reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nowy Rok to spełnienia marzeń czas - więc dwie kreski ⏸️ wysika każda z Nas 🥰

no ale w sumie chyba farmaceuci ogarniają takie rzeczy? Ja po prostu poszłam do apteki po puerie uno i zapytałam co do tego mogę wziąć, żeby się dosuplementowac przy staraniach o ciążę, że chciałabym magnez i wit c, spojrzała w skład puerii. Wypytała czy mam stwierdzone niedobory, poleciła coś, wzięłam, zapłaciłam, biorę 😅

Czy to mądre? Nie wiem, moze nie 😅 ale skoro nie chciało mi się badać niedoborów, to tym bardziej mi się nie chciało szukać najlepszych możliwych firm dla "dodatkowych" supli 😅
Jeśli fajny farmaceuta się trafi to dobrze dobierze 😁.

reklama
Biorę pueria uno jakby co

Będę spamować pół dnia.... ale godz przerwy na basen i jacuzzi, dam Wam wypocząć 🤣😜😁
Do do witamin i supli to biorę tak :
Pregna start + ovarin
Magnez w proszku z Ostrovity
Wit C z ostrovity w tabletkach
Krzem
Enzymy trawienne z Lab One
Dit d3+k2 8tys jednostek
Dodatkowo pije wodę z pietruszka i cytryna
I JesCze moje zioła na endo

Ostatnia edycja:
no, to podejrzewam, że jesteś wyjątkiem :D ja muszę zrobić jakieś badania cynku czy coś bo moje suche usta wolaja o pomstę. Ale mam dermatologa zaraz wiec może mi powie co mam zrobić
Ja biorę po prostu jedna tabletkę zincas i jest lepiej. W ciąży trzeba odstawić. Ale mi poza suchymi ustami pojawiły się tez niestety dodatkowe rozstepy w momencie kiedy nie tyłam i nie chudłam, wiec :/

Generalnie z suplementami to jest tak, ze im mniej w jednym tym lepiej, niestety. Nie polecam żadnych kompleks, falvitow czy innych, bo one są tworzone, żeby nie zaszkodzić. Czyli generalnie nie pomoze 😂🙈, ale tez nie zaszkodzi. Może Pan tabletka zna odpowiedz, na pytania, które najlepsze ;)

Ja biorę po prostu jedna tabletkę zincas i jest lepiej. W ciąży trzeba odstawić. Ale mi poza suchymi ustami pojawiły się tez niestety dodatkowe rozstepy w momencie kiedy nie tyłam i nie chudłam, wiec :/

Generalnie z suplementami to jest tak, ze im mniej w jednym tym lepiej, niestety. Nie polecam żadnych kompleks, falvitow czy innych, bo one są tworzone, żeby nie zaszkodzić. Czyli generalnie nie pomoze 😂🙈, ale tez nie zaszkodzi. Może Pan tabletka zna odpowiedz, na pytania, które najlepsze ;)
no mój Stary tak bierze wszystko oddzielnie. Sama komponowałam analizując poszczególne składy i dawki w gotowych suplach. No ale niestety on bierze garść tabletek dziennie...
Jeśli chodzi o moje usta to długa historia, bo już chyba próbowałam wszystkiego i nic nie pomaga dłuzej niż na parę dni. Wiecznie piekące, suche, schodzi skóra, rozkrwawione, kąciki popękane jak u jokera.
Dodatkowo mam wiecznie czerwone policzki, że czasem aż płaczę, ż ewyglądam jak żul pod sklepem.
Ale myślę, że to może jakaś alergia albo coś...

Caly
no mój Stary tak bierze wszystko oddzielnie. Sama komponowałam analizując poszczególne składy i dawki w gotowych suplach. No ale niestety on bierze garść tabletek dziennie...
Jeśli chodzi o moje usta to długa historia, bo już chyba próbowałam wszystkiego i nic nie pomaga dłuzej niż na parę dni. Wiecznie piekące, suche, schodzi skóra, rozkrwawione, kąciki popękane jak u jokera.
Dodatkowo mam wiecznie czerwone policzki, że czasem aż płaczę, ż ewyglądam jak żul pod sklepem.
Cały rok tak masz, czy tylko okresem jesienno - zimowym?

Wit d - ibuvit D3 (bez badań standardowo 2 tys jed dla dorosłej osoby na dobę), magnez - magne b6 forte, cynk - zincas forte, Wit c - ascorvita musująca lub Wit c rutinoscorbin 500mg o przedl uwalnianiu, Wit e - z firmy medana bo to lek

Co polecacie z suplementów:
cynk,
magnez,
witaminy: B6, E i C
Najlepiej w 1 kapsułce 😁😜🤣
Ja biorę
Cynk- zincas forte (27mg jonów cynku)
Magnez- Cytrynian magnezu z aliness lub magne B6 forte.
Wit E- naturalna z aliness
Wit C 1000mg z aliness
Wit B6 tylko w witaminach dla starających się np pueria czy inne+ w tym magne B6 mam.

no, to podejrzewam, że jesteś wyjątkiem :D ja muszę zrobić jakieś badania cynku czy coś bo moje suche usta wolaja o pomstę. Ale mam dermatologa zaraz wiec może mi powie co mam zrobić
generalnie wydaje mi się, że może nam zaszkodzić zarówno niedobór, jak i nadmiar. Miałam kiedyś przejścia z potasem i żelazem, stąd z lekką rezerwą podchodzę do suplementowania się bez badań (a ja wtedy wychodziłam z bardzo dużych niedoborów). Wystarczy spojrzeć na estradiol: za niski źle, za wysoki też źle - obie rzeczy mogą utrudnić zajcie w ciążę. Nie wiem jak np. z magnezem, no ale generalnie pewnie wszelkie odchyly od normy nie służą stabilności naszego organizmu i wszystko ma jakiś tam wpływ na różne procesy, które w nim zachodzą. Więc chyba porobię co się da, skoro i tak tam muszę iść, a widzę, że taki magnez to całe 14 zł. Wit D już droższa, no ale nadal daleko do 200 zł jak za E :D

reklama
Uwielbiam takie czerwone policzki, uwazam, ze kobiety z takimi polikami są mega kobiece i seksowne 🥰

Do góry