reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nowy Rok to spełnienia marzeń czas - więc dwie kreski ⏸️ wysika każda z Nas 🥰

reklama
ja ten potas i żelazo podbijałam z lekarzem, ale ruszyły jak konie po betonie, nikt się tego nie spodziewał, że z niedoboru się zrobi problem w drugą stronę...

A wiesz może, na co jeszcze warto uważać, żeby nie przedobrzyć? Czy takie witaminy B albo np. cynk są ryzykowne?
Witamina K może doprowadzić do niedokrwistości, można przedawkować B3 - pierwszym sygnałem będzie wysypka albo podrażnienie skory, można tez B6- drętwienie rak i nog, ogólnie uczucia słabego skoordymowania, kwas foliowy tez można - bezsenność, stany depresyjne.
Reszta raczej ok. To są pierwsze objawy albo już objawy, gdy mamy za duzo, ale w przypadku niektórych witamin w dużej ilości można sobie nawet zniszczyć wzrok.
Są tez prowadzone jakieś badania nad niekorzystnym wpływem witaminy E będąc już w ciąży. Wiec te, które suplementują mogą się ewentualnie zastanowić, czy brać tez w ciąży, czy nie odstawiać po 2 kreskach ;)

A to przepraszam za zamieszanie . Bo ja z przyzwyczajenia pisze endo bo krócej 🤭
Tak przeciwzapalnie
to ja zamieszałam, zobaczyłam "zioła na endo" i mi mózg odjęło na myśl o magicznej miksturze na tyle, że nie skojarzyłam, że Twój problem z endo i mój problem z endo to nie jest problem z tym samym endo 😅

Pytalas jeszcze o cynk, można przedawkować, ale pewnie biorąc go po prostu w dwóch lub trzech preparatach. Ja łykam tylko jedna zincas i to tez się odstawia w ciąży. To może doprowadzić do zbyt małej ilości żelaza,tez objawów zatruciowych, ale tez zwiększa ryzyko rozwoju Alzheimera.

reklama
Do góry