reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Noworodek ssie nieefektywnie

A tak właściwie to czy taki noworodek powinien przełykać przy każdym zassaniu? Czy jak najpierw ciumka sobie 5 razy i dopiero przełyka to może jest w porządku?
Skoro dziecko nie przybiera, to coś w karmieniu jest niestety nie tak. Ale tak jak pisałam. Nikt Ci nie powie co bez obejrzenia Twoich piersi, buzi dziecka, pozycji karmienia, sposobu ssania. Dobra cdl zbierze wywiad, zbada obejrzy i doradzi rozwiązanie.

Odgłos przełykanie nie świadczy o tym czy karmienie jest efektywne. Wskaźniki efektywnego karmienia to ilość kup, mokrych pieluch i przyrost masy ciała.

Jak ci zależy na kp to skonsultuj się z kimś doświadczonym fizycznie. Bo takie rady na odległość od przypadkowych osób mogą wyrządzić więcej szkody niż pożytku. Nie pisze tego złośliwie, ale masz w domu maluszka. Wszystkie wątpliwości powinnaś rozwiązywać z cdl, pediatrą, ewentualnie położną.

reklama
Czytam Twój wpis i widzę siebie z moim 19 dniowym synem. Ta sama historia jak u Ciebie,. Ja rwę sobie włosy z głowy, przystawiam, odciągam laktattorem, karmie z butli swoim mlekiem, a jak zabraknie to mm. Też rozmawialiśmy z cdl, pokazała jak przystawiać, widziała że mały nie bardzo połyka. My wybraliśmy się do neurologopedy która stwierdziła obniżone napięcie mieśniowe w obrębie policzków, syn ssie ale nieefektywnie, jego buźka jest nieszczelna stąd problem z KP. Pokazała nam ćwiczenia i walczymy o KP, nie wiem jak długo to potrwa, efekty mogą być po 2 tyg a może po dłuższym czasie. Dajemy sobie miesiac czasu i zobaczymy co z tego wyjdzie

Otóż to, już pisałam, że wybrałabym się do neurologopedy. U siostry synek miał też problem z jedzeniem. I położna i pediatra twierdzili, że jest ok. Fizjoterapeuta skierowal ich do neurologopedy i okazało się, że dwa wędzidełka do podcięcia, oprócz tego ćwiczenia. Po zabiegu mały już jadł pięknie.

Mały update. Druga cdl mnie kompletnie zlała i była zdziwiona, po co ja w ogóle dzwonię i stwierdziła, że mam o tym porozmawiać z położoną, a jak nam się nie uda to wtedy drugi raz ewentualnie się odezwać, ale już mi się odechciało. Całe szczęście dużo nam się udało wypracować samodzielnie: mały pięknie je w pozycji leżącej na boku, ogarnęliśmy też pozycję krzyżową i coś jakby klasyczną 😅 Okazało się, że u nas przeszkadzała poduszka do karmienia i bez niej jest dużo łatwiej.
Synek ładnie przybiera na wadze i na pewno głodny nie jest, bo jak raz nie mogłam go uspokoić to dałam butlę z moim mlekiem, ale nie chciał jeść, więc siedzimy cały dzień na cycku skoro tego potrzebuje :) Ale dzisiaj udało nam się na chwilę zamotać w chustę i to też super działało

Mały update. Druga cdl mnie kompletnie zlała i była zdziwiona, po co ja w ogóle dzwonię i stwierdziła, że mam o tym porozmawiać z położoną, a jak nam się nie uda to wtedy drugi raz ewentualnie się odezwać, ale już mi się odechciało. Całe szczęście dużo nam się udało wypracować samodzielnie: mały pięknie je w pozycji leżącej na boku, ogarnęliśmy też pozycję krzyżową i coś jakby klasyczną 😅 Okazało się, że u nas przeszkadzała poduszka do karmienia i bez niej jest dużo łatwiej.
Synek ładnie przybiera na wadze i na pewno głodny nie jest, bo jak raz nie mogłam go uspokoić to dałam butlę z moim mlekiem, ale nie chciał jeść, więc siedzimy cały dzień na cycku skoro tego potrzebuje :) Ale dzisiaj udało nam się na chwilę zamotać w chustę i to też super działało
Super, że jest lepiej 🙂

Ale co to za cdl, która olewa słabe przyrosty?

@Angiee mojej małej pomogły masaże jamy ustnej i języka przed każdym karmieniem. Po 2 tygodniach była widoczna poprawa.
(Nie opróżniała mi dobrze piersi przez co miałam co chwilę zastoje i zapalenie i przez pierwsze 3miesiace karmiłam tylko w pozycji na siedząco, bo inaczej kaleczyła mi brodawki. Dopiero po 4msc karmienie zaczęło mi sprawiać przyjemność, a potem przyszły zęby 😈 Ale to już inna historia 🤣🤣🤣).

Do góry