reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nowy Rok to spełnienia marzeń czas - więc dwie kreski ⏸️ wysika każda z Nas 🥰

pisałam Ci już o aplikacji premom? Tam wrzucasz zdjęcia testów i Ci wylicza czy już pozytywny czy nie
Nie słyszałam o tej aplikacji, widzę że ja zielona jestem jeszcze w tych wszystkim😂🙉 dzięki za info, mysle że skorzystam. Póki co dzisiaj dopadła mnie chyba jakaś grupa żołądkowa, brzuch mnie boli i mam mdłości, a moj ukochany sobie żartuje że chyba już trafił i mam mdłości ciążowe 😂😅 a mi do śmiechu nie jest bo muszę do 16 w pracy wytrzymać eh...

reklama
ja zaraz bede dzwonic umawiac sie na jazdy, wiec umowmy sie, ze ja bede kibicowac Tobie a Ty mi :D

po krótce, jest to badanie cytotoksyczności komórek NK, czyli natural killers - to takie komórki które jakby zwalczają inne komórki - i te złe i pożądane. można zrobić je z biopsji endometrium (dokładniejsze ale inwazyjne) i z krwi (mniej inwazyjne, ale mniej dokładne).

z tego co wiem to pochodzenie AZS nie jest jeszcze dokladnie okreslone, ale wiekszosc zrodel mowi, ze jest to zaburzenie genetyczne, wiec tak, moze miec znaczenie. No, tyle tylko, że może ale wcale nie musi :) generalnie wszystko co jest w naszych genach "nie tak" może mieć znaczenie.

z tego co wiem, to można bardzo wiele w zależności od innych schorzeń i zaburzeń, można brać leki, można przyjmować wlewy, można szczepić się limfocytami partnera lub dawcy, można też w końcu przyjmować immunoglobuliny za niemal 8000zł - dróg jest bardzo wiele i same te procesy są dość skomplikowane, dlatego może immunolodzy są tacy drodzy i tak ciężko się do nich dostac 😅 poza tym jest ich niewielu, a sensownych to juz w ogole na palcach jednej reki mozna policzyc 🤷‍♀️
Jest sporo dziewczyn, którym encorton pomógł, czasem ciężko stwierdzić, bo prócz niego przyjmuje się też wiadro innych leków, ale jakieś tam pozytywne działanie widocznie ma, skoro wiele osob go przyjmuje :)
No to właśnie się obsrałam 😭 Jakie badania powinnam zrobić z immunologi?

ja zaraz bede dzwonic umawiac sie na jazdy, wiec umowmy sie, ze ja bede kibicowac Tobie a Ty mi :D

po krótce, jest to badanie cytotoksyczności komórek NK, czyli natural killers - to takie komórki które jakby zwalczają inne komórki - i te złe i pożądane. można zrobić je z biopsji endometrium (dokładniejsze ale inwazyjne) i z krwi (mniej inwazyjne, ale mniej dokładne).

z tego co wiem to pochodzenie AZS nie jest jeszcze dokladnie okreslone, ale wiekszosc zrodel mowi, ze jest to zaburzenie genetyczne, wiec tak, moze miec znaczenie. No, tyle tylko, że może ale wcale nie musi :) generalnie wszystko co jest w naszych genach "nie tak" może mieć znaczenie.

z tego co wiem, to można bardzo wiele w zależności od innych schorzeń i zaburzeń, można brać leki, można przyjmować wlewy, można szczepić się limfocytami partnera lub dawcy, można też w końcu przyjmować immunoglobuliny za niemal 8000zł - dróg jest bardzo wiele i same te procesy są dość skomplikowane, dlatego może immunolodzy są tacy drodzy i tak ciężko się do nich dostac 😅 poza tym jest ich niewielu, a sensownych to juz w ogole na palcach jednej reki mozna policzyc 🤷‍♀️
Jest sporo dziewczyn, którym encorton pomógł, czasem ciężko stwierdzić, bo prócz niego przyjmuje się też wiadro innych leków, ale jakieś tam pozytywne działanie widocznie ma, skoro wiele osob go przyjmuje :)
odechciało mi się po samym tego przeczytaniu 🤦‍♀️😂
jeju chyba serio żyćka by nie starczyło na badania wszystkiego 😱

