reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Obawy dotyczące niemowląt

Ja tez rozchylam i przecieram, nie wyobrazam sobie, zeby tam jej nie umyc. Moja mama pracuje w szpitalu na oddz. dzieciecym i mowila mi, ze nieraz matki z dziewczynkami przyjezdzaly z infekcjami drog moczowych, ktore mialy tam tyle 'twarogu', ze lekarze pytali wrecz matek, ktore polozne na szkole rodzenia tak zabranialy tam ingerowac. Gdzie ja chodzilam tez tak mowily:| ale mysle, ze lepiej przetrzec delikatnie niz w ogole nie zagladac tam i zeby dziecko nabawilo sie infekcji przez brak odpowiedniej higieny.

Ja co prawda mam synka,ale gdybym miała córkę to też bym tak robiła,delikatnie przemyć i już.

reklama
My juz po wizycie u lekarza. Wedlug niego Pawel jest okazem zdrowia: osluchal go- czysto, zajrzal do uszu-czysto,do gardla- czysto, obejrzal wysypke i wykluczyl egzeme. Powiedzial,ze wysypka mogla byc przejsciowa i ze dzieci bardzo czesto reaguja na cos wysypka wlasnie i kazal nadal obserwowac. Jesli za 2-3 tygodnie stan sie pogorszy, to wrocic na kolejna wizyte i wtedy wysle na testy do szpitala.
Dzis wysypka prawie niewidoczna. Brzuszek nie boli, gazow nie ma, godzine temu poszla wzorcowa kupa. Ja dalej na ostrej diecie i wyglada na to,ze poki co tak juz zostanie.
Maly od ponad doby tylko na cycku. Ciekawe, czy wystarczy mleka na kolejna dobe.

onesmile super że z Pawełkiem wszystko ok i trzymam kciuki za mleczko ;)

Mam jeszcze do was prośbę, od jakiegoś czasu Patryk ma podpuchniętą jedną powiekę a właściwie miejsce między powieką a brwią, przybiera to taki żółtawy kolor. Na początku myślałam że to samo przejdzie i że to może od płaczu, ale już troche czasu mineło a to nadal spuchnięte :( doradźcie do jakiego lekarza zapisać małego, czy najpierw iść do pediatry czy lepiej odrazu do okulisty?

My jesteśmy dzisiaj po USG bioderek i jestem taka szczęśliwa bo wszystko jest jak najbardziej prawidłowo :))) kontrola po 4 miesiącu życia :)

Widzicie... a ja żyję w panicznym strachu przed najmniejszym katarem. A to dlatego, że gdy Artek miał 4 tygodnie trafiliśmy do szpitala, bo lekarz słyszał lekkie coś tam w płucach. Jeden słyszał, drugi nie, a i tak tydzień nas trzymali. To był okropny czas i mam po nim traumę. Wówczas powiedziano nam, że niemowlętom do 3 miesiąca życia antybiotyk podaje się tylko dożylnie. Tak twierdziła ordynator oddziału niemowlęcego, nasz pediatra- ordynator oddziału neonatologicznego i nasza pediatra z przychodni.
Błagałam o możliośc podawania w domu, stac mnie na wynajęcie pielęgniarki, prywatne wizyty, chocby codziennie, pediatry. Jednak zapewniono mnie, że dożylnie można tylko w szpitalu, bo takiemu maleństwu (do 3 miesiąca) żaden lekarz nie wystawi zlecenia na antybiotyk prywatnie. Lekarze wyglądali na takich, którzy wiedzą co mowią. Artek wyglądał i czuł się ok, na oddziale panował rotawirus- więc było dodatkowe ryzyko, a mimo to nie puścili nas do domu.
Sama w końcu nie wiem kto ma rację. Może to jest jak z tym Nasivinem, mi zabronili bo jest od 3 miesiąca, a innym przepisują?
chyba jednak to zalezy od szkoly lekarzy bo mi pediatra powiedziala ze jak nie ma wyjscia to podadza antybiotyk i ze normalnie do domu. a nasivin od 3 miesiaca:) wiec co lekarz to opinia:)
My już 3 dni z katarem. Czy oprócz kropelek Nasivin Soft 3-4 razy na dobę i raz na jakiś czas płukania solą fizjologiczną (+ frida = wrzaaask ) mogę Olkowi jakoś ulżyć? Staram się, żeby leżał na brzuszku lub boku.
Jak długo trwa katarek u takich maluszków?
efa lacze sie w bolu , my tez z katarkiem i kaszel ma od niego, pediatra kazala tylko wit c brac i sola fizjologiczna, jak nie przejdzie to antybiotyk;( AHA I oklepywac plecki- nie plaska dlonia ale na tzw lodeczke. maly nienawidzi fridy:( tez wrzeszczy
kurczę, wiecie, że Viburcol zrobili na receptę? Przecież to jest homeopatyczne...
zartujesz?masakra. swoja droga niby homeopatyczne ale moja mala po nim byla jak na haju;)wiec zastanawiam sie co w nim takiego jest, moze dlatego zrobili na recepte.

