reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nowy Rok to spełnienia marzeń czas - więc dwie kreski ⏸️ wysika każda z Nas 🥰

reklama
Dziewczyny, które miały drożność, podzielcie się uwagami, czy warto wziąć znieczulenie (bez chyba nie robią, miejscowe lub narkoza, prawda?), jakie są zalecenia po zabiegu? Powinno się zrobić tuż po okresie?

Dziewczyny, które miały drożność, podzielcie się uwagami, czy warto wziąć znieczulenie (bez chyba nie robią, miejscowe lub narkoza, prawda?), jakie są zalecenia po zabiegu? Powinno się zrobić tuż po okresie?
Ja w innej części kontynentu, ale: bez znieczulenia, bez antybiotyków czy innych leków, jedynie przeciwskurczowe. Sono musiało być w 6-12 dniu cyklu ponoć, zwykłe miałam jakoś tuż przed owulacją.

A czym się różni sono od zwykłego ?
Sono - na fotelu ginekologicznym, z wprowadzeniem specjalnego płynu przez kateter, obserwacja na USG.
Zwykłe - to prześwietlenie radiologiczne, z kontrastem wprowadzanym strzykawką. Tak przynajmniej było u mnie, ale dziewczyny się pewnie podzielą polskimi doświadczeniami.
Dodam, że mnie nic zbytnio nie bolało.

A czym się różni sono od zwykłego ?
Mialam sonohsg w szpitalu, tez bez znieczulenia. Było lekko nieprzyjemne, w pewnym momencie lekko bolało- nie gorzej niż przy okresie. Ja mialam jajowody drożne.
Sono jest robione tak ze wpuszczają kontrast i ogladaja na usg. Wsyzstko w fotelu ginekologicznym sie odbywa. Przy zwykłym- oglądane jest to za pomocą rentgena. Czytalam ze po zwykłym zalecają cykl albo 2 przerwy ze względu na rtg wlasnie, a po sono można się starać od razu.
Jest jeszcze drożność laparoskopowa - ale to już bardziej inwazyjna, wtedy już chyba musi byc ze znieczuleniem.

reklama
Do góry