reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

o badanich hormonalnych dla starających się...

witam.
Bardzo proszę o interpretacje wyników

5 dc
estradiol: 29,33 pg/ml
FSH : 7,95 mIU/ml
LH : 15,43 mIU/ml

20 dc
testosteron : 0,406 ng/ml
progesteron : 0,249 ng/ml
prolaktyna : 8,44 ng/ml

z góry dziękuje

reklama
Nie mogac zajsc w ciaze lekarz zalecil mi badania hormonalne, robiłam badanie w 2 dzień cyklu i :
TSH 3 generacja 2,92 uIU/ml
FSH 6,95 mIU/ml
LH 8,35 mIU/ml

TESTOSTERON 93,02 ng/dl

i własnie w przypadku testosteronu wedlug norm to mam go za duzo.
Moze ktos mi podpowiedziec czym to moze byc spowodowane i czy to moze byc problemem własnie z zajsciem w ciaze?
Wiizyta u lekarza musi jeszcze poczekac bo za 2 tygodnie robie jeszcze badanie na 3 hormony i dopiero wtedy z winikami mam sie zglosic.
Z gory dziekuje

Nie mogac zajsc w ciaze lekarz zalecil mi badania hormonalne, robiłam badanie w 2 dzień cyklu i :
TSH 3 generacja 2,92 uIU/ml
FSH 6,95 mIU/ml
LH 8,35 mIU/ml

TESTOSTERON 93,02 ng/dl

i własnie w przypadku testosteronu wedlug norm to mam go za duzo.
Moze ktos mi podpowiedziec czym to moze byc spowodowane i czy to moze byc problemem własnie z zajsciem w ciaze?
Wiizyta u lekarza musi jeszcze poczekac bo za 2 tygodnie robie jeszcze badanie na 3 hormony i dopiero wtedy z winikami mam sie zglosic.
Z gory dziekuje

no testosteron jest zdecydowanie podwyzszony. LH i FSh są niby w normie, aczkolwiek ich stosunek jest ciut powyzej normy (LH:FSH powinno być zbliżone do 1, u ciebie jest 1,2), może to lekko wskazywac na podejrzenie PCO.
jeśłi masz regularne cykle, zrób sobie ok 14 dnia USG dopochwowe, żeby zobaczyc czy pęcherzyki rosna czy nie.
no i te badania II fazy cyklu (o ile II faza jest)

jeszcze pytania: jak długo się staracie, czy maż sie badał, czy mierzysz temperaturę, czy potrafic określic dzien występowania owulacji, do jakiego lekarza chodzisz (zwykły gin??)

witam.
Bardzo proszę o interpretacje wyników

5 dc
estradiol: 29,33 pg/ml
FSH : 7,95 mIU/ml
LH : 15,43 mIU/ml

20 dc
testosteron : 0,406 ng/ml
progesteron : 0,249 ng/ml
prolaktyna : 8,44 ng/ml

z góry dziękuje

po piersze 5 dzień cyklu to za późno na badania I fazy, idealnie to 2-3 dzień, najpóźniej 4 dzień cyklu.
Ale:
Estradiopl jest w normie
LH jest za wysokie, a stosunek LH:FSH wynosi 1,94 (powienien 1), co może wskazywać na PCO.

Prolaktyna jest w porządku, testosteron też. ale progesteron niestety mówi że owulacji nie było:-(
moim zdaniem warto pomonitorować cykl i sprawdzic jak to jest z tą owulacją? i może skonsultować sie z ginekologiem-enokrynologiem.

