reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Obawy dotyczące niemowląt

A moje dziecię je kiedy jest głodne - nawet nie liczyłam ile razy na dzień. Wszystko wychodzi orientacyjnie - bo raz zje piersi wiecej, raz woli butelkę.... A nikt nie robi rozpisek do karmienia mieszanego!

reklama
Ja próbowałam dopajać, ale na ogół kończyło się to ulewaniem. Mamy tylko 3h odstępu między posiłkami, więc póki co raczej nie pijemy. Ale codziennie sobie obiecuję, że będę mu dawać herbatkę albo wodę co najmniej dwa razy dziennie.

moja pije tez od pierwszego miesiaca zycia: rumianek i koperek potem doszły jeszcze ułatwiajace karmienie jabłko z melisa i malina z dzika róza. Pije wszystko bardzo bardzo chetnie. Ostanio doczytałam ze dziecko powinno wypic przez cały dzien tyle ile wynosi jego srednia porcja mleka

Dawidowe, moja pediatra stwierdziła, że to trochę przesada z tą dawką i że dobrze jest jeśli dzieciak wypije 100 ml dziennie lub po 20 ml po każdym posiłku.
Madlein, jeśli Wiktor jest na sztucznym to jak najbardziej powinnaś go poić. Mlekiem modyfikowanym dziecko się najada, ale nie gasi pragnienia. Spróbuj dać mu pić godzinę po posiłku, wodę możesz dosłodzić glukozą, ale przeważnie łatwiej wchodzą herbatki. Nawet jeśli ja uleje to trudno, po następnym posiłku podaj ponownie.

Rzutka tak robiłam, ale zawsze kończyło to się ulewaniem. Ostatnio nawet się zachłysnął. Po prostu boję się mu dawać picie, żeby nieszczęścia znów nie było.

A jaki rozmiar smoczka masz ? Bo ja na herbatki np zakładam najmniejszy żeby pił spokojniej. Według mnie nauczy się pić, widocznie potrzebuje więcej czasu, ale trzeba próbować bo to dla jego dobra :-)

reklama
A my dzisiaj po całej masie wizyt lekarskich, ja internista i ginekolog, a mój synek pediatra i okulista. Niby wszystko jest ok bo i te oczko podpuchniete naszczęście jest zdrowe i synek od mamusi przeziębienia nie złapał, ale za to dostaliśmy skierowanie do neurologa bo mały ma napięcie mięśniowe w szyjce :( Już od jakiegoś czasu główke trzyma skierowaną na prawą strone i próbowaliśmy go kłaść i wszystko przestawiać na lewo a jemu jakby cięzej w tamtą patrzeć :( Zobaczymy co powie neurolog ale smutno mi jakoś strasznie bo mam wrażenie że coś zaniedbałam i mogliśmy tego uniknąć :((( Ehh no nic, najważniejsze że jest zdrowy a jak bedzie trzeba będziemy rehabilitować. Uciekam spać bo zbyt dużo wrażeń jak na jeden dzień miałam.

;(

Ostatnia edycja:
Do góry