co do higieny u dzieci to wargi sromowe u dziewczynyek jak najbardziej myc!ja mylam mojej coreczce i nigdy nie miala infekcji
mam pytanie do mam chlopcow-jak myc ten caly osprzet;) odciagac ten napletek czy robic dziubek i czy przy kazdym przewijaniu im tam dokladnie myc czy tylko przetrzec? a w kapieli dokladniej.

roxanka ja bym poszla najpierw do pediatry-ocenia czy dac skierowanie do okulisty

Ostatnia edycja:
Onesmile, jak jesteś na tak ostrej diecie, to chyba wyglądasz już jak chudzinka? :-)
Co do mycia warg sromowych, to mi położne mówiły, że nie należy NA SIŁĘ wymywać takich białych glutków, tych co są po porodzie przyklejone maźką płodową. Ale myć jak najbardziej należy. Te glutki to po jakimś czasie same odejdą, ale PRZY KTÓRYMŚ Z KOLEI MYCIU a nie same z siebie! W dodatku Mała czasem sie tak obsra, ze umyć ją trzeba i to porządnie, bo kupę ma wszędzie.

Chyba już któraś z Was opisywała takie objawy ale nie jestem pewna:

- wrzask przy piersi i podawaniu mleka w butelce
- wyginanie się w łuk przy tym

Mała cały dzień bardzo mało jadła, z cycka okazało się, że nie leci za bardzo bo odciągnęłam zaledwie 10ml :/ a z butelki dostawała mm i zjadała 40 ml i wrzask. Dodam, że wcześniej prawie całą puszkę zjadła, smakowało jej to mleko i nie było alergii. Nie wiem co jest ale przecież musi jeść :(

reklama
Chyba już któraś z Was opisywała takie objawy ale nie jestem pewna:

- wrzask przy piersi i podawaniu mleka w butelce
- wyginanie się w łuk przy tym

Mała cały dzień bardzo mało jadła, z cycka okazało się, że nie leci za bardzo bo odciągnęłam zaledwie 10ml :/ a z butelki dostawała mm i zjadała 40 ml i wrzask. Dodam, że wcześniej prawie całą puszkę zjadła, smakowało jej to mleko i nie było alergii. Nie wiem co jest ale przecież musi jeść :(

Miedzy innymi ja pisałam o tym Moni.U nas ta sytuacja się powtarza teraz i jestem już zmęczona karmieniem przez to.Powiem Ci że teraz jest akurat tak,że jak mały płacze przy piersi i dam butlę to zjada jednym tchem.Ale zdarzało się też tak,ale tylko wieczorem że mały nie chciał nic zjeść,ledwo ściągnął 40,60 ml i usypiał.wtedy wiem,że męczą go gazy lub kupka zalega w jelitkach i nie chce przyjąć więcej mleczka,bo nie ma miejsca.Natomiast odmowa piersi i mojego mleka jest dla mnie ciągle zagadką.Dwa razy doszłam,że mu nie smakowało mleko bo zjadłam raz karkówkę i raz brokuły,ale takich sytuacji było więcej i nie mam pojęcia dlaczego a sprawdzałam wszystkie opcje typu - czy nie za gorąco,nie za zimno,czy nie gryzie jakaś metka,czy pieluszka się nie zawinęła,czy wygodnie,no wszystko sprawdzałam...

Onesmile super,że synuś zdrowiutki.Trzymam kciuki za to Twoje mleczko,ma starczyć i już! :-)

Roxanka ja bym poszła najpierw do pediatry,być może nie będzie potrzebna wizyta u okulisty.

Do góry