Elżbietko czy zansz przypadki kobiet z niedomogą lutealną, którym się udało zajść w ciążę i urodzić zdrowe dziecko?

jasne, tylko trzeba sie w takim przypadku wspomagac progesteronem syntetycznym

chodze do ginekologa. Staramy sie juz od sierpnia 2007 r. Lekarz robil mi usg dopochwowe z tym ze byl to 30 dzien cyklu a 3 dni pozniej dostalam okres. Moje cykle nie sa zbyt regularne :( co 28-36 dni. Co do owulacji to wydaje mi sie ze wyczowam kiedy nadchodzi ale pewna nie jestem. Temperatury nie mierze. Plaanuje kupic test owulacyjny w tym cyklu.

wiesz co, ja bym ci proponowała najpierw pomierzyć temperaturę ze 2 cykle i zobaczyc czy jest skok czy nie. jesli jest to bedziesz mniej wiecej wiedziała kiedy robić testy owulacyjne, bo tak to mozna zrobic ich dużo i nic z tego nie mieć:sorry2:
a usg to tzrba by zrobić tak 14-15 dzień, bo w 30 to nic nie pokaze jsli chodiz o owulację:nerd:

Witam, mam ogromną prośbę o pomoc w interpretacji moich wyników. Badania robiłam w 3dc:
FSH 6.95 mIU/ml
LH 4.60 mIU/ml
Prolaktyna 12.25 ng/ml
Estradiol 26.04 pg/ml
Testosteron 19.69 ng/dl
DHEA-S 29.98 ug/dl
Z tego co się orientuję, to mam zaniżone stężenie DHEA-S, nie mam pojęcia jednak co to oznacza. Będę wdzieczna za pomoc.

Witam wszystkie dziewczyny.
Moje starania o dzidzie trwają ponad rok. Rok starań z lekarzami, bo od razu wiedzieliśmy, że nie będzie łatwo. Mam podwójną macicę. Chodziłam do różnych lekarzy i nie mogę znaleźć tego jedynego. Badania hormonów robie na własną rękę. Do tej pory robiłam FSH, LH, PRL, testosteron. PRL miałam zbijaną bromergonem, ale nie wiem czy skutecznie bo lekarz nie kazał sprawdzać. A testosteron kazał zostawić jak jest.
4dc FSH - 4,79 mIU/mL
LH - 3,91 mIU/mL
testosteron - 86,02 ng/dL
prolaktyna - 1355 uIU/mI
Miałam robiony monitoring przez 6 cykli i wszystko było ok.
Jutro mam dzień wolny i chcę zrobić sobie badanie hormonu TSH. Tylko nie wiem czy dzień cyklu będzie dobry. Jutro będzie 17dc. Nie wiem co mogę jeszcze zrobić, żeby się dowiedzieć dlaczego nie mogę zajść w ciążę:zawstydzona/y:
Może mi coś doradzicie:sorry2:

Witam w tym wątku. Trzy tygodnie temu poroniłam. We wtorek byłam u lekarza i zlecił mi zrobienie toxo i CMV. Myślę jeszcze nad zrobieniem hormonów i może jeszcze TSH. Dziś robiłam Toxo i CMV. Wyniki toxo będę miała już jutro, na CMV muszę poczekać jeszcze dwa tygodnie. Z hormonami poczekam do @. A co do TSH to nie do końca wiem kiedy powinnam je zrobić.

Jak będę miała wyniki to będę prosiła a pomoc w interpretacji.

reklama
Witam serdecznie mam wielka prosbe o interpretacje wyników robiłam wszystkie w 19 dc wiem że na niektóre było za pózno ale takie zalecieni gina :blink: chce zrobic jeszcze raz ale musze poczekać bo to początem mojego cyklu 5 dc
1. TSH -4.61 mikrounit /ml
2. FSH-2.54 mlU/ml
3. LH-2.81 mlU/ml
4. Tyroksyna FT4 – 10.73 pmol/l
5. PROLAKTYNA TEST metoklopramidem’
Prolaktyna test 8.28 ng/ml
po 1 godzinie 53.5 ng/ml
po 2 godzinach 35.3 ng/ml
6. PROGESTERON-11.8 ng/ml
7. Estradiol-122 pg/ml
8. TESTOSTERON-72,3 ng/dl

Do góry