reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

o badanich hormonalnych dla starających się...

dziewczyny byłam po poradę u gina
jem kwas foliowy od 01.07
chce zajsc w ciaze
lekarka powiedziala ze oprocz usg i cytologii nie musze robic zadnych badan
moge sie starac i przyjsc jak zajde....
czy uwazacie ze skoro zadnych badan mi nie kazala robic podchodzi lekcewazaco do mojej planowanej ciazy?

reklama
Witam serdecznie mam wielka prosbe o interpretacje wyników robiłam wszystkie w 19 dc wiem że na niektóre było za pózno ale takie zalecieni gina :blink: chce zrobic jeszcze raz ale musze poczekać bo to początem mojego cyklu 5 dc
1. TSH -4.61 mikrounit /ml
2. FSH-2.54 mlU/ml
3. LH-2.81 mlU/ml
4. Tyroksyna FT4 – 10.73 pmol/l
5. PROLAKTYNA TEST metoklopramidem’
Prolaktyna test 8.28 ng/ml
po 1 godzinie 53.5 ng/ml
po 2 godzinach 35.3 ng/ml
6. PROGESTERON-11.8 ng/ml
7. Estradiol-122 pg/ml
8. TESTOSTERON-72,3 ng/dl

to te badania są z 5 czy z 19 dnia cyklu? badania powinno się robić
1-3 dzień cyklu (5 za późno!!)
11-12 dzień cyklu
21-22 dzień cyklu (19 za wczesnie)

teraz mogę powiedzieć, ze Prolaktyna jest w porządku, testosteron mógłby być niższy.
TSH jest leciutko podwyższone.
FT4 jest ok

dziewczyny byłam po poradę u gina
jem kwas foliowy od 01.07
chce zajsc w ciaze
lekarka powiedziala ze oprocz usg i cytologii nie musze robic zadnych badan
moge sie starac i przyjsc jak zajde....
czy uwazacie ze skoro zadnych badan mi nie kazala robic podchodzi lekcewazaco do mojej planowanej ciazy?

w zasadzie ma rację, ale możesz jeszcze zrobić morfologię i badanei ogólne moczu. jesli się zagłębiać, to można zrobić mnóstwo badań. ale jak bardoz chcesz, to możesz zrobić toxoplazmozę IgG i IgM, cytomegalię IgG i IgM, HBS

witam
Pani Elzbieto jesli bylaby pani mi w stanie pomoc bede bardzo wdzieczna. Staramy sie o dziecko juz ponad rok. Bezskutecznie. Dzis zrobilam badania oto moje wyniki
2dc

FSH- 7.33
Estradiol - 159.1
testosteron - 1.59
LH - 4.8

Będą bardzo wdzięczna za interpretacje tych wynikow. Pozdrawiam

Elzbietko - napisalam :) w 2 dniu cyklu. Licze na szybką odpowiedz bardzo mi na tym zalezy

Podam jeszcze raz wyniki z jednostkami bo zapomnialam dopisac

FSH 7.33 mIU/ml
Estradiol 159.1 pmol/l
Testosteron 1.59 nmol/l
LH 4.8 mIU/ml

Ostatnia edycja:
edda, sorki, urlopowe słońce wypaliłomi troszke inteligencji;-)
juz pisze
LH i FSH masz teoretycznie w normie, ale... wyniki tych badań na początku cyklu powinny być zbliżone. u ciebie jest spora rozbiegłość, bo FSH masz 7.33 mIU/ml, a LH 4.8 mIU/ml, czyli FSH jest prawie 2 razy większe. (wskazane usg jajników)
testosteron bardzo ładny :-)
estradiol też ok

jak masz możliwosć, to zrób se jeszcze badanie prolaktyny (na czczo, dzień cyklu nie ma zanczenia), oraz:
estradiol, LH i FSH w 11-13 dniu cyklu
progesteron w 20-22 dniu cyklu
to taki minimalny profil hormonalny.
możesz jeszcze zrobić badania tarczycy, TSH, T3, T4

Dziekuje za odpowiedz. Co moze oznaczać taka róznica miedzy LH i FSH ?

Prolaktyne i TSH zrobie w 8dc , niestety tak pracuje ze nie bede miala mozliwosci zrobic badan w 11-13 dc ( 11 to akurat sobota, 12 niedziela a 13 mam na 6 rano ) :-(

Ostatnia edycja:
Droga Elzbietko

Poniewaz nie bede miala mozliwosci zrobic badan w 11-13 dc zrobilam dzis - czyli w 9dc. Mam nadzieje, ze da to jakis obraz

TSH - 1.420 uIU/ml
FSH - 4.70 mIU/ml
PRL - 18.82 ng/ml
estradiol - 478.7 pmol/l
LH -12.1 mIU/ml

Bede wdzieczna za interpretacje

reklama
LH zaczyna ci rosnąć, co może świadczyć o zbliżającej sie owulacji. trudno jednak na tej podstwie powiedzieć kiedu bedzie owu, bo skok LH może byc bardzo nagły. ale rośnie w stosunku do badania w 2 dniu cyklu, i bardzo dobrze ze rośnie :-)

estradiol też masz ładny, tak jak na okres okołoowulacyjny przystało. może nawet dwa jajeczka będą :)

prolaktyna w zasadzie dobra, mogła by być ciuteńkę niższa (do 15), ale wynik prolaktyny zalezy od wielu czynników i moim zdaniem jest w porządku

FSH w tym momencie nie ma znaczenie, ale miesci sie w normie

TSH jest w porządku

Do góry