reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nowy Rok to spełnienia marzeń czas - więc dwie kreski ⏸️ wysika każda z Nas 🥰

reklama
Ja mam lekko podwyższone antyTG i to mi powiedział endo ze to może oznaczać początek hasimoto. Dostalam skierowanie na usg tarczycy i tez pokazało ze moze sie rozwinąć w tym kierunku, ale póki co jest ok.
Także- konsultacja z endokrynologiem plus usg tarczycy moze dać Ci odpowiedz.
Ja z takim antyTG miałam na cito USG tarczycy (reszta wyników w normie) i lekarz powiedział, że tarczyca zdrowa, nie zdążyła się uszkodzić, dostałam letrox 25 na zbicie TSH do mniej niż 2 - tylko dlatego, że się staram o ciążę
IMG_20230103_195436.jpg

Może być przy innych chorobach autoimmunologicznych np. Grabesa basedova albo reumatoidalnym zapalaniu stawów. Powinien zrobić usg, ale jeśli dopiero zaczelas chorować, to widać noe będzie.
Na 99% Hashi jeśli są mieprawidlowe wyniki TSH i hormonow tarczycy
Jakie badania można zrobić żeby wykryć rzs? Mój brat ma od dzieciństwa rzs, ogólnie historia chorób autoimmunologicznych w mojej rodzinie jest długa jak saga ludzi i lodu czy jakoś tak 🙄

Jakie badania można zrobić żeby wykryć rzs? Mój brat ma od dzieciństwa rzs, ogólnie historia chorób autoimmunologicznych w mojej rodzinie jest długa jak saga ludzi i lodu czy jakoś tak 🙄
Moj tata ma rzs, prawdopodobnie dziadek mial... tez zastanawiałam się czy mozna zrobić jakieś badanie, by to u siebie wykluczyć lub potwierdzić.

W sensie chciałabyś wykluczyc u siebie?

Edit: jeśli tak to czynnik reumatoidalny i anty-CCP na początek. Jeśli negatywne i nie ma objawów, które mogłyby na rzs wskazywać, to ja bym zostawiła temat

reklama
iU/ml tak, przy max wartości ref tutaj 5.0
ja miałam kilka lat temu tsh 5 z hakiem, ft4 1,2 i antyTPO w okolicach 13. Nie stwierdzono hashi, tarczyca piękna, dostałam letrox, zaraz tsh spadło i zmniejszałam dawkę do odstawienia. Ale nie interesowałam się tym szczegółowo, bo nie interesowało mnie zajście w ciążę, wyszło przy okazji problemów z przysadką

Do góry