reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

o badanich hormonalnych dla starających się...

Cześć wam wszystkim, jeszcze tutaj nie pisałam więc to jest mój perwszy post. Byłam dzisiaj na badaniu hormonów FSH i LH zapłaciłam 70 złotych za to. Mam prawdopodobnie zespół policystycznych jajników i stara się od 1,5 roku zajść w ciążę. Badanie czeka jeszcze mojego narzeczonego i mam nadzieję że wtedy będę miała wykonaną laparoskopię i wszystko się jakoś ułoży.

reklama
i ja wracam tutaj - mam pytanie do naszej specjalistki o rozwoj hormonów podczas cyklu. Mam zlecenie badania progesteronu i estradiolu w 3,5, 7 i 9 dniu po owulacji. Może gdzieś można znaleźć jakieś tabele jak powinno się to kształtować? tzn - wzrost czy spadek i o ile jest właściwy i co znaczą inne wyniki???
pierwsze badanie zrobilam w 3 dniu ( o ile dobrze określilam dzien szczytu) drugie dopiero w szóstym, bo 5 wypadl w niedzielę.... Progesteron wzrósł, wzrósl też estradiol i jest większy niż norma dla fazy lutealnej. Chciałabym już coś wiedzieć, ale nie mogę nigdzie znależć takich informacji :(

Witajcie dziewczynki ,napiszcie mi proszę czy któraś z Was brała bromergon ,przy górnej granicy normy prolaktyny? Od kiedy brałyście i jak długo,czy robiłyście jakies przerwy(np. na czas miesiączki?),no i w jakich dawkach. pozdrawiam Was

ja też często robiłam badania hormonalne. leczę się od 4 lat na polistyczne jajniki. wszyscy mówili, ze nie zajdę w ciąże. tu zaskoczenie. nie dawno dowiedziałam, się jestem w ciąży.

Witam i prosze o pomoc badanie mialam robione 13-14dc wszystkich wynikow jeszcze nie mam:baffled:. Mam tylko te:
lh-8.7 IU/L
fsh-3.3 IU/L
ALT/SGPT-18 IU/L( niewiem co to:sorry2:)
TSH-1.12 mIU/L
T4-14.4pmol/L
triiodothyronine-4.2 pmol/L(tez niewiem co to:sorry2:)
Moze ktoras z dziewczyn sie zna na tym i mi pomoze??
P.S na reszte wynikow czekam:baffled:

Witam i prosze o pomoc badanie mialam robione 13-14dc wszystkich wynikow jeszcze nie mam:baffled:. Mam tylko te:
lh-8.7 IU/L
fsh-3.3 IU/L
ALT/SGPT-18 IU/L( niewiem co to:sorry2:)
TSH-1.12 mIU/L
T4-14.4pmol/L
triiodothyronine-4.2 pmol/L(tez niewiem co to:sorry2:)
Moze ktoras z dziewczyn sie zna na tym i mi pomoze??
P.S na reszte wynikow czekam:baffled:
Oj chyba tu malo kto zaglada , no nic bede sama rozkminiac co i jak

Ewka wejdź na wątek który jest bardziej "oblegany"przez dziewczyny, np. "wątpliwości" . Tam dziewczyny rozmawiają na baaardzo różne tematy, m.in. hormony.:):)

Witam
Jestem w trakcie badań hormonalnych i te w pierwszej fazie wyszły ok ale drugie a dokładniej LH w dniach 12-14 wychodzi 6,2 a norma jest 14 do 95,6 i teraz pytanko co to oznacza:(

reklama
Wklejam wam tutaj wątek z forum Poronienia, gdyż myśle że przyda sie wam poczytac troche o badaniach jakie robią głównie dziewczyny które sa po poronieniach a niektóre z tych badań powinno się zrobic przed zajciem w ciąze żeby potem żadna z was nie znalazła się nigdy na wątku Poronienia

chociaż poczytajcie o tych badania, bo poronienia są bardzo często wynikiem chorób bądz złym poziomem hormonów.
podstawowe badania to:
toxoplzamoza igg i igm
cytomegalia igg i igm
różyczka igg i igm
hormon tarczycy tsh ( w ciąży odpowiedni jest poziom w granicach 1 a nie tak jak w normach pisze do 5)
w przypadku zlego poziomu tsh, sprawdzic ft3 i ft4
prolaktyna- zbyt wysoki poziom lub skoki doprowadzaja do poronien
progesteron w odpowiednich fazach cyklu-jego niski poziom doprowadza do poronien
żółtaczka
cytologia z posiewem,
mocz z posiewem
morfologia
grupa krwi -wazny jest czynnik rh
test urogin, drogi ale wykrywa w 100% większosc świństw powodujących poronienia bądz wady u dziedziątka-koszt około 350zł

niestety lekarze nie zlecaja tych badań, dopiero po kilku poronieniach możemy na cos liczyc z nfztu. myśle że decydując sie na dziecko liczymy się także z kosztami i każda która pragnie dziecka zrobi wszystko żeby było zdrowe... reszta o badaniach poczytajcie sobie tutaj:

https://www.babyboom.pl/forum/poronienia-f33/badania-po-poronieniu-17666/

ja nie jestem w stanie zapamiętac wszystkich tych badań, a wymienilam tylko te najważniejsze... ten wątek to tylko kilkanascie stron wiec nie wiele a wiele możecie się dowiedziec :tak:pozdrawiam wszystkie przyszłe mamy

Do góry