ja zaraz bede dzwonic umawiac sie na jazdy, wiec umowmy sie, ze ja bede kibicowac Tobie a Ty mi
po krótce, jest to badanie cytotoksyczności komórek NK, czyli
natural killers - to takie komórki które jakby zwalczają inne komórki - i te złe i pożądane. można zrobić je z biopsji endometrium (dokładniejsze ale inwazyjne) i z krwi (mniej inwazyjne, ale mniej dokładne).
z tego co wiem to pochodzenie AZS nie jest jeszcze dokladnie okreslone, ale wiekszosc zrodel mowi, ze jest to zaburzenie genetyczne, wiec tak, moze miec znaczenie. No, tyle tylko, że może ale wcale nie musi
generalnie wszystko co jest w naszych genach "nie tak" może mieć znaczenie.
z tego co wiem, to można bardzo wiele w zależności od innych schorzeń i zaburzeń, można brać leki, można przyjmować wlewy, można szczepić się limfocytami partnera lub dawcy, można też w końcu przyjmować immunoglobuliny za niemal 8000zł - dróg jest bardzo wiele i same te procesy są dość skomplikowane, dlatego może immunolodzy są tacy drodzy i tak ciężko się do nich dostac
poza tym jest ich niewielu, a sensownych to juz w ogole na palcach jednej reki mozna policzyc
Jest sporo dziewczyn, którym encorton pomógł, czasem ciężko stwierdzić, bo prócz niego przyjmuje się też wiadro innych leków, ale jakieś tam pozytywne działanie widocznie ma, skoro wiele osob go przyjmuje