Nie słyszałam o tej aplikacji, widzę że ja zielona jestem jeszcze w tych wszystkim😂🙉 dzięki za info, mysle że skorzystam. Póki co dzisiaj dopadła mnie chyba jakaś grupa żołądkowa, brzuch mnie boli i mam mdłości, a moj ukochany sobie żartuje że chyba już trafił i mam mdłości ciążowe 😂😅 a mi do śmiechu nie jest bo muszę do 16 w pracy wytrzymać eh...
no premom jest super, u mnie się mega sprawdza, bo mi akurat ciężko jest dostrzec, czy to już pozytyw czy jeszcze nie, jeśli jest tak na granicy, a tak to widzę po obliczeniach premom

Np. teraz tak mam, że mi się już praktycznie wydaje pozytywny, a to 0,7 dopiero, więc do 1 (czyli pozytywnego) jeszcze trochę

Łącze się z Tobą w bólu, ja dzisiaj tez mam jakieś mdłości i wszystko mi śmierdzi, kurffa mieć mdłości bez ciąży 🙈

tak jak dziewczyny wyżej pisały, tego jest tyle, ze na własną rękę to można tylko niepotrzebnie wydać hajs i lepiej iść na wizytę do immunologa, który Ci zleci.
Ale też mi się wydaje, że immunologię bada się później, nie ma sensu od razu na pocxątku z nią zaczynać, bo to droga sprswa a po drodze naprawdę może wyjść.

Nie idźmy tą drogą, bo zaraz wybuchnie zbiorowa panika na forum 😂 jeśli czujesz, ze powinnaś coś zrobić to musisz się zapisać do lekarza i on Cię pokieruje, ale immunologia to właściwie ostatni etap badań jak już wykorzystasz wcześniejsze możliwości.

Spokojnie 😘 a co już robiłaś i co już wiesz i przypomnij ile się staracie?
W sumie to chyba niewiele zrobiłam szczerze mówiąc. Podstawowe badania u mnie ok, tarczyca ok, początki IO, ale nie dostałam leków tylko mam pilnować diety o niskim Ig. Jedynie walczę z wysoką prolaktyna od sierpnia, ale pooowoli zbliżam się do granicy normy. Owulacje potwierdzone monitoringiem.
Właśnie zaraz minie rok odkąd się zaczęliśmy starać. No i niedługo wybieramy się na badanie nasienia, ale przechodziliśmy dopiero co grypę więc musimy odczekać.

reklama
W sumie to chyba niewiele zrobiłam szczerze mówiąc. Podstawowe badania u mnie ok, tarczyca ok, początki IO, ale nie dostałam leków tylko mam pilnować diety o niskim Ig. Jedynie walczę z wysoką prolaktyna od sierpnia, ale pooowoli zbliżam się do granicy normy. Owulacje potwierdzone monitoringiem.
Właśnie zaraz minie rok odkąd się zaczęliśmy starać. No i niedługo wybieramy się na badanie nasienia, ale przechodziliśmy dopiero co grypę więc musimy odczekać.
No właśnie, wiec jeszcze do innych badań trochę drogi. Poczekałbym na badanie nasienia i zobaczyła, czy wszystkie badania z etapu I i etapu II masz zrobione plus dobre wycelowanie w owulacje. Czasami mówimy, ze to jest 8/10/15cs a jakby popatrzeć, kiedy było w owulacje, to się okazuje, ze 4/5/7cs, bo udało się 50% wstrzelić. Bo a to przegapiliśmy, a się przesunęła, a mąż wyjechał itd. :)

Do góry