reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Obawy dotyczące niemowląt

a ja dostalam skierowanie do chirurga dla maluszka , bo wodniaczek jąderka dośc spory. :-( Czy któras z Was wie do kiedy powinien sie wchlonąc taki wodniaczek? I co jak sie nie wchłonie? czy czeka go jakis zabieg?

reklama
mam pytanie do mam chlopcow-jak myc ten caly osprzet;) odciagac ten napletek czy robic dziubek i czy przy kazdym przewijaniu im tam dokladnie myc czy tylko przetrzec? a w kapieli dokladniej.

Napletka nie odciągać do roku. Jaki dziubek?? Gdzie?? :) Ja szczerze mówiąc nic tam nie grzebię. Polewam wodą. Kurcze a może powinnam...

a ja dostalam skierowanie do chirurga dla maluszka , bo wodniaczek jąderka dośc spory. :-( Czy któras z Was wie do kiedy powinien sie wchlonąc taki wodniaczek? I co jak sie nie wchłonie? czy czeka go jakis zabieg?
Mój Tomir miał,jak był mały,ale jemu pojawiło się tak ok.roczku.Lekarz wtedy nie kazał nic robić no i się wchłonęło,ale jak miał ok.7 lat pojawiło się znów i potrzebny był zabieg,bo strasznie go bolało.Zabieg miał w narkozie ogólnej,ale laparoskopowo,więc ranka pooperacyjna malutka i nie narzekał.Ale to było dawno,nie wiem,jak to robią teraz.Trzymajcie się,mam nadzieję,że wszystko będzie ok. i zabieg nie będzie potrzebny.

dziewczyny od dwoch dni moj synek ma rumience na twarzy, od czego to moze byc?? tak jak na mrozie wyskakuja, wczoraj bylismy na szczepieniu i zapomnialam ze stresu sie zpaytac

moj synus( tez Dorianek ) równiez ma wodniaczka, nam nie kazano nic z tym narazie robic, podobno wchłaniac sie może nawet do drugiego roku zycia, tak nam powiedzial lekarz

doris a kiedy masz wizyte u chirurga? ciekawa jestem co wam poradzi, daj znac bo martwi mnie toszke ten nasz wodniaczek

Ostatnia edycja:
roxanka ja bym poszla najpierw do pediatry-ocenia czy dac skierowanie do okulisty

Roxanka ja bym poszła najpierw do pediatry,być może nie będzie potrzebna wizyta u okulisty.

Dzięki dziewczyny, już nas zapisałam do pediatry, ale chciałam się jeszcze podpytać bo boje się żeby czegoś nieprzeoczyć albo niezaniedbać :( Mam nadzieje tylko że to nic poważnego!

Napletka nie odciągać do roku. Jaki dziubek?? Gdzie?? :) Ja szczerze mówiąc nic tam nie grzebię. Polewam wodą. Kurcze a może powinnam...

Zgadzam się, do ukończenia roczku nic tam nie majstrujemy, nie ruszamy. Ja tylko przemywam ogólnie z wierzchu przy każdej zmianie pieluszki i tyle :)

dziewczyny od dwoch dni moj synek ma rumience na twarzy, od czego to moze byc?? tak jak na mrozie wyskakuja, wczoraj bylismy na szczepieniu i zapomnialam ze stresu sie zpaytac
margerrita, jeśli nie ma gorączki i innych objawów, to nic nie rób. Olek miał rumieńce przez 2-3 dni do wczoraj i dzisiaj już ich nie ma. Pomijam fakt, że ma katar i ropkę w oczkach, ale tym już się dzisiaj wieczorem zajmie nasz pediatra.
monimoni, niektóre dzieciaczki w czasie skoków rozwojowych jedzą, jak szalone, ale wiele z nich właśnie ma kłopoty z jedzeniem: odmawiają go, prężą się. Poobserwuj malutką, może to skok? Jeśli tak, w ciągu 1-2 dni zachowanie powinno minąć lub zacznie się osłabiać.
kathhe, nie odciągaj napletka. Po prostu myj synkowi normalnie pimpusia bez grzebania pod skórką. To wystarczy.
Roxannka, w takich przypadkach, jak Patryczka rzeczywiście najpierw pokazuje się problem lekarzowi ogólnemu. On zdecyduje, czy to w ogóle problem okulistyczny, bo może być i tak, że wcale nie okulista, a np. alergolog musi to obejrzeć.

mam nadzieje, ze u nas tez przejda, moze troche zbyt dlugie spacerki mielismy
a ja troszke ten napletek pare razy odciagnelam, bo mnie nastraszono, ze trzeba i badz tu czlowieku madry, ruszac czy nie ruszac....

Mi położna jak przychodziła kazała napletek troszkę odciągać i przemywać czystym wacikiem i ja tak robię (po kąpieli) bo czasem też się tam takie białe "coś" zbiera i wtedy łatwo o infekcję. A co do dziewczynek to oczywiście że trzeba przemywać czystym wacikiem każdą wargę innym, jak moja Emi była malutka to też o to pytałam pediatrę chyba a ona do mnie "a wyobraża sobie pani się "tam" nie myć?" Więc ja sobie nie wyobrażam.

reklama
Do roku napletka się na 100% nie rusza. Tak piszą w książkach, tak mówią lekarze w TV- to są autorytety, a nie położna, która paple bzdury i nie bierze za to odpowiedzialności.

Do góry