reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nowa praca, ciąża a macierzyński

Nieprzejrzysta

Zaciekawiona BB
Hej, od grudnia mam nową pracę. Ostatnio okazało się, że jestem w ciąży. Chciałabym przepracować ze 4 miesiące i wtedy iść na l4. W ostatniej pracy pracowałam do końca sierpnia, więc 3 miesiące byłam bez pracy. Jak jest wtedy obliczanie macierzyńskie? Biorą ostatnie 12 miesięcy pracy? Dodam, że te 3 miesiące byłam na bezrobociu i wiem, że miałam wtedy płacone składki.

reklama
Jeżeli umowa kończy się po 12 tygodniu ciąży to mają obowiązek przedłużyć umowę w pracy do dnia porodu. Z tego co wiem, macierzyńskie w tym wypadku też się należy

Hej, od grudnia mam nową pracę. Ostatnio okazało się, że jestem w ciąży. Chciałabym przepracować ze 4 miesiące i wtedy iść na l4. W ostatniej pracy pracowałam do końca sierpnia, więc 3 miesiące byłam bez pracy. Jak jest wtedy obliczanie macierzyńskie? Biorą ostatnie 12 miesięcy pracy? Dodam, że te 3 miesiące byłam na bezrobociu i wiem, że miałam wtedy płacone składki.
A skąd plan, że po 4 miesiącach pracy pójdziesz na chorobowe? Już teraz wiesz, że będziesz tego wymagać? Macierzyński (o ile będzie Cię obowiązywać umowa) będzie naliczone z tych przepracowanych miesięcy. Na bezrobociu masz tylko opłacaną składkę zdrowotną a nie społeczne.

Będą brane te miesiące, które przepracowałaś w nowej pracy. Nie będzie to zatem średnia z 12 m-cy, a tylko z tych 4 co przepracujesz.

I generalnie spodziewaj się kontroli z ZUS.

Chciałabym jak najdłużej, czyli te 4-5 miesięcy. O ile zdrowie pozwoli. Mam arytmie serca i boję się że może się nasilić. Czyli jak bym przepracowała 5 miesięcy po 4 tys. To 20 tysięcy podzielić na 12 miesięcy i miałabym wtedy 1600 zł?

Kontroli zus się nie boję, luzik. Słyszałam o różnych przekrętach i nikogo nie mieli 🙄
Jeżeli Twoje chorobowe będzie miało podstawy to ok. Ale całe postępowanie może ciągnąć się w czasie i świadczenia będą wstrzymane na cały ten okres. Tak jak pisała witch, jeśli pasuje Ci życie bez środków przez dłuższy okres to na chorobowe możesz iść od razu.

reklama
Do góry