reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nowy Rok to spełnienia marzeń czas - więc dwie kreski ⏸️ wysika każda z Nas 🥰

Dziewczéta 🧐 mam pytanie, jestem nowa na BB i próbuje się tu odnależć 👀
Od lat leczé hiperprolaktynemie. Jakis czas temu zmienilam endokrynologa i po badaniach z metkroplamidem i ocenie innych badan hormonow - pani doktor kazala mi odstawic bromocorn, Czy któraś z Was słyszala o takim podejsciu?
Trochę obawiam sie, że za chwile PRL znowu mi skoczy na 1000 lub wiecej i znowu szanse na baby sie odwloka,,, poki co i tak nie ma :( Pani doktor ma b.dobre opinie jako endo, i nawet powiedziala, że kiedys dr Debski zalecał odstawianie bromokryptyny bo przy dobrym poziomie chyba tsh lub lh( nie pamietam) moze to nawet wstrzymywac pewne procesy zachodzace w org. kobiety.
Czy ktoś spotkal sie z takim podejściem?
😇
Hej! Powiedz najpierw, jakie miałąś wyniki, jakie dawki bromocornu brałaś, czy Ci pomogły, do jakich wartości spadła PRL :)

reklama
Hej laseczki wczoraj bylam u psychiatry i co się dowiedzialam, że mam depresje ale nie nabyta w ciagu 10 dni a przewlekla ( i zastanawiam sie czy to serio prawda ). Dostalam zwolnienie narazie na 14 dni i lek. I tak nie chce dluzej jak do konca lutego siedziec na l4. Ja do niego mowie ze juz sie troche uporalam ze strata itp. a on do mnie ze to zludne myslenie i ze oszukuje sama siebie. I teraz mam mentlik w glowie nie wiem czy wiezyc jemu czy sobie.
Trudno tak diagnozować przez internet… Może pójdź jeszcze do innego psychiatry?

Hej! Powiedz najpierw, jakie miałąś wyniki, jakie dawki bromocornu brałaś, czy Ci pomogły, do jakich wartości spadła PRL :)
A to jak już jesteśmy przy temacie prolaktyny to powiedzcie mi proszę dlaczego bada się prolaktyczne po obciążeniu? W jakich przypadkach? Wiem że kiedys jak miałam wysoki poziom to badałam też prolaktynę po obciążeniu ale zastanawiam się czy jeśli teraz wynik mam w normie to jest sens badać po obciążeniu? 🤔

to wynik po kilku dniach od odstawienia bromocornu PRL
776 mIU/l norma 102 - 496
- po metkroplamidzie 1013 mIU/l

wczesniej przy jednej tabletce na noc (ostanie badanie z pocz.stycznia) 373 mIU/l

TSH 1,340 µIU/ml
FT4 1,57 ng/dl

PS Tak jak patrze teraz w historie PRL to byly wartosci do max 1200
nawet mialam kilka lat temu rezonans, wykluczyli mikrogruczolaka

Nie wiem co myslec, o tym odstawieniu :)

Hej laseczki wczoraj bylam u psychiatry i co się dowiedzialam, że mam depresje ale nie nabyta w ciagu 10 dni a przewlekla ( i zastanawiam sie czy to serio prawda ). Dostalam zwolnienie narazie na 14 dni i lek. I tak nie chce dluzej jak do konca lutego siedziec na l4. Ja do niego mowie ze juz sie troche uporalam ze strata itp. a on do mnie ze to zludne myslenie i ze oszukuje sama siebie. I teraz mam mentlik w glowie nie wiem czy wiezyc jemu czy sobie.
Oszukiwanie się, że jest ok, pomaga stanąć na nogi, ale przy spiętrzeniu takich sytuacji wszystko legnie z wielkim hukiem. Mówię to z doświadczenia.
Nie wiem, jak jest u Ciebie, ale leki na pewno pozwolą Ci się zdystansować. Możesz zasięgnąć opinii innego lekarza jak pisze @Nasturtium

A to jak już jesteśmy przy temacie prolaktyny to powiedzcie mi proszę dlaczego bada się prolaktyczne po obciążeniu? W jakich przypadkach? Wiem że kiedys jak miałam wysoki poziom to badałam też prolaktynę po obciążeniu ale zastanawiam się czy jeśli teraz wynik mam w normie to jest sens badać po obciążeniu? 🤔
po obciązeniu bada się aby wykluczyc mikrogruczolaka, w zaleznosci ile wzrosnie po podaniu metokroplamidu - no i wtedy lekarz zalece ew wykonanie rezonansu przysadki

Co to jest badanie prolaktyny po obciążeniu? Czym? Ja badałam tak po prostu
EDIT. Już doczytałam

po obciązeniu bada się aby wykluczyc mikrogruczolaka, w zaleznosci ile wzrosnie po podaniu metokroplamidu - no i wtedy lekarz zalece ew wykonanie rezonansu przysadki
u mnie np stwierdzili hiperproalktynemie czynnosciową
Co to jest badanie prolaktyny po obciążeniu? Czym? Ja badałam tak po prostu
badanie wyglada tak, że najpierw pobieraja krew na prl, potem podawana jest tabletka metokroplamidu ktory ma za zadanie zastymulowac dzialanie przysadki, tzn przysadka ma miec wyrzut proklaktyny. jesli prl normalnie jest w normie to nie robi sie takiego badania

u mnie np stwierdzili hiperproalktynemie czynnosciową

badanie wyglada tak, że najpierw pobieraja krew na prl, potem podawana jest tabletka metokroplamidu ktory ma za zadanie zastymulowac dzialanie przysadki, tzn przysadka ma miec wyrzut proklaktyny. jesli prl normalnie jest w normie to nie robi sie takiego badania
A w którym dniu cyklu robi się prolaktynę? Mi gin powiedziała między 19-21 dc, ale nie mam do niej zaufania za grosz.

reklama
A w którym dniu cyklu robi się prolaktynę? Mi gin powiedziała między 19-21 dc, ale nie mam do niej zaufania za grosz.
mi akurat zalecila w 1 fazie cyklu, ale w drugiej fazie tez mialam robioną.
Takze na luzie, ona pewnie zobaczy sobie w zestawieniu z innymi

generalnie PRL jest silnie zwiazana z kortyzolem = stresem :D wiec nie trzeba sie stresowac :D
a ja taki nerwus jestem

Ja nie jestem lekarzem, ale Twoja gin pewnie ma jakas strategie skoro zalecila ci w tych dniach, tak jak mowie ja tez mialam w drugiej fazie kilka razy

Do góry