reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Obawy dotyczące niemowląt

My kąpiemy przeważnie ok 21 troche przed albo troche po w zależności od pory ostatniego karmienia albo spania. I na ogół o 22 już Patryk smacznie śpi, ostatnio coraz częściej śpi aż do rana czyli tak mniej więcej do 7, ale zdarzają się też noce z jedną, rzadziej z dwoma pobudkami koło 1-2 albo 3-4 i wtedy zawsze zmiana pieluchy i cycek :) Czasem potrafi w nocy obudzić się w tak dobrym humorze że nie w głowie mu sen, ale wtedy leży sobie w łóżeczku i sam się sobą zajmuje a nim się spostrzegę już śpi :D

Spać to ja też uwielbiam ale najgorsze to jest dla mnie przebudzenie bo jak sie juz obudze to wcale nie jestem śpiąca a wieczorem to czasem wcale spać mi się nie chce, ale niech tylko zamkne oczka nawet na 10 min i ktoś mnie obudzi to jakby mnie z głebokiego snu wybudzał ;)

A co do tego planu dnia, to nawet w książce Tracy Hogg jest napisane że to chodzi o jakiś schemat i konsekwencje działania, żeby dziecko wiedziało co i jak czyli np. sen po kąpieli albo zabawa po karmieniu. Nie chciałabym układać swojego życia co do minuty jak w zegarku i budzić dziecko jak sobie smacznie śpi. Takie jest moje zdanie, a wiadomo każde dziecko inne i ciężko stwierdzić czy taki nam się trafił że śpi albo nie śpi czy to zasługa naszego działania.

U nas zezowania już prawie nie ma, ale jak się zdarzy to wiem że to normalne i nie ma się czym przejmować póki co :)

reklama
Bogu dzięki, że piersią nie karmię.
My od 23go listopada przesypiamy już jedno nocne karmienie i tak jemy o 6.00 120ml, o 9.00 100ml z kleikiem, 12.00 120ml, 15.00 100ml z kleikiem o 18.00 120ml, o 21.00 100ml, o 24.00 jeszcze budze małego na 120ml mleka i już sobie puńka do 6.00.

Bogu dzięki, że piersią nie karmię.
My od 23go listopada przesypiamy już jedno nocne karmienie i tak jemy o 6.00 120ml, o 9.00 100ml z kleikiem, 12.00 120ml, 15.00 100ml z kleikiem o 18.00 120ml, o 21.00 100ml, o 24.00 jeszcze budze małego na 120ml mleka i już sobie puńka do 6.00.

To dużo posiłków jecie. My też na mm i mamy tych posiłków 5 , góra 6 i wypijamy 120ml. A dlaczego wprowadziłaś kleik? To już pora na to :)? Czy to może z zaleceń lekarza.

my też 5, góra 6 razy, ale po 150ml (zresztą jak ostatnio zauważyłam zgodnie z opakowaniem, a już niedługo powinniśmy zacząć 180 ;-) )

Pewnie masz rację - ale Justyna chyba nie czyta opakowań bo nie zje więcej niz 120 a często zostawi 20 czyli wyciaga ze setkę... Dzisiaj nowe butelki przyszły. Zmiana smoczka - bleee (pluje, bo za mocno leci, choć to dopiero dwójka!), no i po co 260 ml (większe butelki) skoro setka schodzi? Oj dziecko kochane, żebyś nie była taka kluska to bym sie martwiła :-)

reklama
U mnie na Bebilonie AR pisze,że w:
1 miesiącu- 90-120 ml
2-3 miesiącu 120 ml
4 miesiącu- 150 ml

A teraz się tak zastanawiam czy jeśli mój synek skończył 3 miesiące kilka dni temu to ja mu już powinnam dawać to dla 4 miesiąca czy nadal to dla 2-3 miesiąca? Bo nie wiem czy te miesiące to się liczą po skończeniu czy po rozpoczęciu? Bo mój skończył 3 miesiąc a rozpoczął 4 co nie ?
Boże ale ja głupie pytania zadaje, niby to takie proste ale im prostsze tym więcej wątpliwości :)

Do góry