reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nowy Rok to spełnienia marzeń czas - więc dwie kreski ⏸️ wysika każda z Nas 🥰

generalnie wydaje mi się, że może nam zaszkodzić zarówno niedobór, jak i nadmiar. Miałam kiedyś przejścia z potasem i żelazem, stąd z lekką rezerwą podchodzę do suplementowania się bez badań (a ja wtedy wychodziłam z bardzo dużych niedoborów). Wystarczy spojrzeć na estradiol: za niski źle, za wysoki też źle - obie rzeczy mogą utrudnić zajcie w ciążę. Nie wiem jak np. z magnezem, no ale generalnie pewnie wszelkie odchyly od normy nie służą stabilności naszego organizmu i wszystko ma jakiś tam wpływ na różne procesy, które w nim zachodzą. Więc chyba porobię co się da, skoro i tak tam muszę iść, a widzę, że taki magnez to całe 14 zł. Wit D już droższa, no ale nadal daleko do 200 zł jak za E :D
a no to witaminę D też mam zamiar zrobić.
Moze w końcu zrobię tego proga 7dpo i do tego właśnie D i TSH po moich eksperymentach z euthyroxem (tak, wiem, wiem, nie wolno bez konsultacji z lekarzem, ale ja nikomu nie każę i nie polecam brać ze mnie przykładu).

reklama
cały rok, chociaż to pękanie w kacikach bardziej zimą.
Ale ogólnie zawsze muszę mieć coś przy sobie do smarowania ust bo są suche i pieką.
A powiedz mi jak u Ciebie właśnie z suplementowaniem wit. A+E, bo w sumie tak samo żelazo, tarczyca czy cukier mogą mieć na to wpływ. Bo pić zapewne pijesz dużo, więc nawodnienie jest dobre. Z domowych sposób nie wiem czy kiedyś próbowałaś miodem sobie smarować w domu usta też super nawilża i działa antybakteryjnie.
Jeśli masz cały rok i nie jest coś co Ci uczula i nie jest typowo przez wysuszone powietrze, to podrążyłabym od czego.

Do do witamin i supli to biorę tak :
Pregna start + ovarin
Magnez w proszku z Ostrovity
Wit C z ostrovity w tabletkach
Krzem
Enzymy trawienne z Lab One
Dit d3+k2 8tys jednostek
Dodatkowo pije wodę z pietruszka i cytryna
I JesCze moje zioła na endo
co za zioła na endo?

Uwielbiam takie czerwone policzki, uwazam, ze kobiety z takimi polikami są mega kobiece i seksowne 🥰
no, jak żulinie spod sklepu są seksowne to może 😂
Nie no, mąż mówi, ze dużo mniej to widać niż mi sie wydaje, ale rpzeszkadza mi to. Kobiety bez makijażu mają taką ładną, jasną cerę a ja czerwona i zawsze podkład na twarzy

Wit d - ibuvit D3 (bez badań standardowo 2 tys jed dla dorosłej osoby na dobę), magnez - magne b6 forte, cynk - zincas forte, Wit c - ascorvita musująca lub Wit c rutinoscorbin 500mg o przedl uwalnianiu, Wit e - z firmy medana bo to lek
o, to właśnie widzę, że ten magnez i te witaminę C mi dała moja farmaceutka :)

generalnie wydaje mi się, że może nam zaszkodzić zarówno niedobór, jak i nadmiar. Miałam kiedyś przejścia z potasem i żelazem, stąd z lekką rezerwą podchodzę do suplementowania się bez badań (a ja wtedy wychodziłam z bardzo dużych niedoborów). Wystarczy spojrzeć na estradiol: za niski źle, za wysoki też źle - obie rzeczy mogą utrudnić zajcie w ciążę. Nie wiem jak np. z magnezem, no ale generalnie pewnie wszelkie odchyly od normy nie służą stabilności naszego organizmu i wszystko ma jakiś tam wpływ na różne procesy, które w nim zachodzą. Więc chyba porobię co się da, skoro i tak tam muszę iść, a widzę, że taki magnez to całe 14 zł. Wit D już droższa, no ale nadal daleko do 200 zł jak za E :D
Potasu nie powinno się suplementowac bez konsultacji z lekarzem, zelazo tez lepiej korygować dieta.
Troche latwiej z witamina C, ale tu tez uwaga, bo można się dorobić kamieni na nerkach i bólu brzucha.
Natomiast osoba zdrowa nadmiaru magnezu nie powinna sobie „zrobic” stosując suplementy. Ale badanie magnezu nie jest drogie i je można sobie spokojnie zrobic.

A powiedz mi jak u Ciebie właśnie z suplementowaniem wit. A+E, bo w sumie tak samo żelazo, tarczyca czy cukier mogą mieć na to wpływ. Bo pić zapewne pijesz dużo, więc nawodnienie jest dobre. Z domowych sposób nie wiem czy kiedyś próbowałaś miodem sobie smarować w domu usta też super nawilża i działa antybakteryjnie.
Jeśli masz cały rok i nie jest coś co Ci uczula i nie jest typowo przez wysuszone powietrze, to podrążyłabym od czego.
w tym cyklu zaczełam suplementować a+e bo Zazu po tym zaszła 🤣🤣🤣 jeszcze czekamy na wynik drugiej części eksperymentu czyli @lady_in_blue :D
Żelazo mam w normie, ferrytyna w normie choć w dolnej granicy.
Piję dużo.
Ja mam albo jakąś alergię albo jakieś zapalenie okołoustne. Bo wiecie, jak j Wam o tym mówię to SWy myślicie, ze to są normalne, spierzchnięte usta, ale nie. To jest od lat i próbowałam masy rzeczy. Wiele pomaga, ale na jakieś 2 tygodnie max. I potem jakby organizm się uodparnia.

Załączniki

• EF410B85-2958-4D92-8716-7CB5E78E388D.jpeg
    EF410B85-2958-4D92-8716-7CB5E78E388D.jpeg
    133,7 KB · Wyświetleń: 48
Tak to prawda, są rzeczy które wpływają bardzo źle, jeśli mamy nadmiar. Magnez też jest takim składnikiem, który wypłukujemy na codzień np. po przez picie kawy, herbaty itd. Ale też można go przedawkować oczywiście i nie będzie miało to dobrych skutków, no trzeba wiedzieć na ile też dostarczamy po za braniem suplementów na codzień w produktach.

reklama
Do góry