reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

o badanich hormonalnych dla starających się...

buziaczku, pisze do ciebie i co wiem to napisze:tak:
badania w 1 dniu cyklu: stosunek FSH do LH masz prawie 1,3 - wegług mnei jest to wynik całkiem prawidłowy.
Estradiol tez jest bardzo ładny jak na początek cyklu. (im mniejsze wartosci E2 tym łatwiejsza stymulacja-czyli u ciebie wszystko możliwe :-) )
testosteron w granicach normy
z toxo miałaś kontakt, czy chorowałaś, trudno mi powiedziec

16 dzień cyklu - LH wywołuję pękniecie pęcherzyka graffa, wiec skoro masz tak wysokie LH, to myśle że pęcherzyk poszedł z hukiem:-D a że wysoki poziom? prawdopodobnie badanie było wykonane tuż przed owu, albo tuż po.
E2 mówi ze badanie raczej było chwilę przed owulacją. pamietaj ze norma >200 dotyczy jednego pęcherzyka. a moze u ciebie było 2:confused:
prolaktyna ciut za wysoka, tzn mogła by być niższa. ale to nie oznacza ze masz hyperprolaktynemię. jednorazowe badanie tego nie powie. podwyzszony poziom mógł być spowodowany stresem, niewyspaniem się. byłaś na czczo?
o CMV nic nie powiem, bo nie wiem:zawstydzona/y:, ale mysłe ze podobnie jak z toxo

teraz zerknęłam na twój wykres... no i ewidentnie 16 dzień to był ten pik Estradiolu i LH przed owu. ja bym nawet powiedziała ze owulka mogłą być w 17 dniu, nie 18.
17d622

reklama
O jacie...to te dziewczynki ktore juz o tym wiedza pewnie zasypuja cie pytaniami...kurcze czy moge dolaczyc do ich grona.....moze jeszcze nie teraz poniewaz w ciązy nie jestem i narazie nie planuje ale w przyszlosci....

JESTES SKARBEM NA BB;-)

CALUSKI

No to teraz ja mam taki mały problem.

Mam nadmierne owłosienie na brodzie, takie typu męskiego, czyli twarde i czarne, miesiączki mam regularne - prawie jak w zegarku. Pani doktor podejrzewała PCOS, wysłała mnie na hormony i usg. Usg wyszło pięknie, żadnych oznak PCOS, tylko mam tyłozgięcie macicy 5 cm, echo endometrium 8,5 mm. Akurat miałam robione jak miałam mieć jajeczkowanie, więc pęcherzyk Graffa był ogromny. Wyniki hormonów:
Prolaktyna - 6.16 ng/ml norma: 2.00 - 23.50
Insulina - 14.1 ulU/ml norma: 2-25
TSH - 2.10 ulU/ml norma: 0.27 - 4.20
Androstendion - 2.2 np/ml normy nie znam tego laboratorium
wolny testosteron - 5.1 pg/ml norma: 1,2-6,6
17 OH progesteron - 1.1ng/ml norma: median 0.65, absolute range: 0.40 -1.02
DHEA-S - 264.3 ng/ml norma 30 - 333
Estradiol -146.60 pmol/l norma: 97,5 - 592
LH - 6.42 mIU/ml norma: 0.830-15,5
Testosteron - 1,25 nmol/l norma: 0,198 - 2,67

Badania były wykonane w fazie folikularnej. Z góry dziękuję za odpowiedź.

No to teraz ja mam taki mały problem.

Mam nadmierne owłosienie na brodzie, takie typu męskiego, czyli twarde i czarne, miesiączki mam regularne - prawie jak w zegarku. Pani doktor podejrzewała PCOS, wysłała mnie na hormony i usg. Usg wyszło pięknie, żadnych oznak PCOS, tylko mam tyłozgięcie macicy 5 cm, echo endometrium 8,5 mm. Akurat miałam robione jak miałam mieć jajeczkowanie, więc pęcherzyk Graffa był ogromny. Wyniki hormonów:
Prolaktyna - 6.16 ng/ml norma: 2.00 - 23.50
Insulina - 14.1 ulU/ml norma: 2-25
TSH - 2.10 ulU/ml norma: 0.27 - 4.20
Androstendion - 2.2 np/ml normy nie znam tego laboratorium
wolny testosteron - 5.1 pg/ml norma: 1,2-6,6
17 OH progesteron - 1.1ng/ml norma: median 0.65, absolute range: 0.40 -1.02
DHEA-S - 264.3 ng/ml norma 30 - 333
Estradiol -146.60 pmol/l norma: 97,5 - 592
LH - 6.42 mIU/ml norma: 0.830-15,5
Testosteron - 1,25 nmol/l norma: 0,198 - 2,67

Badania były wykonane w fazie folikularnej. Z góry dziękuję za odpowiedź.

ile to było przed owulacją??
jesli 2 dni, to ok. bo jesli chwilę przed, to LH troszkę niskie, estradiol też mógłby być wyższy.

żeby stwierdzić PCOS, trzeba:
- zrobić badanie LF i FSH najpóźniej w 3 dniu cyklu
- testosteron musi być wysoki
- stwierdzić obraz PCOS albo w USG albo w zabiegu laparoskopii (co jest bardziej miarodajne i wiarygodne niż USG w przypadku PCOS)

objawy o których piszesz (i nie piszesz)- owłosienie, @, otyłość, to tylko uogólnienie. jest mnóstwo szczupłych blondynek, bez brody i wąsów, z @ jak w zegarku, i mających PCOS. i odwrotnie, owłosione brunetki, z nieregularnymi miesiączkami, otyłe - nie mają PCOS.

aha, jednorazowe badanie USG wogóle nie może nic powiedziec o PCOS.
no i przy PCOS z zasady nie występuje owulacja:happy2:

badania krwi na hormony były robione w 7 dc, natomiast usg dopochwowe miałam robione w środku cyklu, czyli około 15 dc, gdy pęcherzyk Graffa był już bardzo duży, ale czy pękł to nie wiem i czy nastąpiło do samej owulacji to już nie wiem..

Nie wiem jakie badania powinnam wykonać przed zajściem w ciąże (staramy się 4 miesiąc i na razie się nie udało, wcześniej podchodziliśmy do tego jak będzie to będzie, a teraz wszystko robimy pod to żeby zajść.Wiem, że niektóre dziewczyny dłużej o to walczą, ale ja tak bardzo bym już chciała mieć dzidziusia)

Elżbietko bardzo dziękuję za odpowiedź.

Ech... to i ja z tego działu... niestety...
O dzidzię starałam się od lutego do sierpnia... w między czasie okazało się, że sprawa nie będzie taka prosta bo mam problemy hormonalne... badania - pewnie wszystkie przez to przeszłyście... w każdym razie 5 miesiąc jestem na lekach i postanowiłam znów wznowić starania... trzymam za was wszystkie kciuki... trzymajcie i za mnie :)

reklama
Elżbietko czy zansz przypadki kobiet z niedomogą lutealną, którym się udało zajść w ciążę i urodzić zdrowe dziecko?

Do góry