reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

nocnikowe akrobacje

reklama
Dzisiaj obserwowałam Antka . W pewnym momencie zaczał sie czerwienic , ale nic nie wołał. Wiec szybko na kibelek i kupka posżła. Cały czas mówiłam "Si sis Si Antek robi si si si " :)

I się doczekałam :) Antek o poranku w pewnym momencie mówi mama sisisi i idzie do łazienki , ja za nim , sadzam go na nakładke . Syn robi się purpurowy i idzie.... ŚLICZNA , DUŻA KUPA :) zaraz potem siku :) super!!!! zobaczymy co bedzie dalej :)
super!
Moja nawet siadać nie chce! a właściwie siada, ale w ubraniu :-( i uważa, że nocnik to super zabawka! na razie jej go zabrałam! jak się zrobi ciepło to zaczniemy się odpieluchowywać

Wychodzimy dziś na spacer. Antek ubrany , mi pozostało zarzucić tylko kurtke , ale postanowiłąm skorzystac z toalety i mowie " Antosiu zaraz idziemy tylko mama zrobi siusis". Syne szybko poszedł po nakladke , kladzie na sedec... Hmmm chcac czy nie chcac przyklad idzie z góry musiałam sie usadowic i zrobic swoje:-D

martolinka gratulacje dla Antosia;) madry chlopczyk:) ale Cie zalatwil z ta nakladka;D
Moj na nocnik czasami zrobi siusiu ale rzadko :( nakladke tez mamy ale jeszcze jej nie probowalam, moze najwyzszy czas?! i tak bedzie chcial bardziej bo przeciez widzi jak ja ide do ubikacji. I uwielbia po mnie splukiwac, czasami jak musze koniecznie siusiu a jestem z Nim sama to biore nocnik, On siada na nim ja na ubikacji i po wszystkim wstaje rowno ze mna i leci splukiwac;)

no ja miałam zacząć sadzac na nocnik tak jak sadzalam Kubę ale teraz sie zastanawiam nad ta nakładka. Moze prędzej załapie jak będzie widzial, ze wszyscy na sedes siadają. Tylko on aki malutki. Dupina mu wpadnie. A Wy trzymacie dzieciaki na tej nakładce czy same dają rade siedzieć?

Kilolek Antek sam siedzi na tej nakladce. oczywiscie ja obok , bo gotowy mi zwiac i spasc z kibelka
A jak wygladała nauka nocnikowania u Kubusia?

Coś mi się przypomniało... kiedy Hanka była mała - miała jakieś 8-9 miesięcy / jakby teraz była stara / musieliśmy złapać siuśki do badań... a że mieliśmy już nocnik to próbowaliśmy posadzić ją na nocniku.. niestety tyłeczek jej wleciał do środka... od razu nam przeszło łapanie siku do nocnika... po 3 dniach okazało się, że w czasie wpadania zrobiła siku, a my nie sprawdziliśmy:-D:-D Nocnik stał z boku i nam nie przeszkadzał, więc nie zaglądaliśmy..

Wychodzimy dziś na spacer. Antek ubrany , mi pozostało zarzucić tylko kurtke , ale postanowiłąm skorzystac z toalety i mowie " Antosiu zaraz idziemy tylko mama zrobi siusis". Syne szybko poszedł po nakladke , kladzie na sedec... Hmmm chcac czy nie chcac przyklad idzie z góry musiałam sie usadowic i zrobic swoje:-D

:-D

Coś mi się przypomniało... kiedy Hanka była mała - miała jakieś 8-9 miesięcy / jakby teraz była stara / musieliśmy złapać siuśki do badań... a że mieliśmy już nocnik to próbowaliśmy posadzić ją na nocniku.. niestety tyłeczek jej wleciał do środka... od razu nam przeszło łapanie siku do nocnika... po 3 dniach okazało się, że w czasie wpadania zrobiła siku, a my nie sprawdziliśmy:-D:-D Nocnik stał z boku i nam nie przeszkadzał, więc nie zaglądaliśmy..

Haha:-D

U nas dalej siku rano, a potem u teściowej siadać nie chce. Tzn w ubraniu tak, pokazuje nawet że ściągnąć majty, babcia ściąga, Asia zwiewa:-D Tyle że tam nocnik inny więc może to jego wina.

reklama
Kilolek Antek sam siedzi na tej nakladce. oczywiscie ja obok , bo gotowy mi zwiac i spasc z kibelka
A jak wygladała nauka nocnikowania u Kubusia?
Kubę zaraz po Bozym Narodzeniu zaczęłam sadzać na nocniczek i robil ladnie siusiu. On bardzo duzo pil i tak doił pół butli herbatki no to ja go 5 minut póniej na nocnik i zaraz siusiu bylo. Bez problemów się obyło, ale nie wołał. Niestety jak poszlam do pracy to moja mama, natręt straszny ciągle za nim chodzila i "chcesz siusiu? zrobimy siusiu? chodź a nocniczek..." itd w odstępach doslownie minuty (ona tak ma niestety az każdego szlak trafia) i Kuba zaczął się buntować. Mniej więcej w lutym za nic już nie chciala siąść na nocnik, więc mu na jakiś czas odpuściłam żeby go nie sresować. Po jakiś 2 miesiącach zaczęłam znów sadzać ale nie byl zbyt chętny, zwykle czasu nie miał. W maju jak się cieplo zrobilo to zalożyłam majtki i tlumaczyłam, ze nie wolno siusiac po nóżkach trzeba na nocniczek. Niecale 2 dni było mieszkanie obsikane (było wtedy naprawdę gorąco, w samych majtach chodził). Po poludniu 2 dnia już wszystkie siki do nocnika. Potem jeszcze z tydzień 1 sisku dziennie w majteczki szlo a reszta do nocniczka ale na spacer jeszcze do sierpnia jeździl w pampersie. Myslę, ze za długo, trzeba bylo ceratę w wózek polozyć, na to jakiś kocyk i już. Tak samo w nocy zakładałam pampersa strasznie dlugo. Dopiero w te wakacje go odzwyczaiłam, czyli prawie 3 lata miał, bo głupia czekałam aż on przestanie sikać w te pampersy żeby mu zdjąć a on lał i lał. W końcu się wkurzyłam, kto to slyszal taki duży chłopak w pampersa sika, kupiłam 3 podkłady na materac i 2 noce w szczochach był na okrągło. Chodzilam ciagle sprawdzac, bo on nawet się nie budzil, nie przeszkadzalo mu. Zmienialam po kilka razy ale w 2 noce się nauczył i koniec
Teraz zamierzam po malutku oswoić z nocnikiem ale nic nie wymagać, i jak tylko ciepło się zrobi majtki zalożę i niech leje i od razu na spacery wtedy tez bez pampersa a na noc max do 2 lat nie dłużej. Tylko, ze teraz nie pójdzie tak łatwo, bo Michal bardzo mało pije więc ciężko stwierdzic kiedy będzie sikał

Do góry