reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nowe umiejętności naszych dzieci

reklama
dziewczyny ja myśle ze trzeba obserwować SWOJE dziecko i nie przesadzac w żadną stronę - 4-5 m-cy to w końcu nie noworodek! mój np. z całkiem płaskiego leżenia jeszcze nie siądzie ale z półleżenia siada i siedzi samodzielnie-to co-miałabym go siłą kłaść spowrotem bo ma 4,5 m-ca? chyba nie....tym bardziej że ma gabaryty sporego półroczniaka więc myślę że i mięsnie wystarczająco silne, obraca się z pleców na boki i na brzuch- z tym że jak mu się uda na brzuch to jeszcze nie potrafi ręki spod siebie wyciagnąć...z brzucha na plecy tez mu sie czasem udaje - ale raczej przypadkowo :) jak leży na plecach to próbuje usiąść i podpiera sie tak śmiesznie na łokciach aby tylko byc wyżej...
a co do rozwoju-takie małe dzieci jak nasze rozwijąją się psychicznie własnie poprzez rozwój motoryczny - ruch powoduje że powstają połączenia pomiędzy neuronami w mózgu no i rozwija się mózg...
Zgadzam sie z Toba Basiu calkowicie. Do tego mozna dodac, ze kazde dziecko rozwija sie inaczej, jedne szybciej inne wolniej a naszym zadaniem jest wspomaganie rozwoju poprzez dostosowanie wymagan do dziecka( jego zdolnosci, mozliwosci) a nie do wieku.

moj maluszek na stopki patrzy tylko za to odkryl kolana i sobie je dotyka:tak: a jak widzi ze mam w reku krem na jego zmiany skorne to probuje mnie kopnac a dzis nawet mnie zlapal za wlosy jak mu krem aplikowalam

O ile jakis czas temu Jagoda zauważyła że ma stopy, to teraz pcha je do buxi jak tylko zdejme jej pieluchę. A zaczęło się śmiesznie, bo w wanience najpierw je sobie umyła a potem wzięła do buzi. Smiejemy się że wcześniej tego nie robiła, bo były brudne.

reklama
Adrianek też ma frajdę jak łapie się za stópki ale do buzi ich nie wkłada bo jeszcze nie sięga :-D
A jeśli chodzi o włosy to ja mam bardzo długie włosy i Adi uwielbia mnie za nie ciągnąć :baffled:
Ja trochę mniej to lubię ;-):-D

Do góry