reklama
Efa
Fanka BB :)
My już 3 dni z katarem. Czy oprócz kropelek Nasivin Soft 3-4 razy na dobę i raz na jakiś czas płukania solą fizjologiczną (+ frida = wrzaaask ) mogę Olkowi jakoś ulżyć? Staram się, żeby leżał na brzuszku lub boku.
Jak długo trwa katarek u takich maluszków?
Jak długo trwa katarek u takich maluszków?
mała_mi88
30.09.2010; 3970g; 58cm
Efa u nas jak pojawił się katarek to stosowaliśmy Euphorbium do noska i do tego woda morska do nosa + frida. Chyba nie ma żadnego innego sposobu na ulżenie dzieciaczkom, jak to się mówi " katar leczony trwa tydzień a nieleczony 7 dni :-)". Do tego powietrze w pokoju w którym śpi powinno być nawilżone i żeby nie było zbyt ciepło, bo w cieplejszym się gorzej oddycha. Lepiej cieplej ubrać i okryć dziecko niż żeby spało w saunie. U nas katarek trwał 5 dni. A potem już zanikł. No i tak jak piszesz kładzenie na brzuszku szczególnie po nakropieniu wodą morska, bo wtedy wszystko fajnie spłynie no a później do dzieła fridą:-)
R
rysia85
Gość
u nas katar trwa już dwa tyg-też używamy kropel do nosa,soli morskiej+ fridy...kupiłam nawet nawiżacz powietrza. Ostatnio jest trochę lepiej ale i tak jeszcze walczymy z tym przeklętym katarzyskiem:-(
Podobnie jak napisała Mała_mi ja Laurze do noska aplikowałam wodę morską i 3x dziennie euphorbium (jest homeopatyczny). Poza tym kładzenie na brzuszku pomaga i ściąganie fridą. Na początku na fridę nie reagowała, ale po jakimś czasie też był płacz. Uspokajaliśmy ją grzechotkami lub telewizorem.
sugar_and_spice
matka Króla
Efa maśc majerankowa pod nosek, a do noska 3x dziennie po 1 kropli do każdej dziurki Twojego mleka :-) rewelacja!
rykiavik
ja Zu robiłam inhalacje z soli fizjologicznej nebulizatorem. urządzenie trochę kosztuje, ale sprawdza sie rewelacyjnie. maść majerankowa pod nosek na noc, a za dnia bagietką do uszu troszkę wazelinką smarowałam też w środku, ładnie nawilżało i frida nie podrażniała skórki. super też sprawdzało się nalanie kilku kropelek olbas oil na watkę i położenie w łóżeczku, żeby dzidzia oddychała.
i koniecznie opukuj małemu plecki! żeby ten katar nie ściekał tam i nie daj Boże do zapalenia oskrzeli nie doszło.
i koniecznie opukuj małemu plecki! żeby ten katar nie ściekał tam i nie daj Boże do zapalenia oskrzeli nie doszło.
sugar_and_spice
matka Króla
Dobry nebulizator można już za 120 zł dostać. A to się też dla dorosłych przydaje.
ja myje normalnie podczas kapieli, przyzmianie pieluchy tez przecieram, ale delikatnie, nie dlubie TAM paluchamia ja z innej beczki: dzisiaj na wizycie u lekarza (drugie szczepienie) dowiedziałam sie że wargi sromowe u dziewczynek jak najbardziej rozchylać i normalnie myć!!! a w szpitalu wręcz wrzeszczeli żeby nie ruszać, broń Boże... i weź tu człowieku bądź mądry... A JAK WY ROBICIE?????????
a chusteczek nawilzajacych uzywam rzadko, pitole sie z platkami i woda-ale tak sie przyzwyczailam, ze upierdliwe to dla mnie wcale nie jest
reklama
monia140190
Ja tez rozchylam i przecieram, nie wyobrazam sobie, zeby tam jej nie umyc. Moja mama pracuje w szpitalu na oddz. dzieciecym i mowila mi, ze nieraz matki z dziewczynkami przyjezdzaly z infekcjami drog moczowych, ktore mialy tam tyle 'twarogu', ze lekarze pytali wrecz matek, ktore polozne na szkole rodzenia tak zabranialy tam ingerowac. Gdzie ja chodzilam tez tak mowily:| ale mysle, ze lepiej przetrzec delikatnie niz w ogole nie zagladac tam i zeby dziecko nabawilo sie infekcji przez brak odpowiedniej higieny.
Podziel się: