepti i nutramigen to jest właśnie na odwrót wchłaniają się łatwiej i nie powodują zaparć:)

Ostatnia edycja:
reklama
dziewczyny mam problem z moją małą Wikusią;( nie chce leżeć na brzuszku. Jak tylko ją położę to od razu jest płacz. Przez to nie ćwiczy podnoszenia główki. Jak to wygląda u Waszych dzieciaczków? Trzymają ją sztywno główki?

Też mam z tym problem. Poleży max. 5 minut (to naprawdę max... ) i wyje. A jak jest pod skosem położona, np. na moich kolanach czy ma poduszkę pod klatką piersiową to moze tak leżeć i leżeć... Na moim brzuchu najbardziej lubi :-) Może spróbuj inaczej układać?

Do góry