Witam, ja też karmie moją małą w nocy teraz już tylko raz, a ostatnio się zdarzyło że całą noc przespała. teraz budzi się ok 3 nad ranem, ale widze że zjada już coraz mniej. Ok 19 zjada kaszkę ze 210 ml mleka i ok 3 zjada ok 100 ml mleka. wieć może niedługo sama przestanie się domagać
reklama
Katerina71
Szczęśliwa mamuśka
A mój synuś nadal się domaga cyca i to różnie czasami raz czasami dwa razy a nawet i trzy.Mam nadzieję że się nie długo tego od uczy. Pozdrowionka
marczelitto85
wurcel purcel
Witam!
Moja mała ma 3.5miesiąca. Kiedy należy oduczyć dziecko jedzenia w nocy??Sąsiadka mi powiedziała ze od 3miesiąca już dawała wodę w nocy przez kilka dni żeby oduczyć dziecko wstawania na jedzenie. Nie za bardzo w to wierzę chociaż może i tak robiła. Czy już mam działać czy jeszcze ją podkarmiać???
Moja mała ma 3.5miesiąca. Kiedy należy oduczyć dziecko jedzenia w nocy??Sąsiadka mi powiedziała ze od 3miesiąca już dawała wodę w nocy przez kilka dni żeby oduczyć dziecko wstawania na jedzenie. Nie za bardzo w to wierzę chociaż może i tak robiła. Czy już mam działać czy jeszcze ją podkarmiać???
J
joklis
Gość
To chyba tez roznie... Moja jak miala 2 miesiace chyba to zaczela przesypiac cale noce... Trwalo to chyba miesiac, po czym zeby zaczely wychodzic i znowu zaczela sie budzic... Niedawno budzila sie dwa razy w nocy do karmienia, teraz tylko raz... Ja nie bede oduczac... Za jakis miesiac sprobuje z woda (chociaz mala wody nie cierpi), a jesli to nie podziala, to nic na sile... Przestanie sie budzic jak bedzie na to gotowa-taka jest moja filozofia :-):-):-) Pozdrawiam
Ja córkę oduczyłam jedzenia w nocy około 9 miesiąca. Zrobiłam to tylko dlatego, że zaczęła mi w nocy wołać o jedzenie, ja leciałam zrobić jej butle 180 ml a ona mi zjadała ledwo 110 ml i to na raty. Zaczynała jeść a jak się napiła ile chciała to przestawała i zasypiała twardo. Przy czym w takiej racie to zjadała ledwo 50 - 80 ml a resztę jej wciskałam w kilku próbach. Doszłam więc do wniosku po jakimś 1,5 tygodnia takich nocy, że ona nie jest głodna tylko woła o jedzenie z przyzwyczajenia. Zaczęłam podawać jej wodę i po dwóch nocach było po karmieniu nocnym. Teraz rzadko woła w nocy o picie, zdarzy się jej jak mało wypije w dzień lub przed spaniem ale to jest bardzo rzadko. ;-)
Paula21
Grudzień '07
Ale ta sąsiadka ma pomysły... ;-)
Julka do tej pory budziła się w nocy na jedzenie... Czasem dwa razy czasem wcale...
Wszystko zależy od tego ile zje w dzień....
Jak jest głodna to jej wodą nie oszukam bo zaraz się budzi i 3h potrafi nie spać...
Ostatnio sama jakby przestaje się budzić i woda z sokiem albo sama woda pomaga. Ale jeżeli to faktycznie głód to będzie jęczała aż dostanie mleko ;-)
Julka do tej pory budziła się w nocy na jedzenie... Czasem dwa razy czasem wcale...
Wszystko zależy od tego ile zje w dzień....
Jak jest głodna to jej wodą nie oszukam bo zaraz się budzi i 3h potrafi nie spać...
Ostatnio sama jakby przestaje się budzić i woda z sokiem albo sama woda pomaga. Ale jeżeli to faktycznie głód to będzie jęczała aż dostanie mleko ;-)
marczelitto85
wurcel purcel
ostatnie dwie noce mała piła wode bo pomyślałam że może spróbuje. wypiła mi o 3 w nocy 60ml wody i o 5 znowu pobudka ale nie na pićku a se smoczka zażyczyła i tak potem spała do 9.30.zjada mi o 21 150ml kaszki.myślałam że jak dam jej kaszkę to se pośpię.no ale niestety. i tak sie budzi. jak nie dostawała wody to robiłam 90 mleka to czasem zjadła całe a czasem 70.no ale o 5 i tak sie budzi i chce smoczek!może to jeszcze za wcześnie jak na nią. podtuczę ja jeszcze)).dziękujemy i pozdrawiamy
To ile dziecko zje w dzień nie ma żadnego związku z tym czy będzie chciało jeść w nocy czy nie. Takie podejście do sprawy to kompletna bzdura. Bardzo dobrze znam dzieciaki co jedzą w ciagu dnia regularne posiłki, każdy po ok 220 ml i w nocy też chcą jeść. Znam też takie, które na kolecje zjedzą dwie małe kanapeki z bułki (dziecko roczne) i to mu śmiało wystarcza do samego rana a w ciagu dnia zjada tylko dwa inne posiłki, czyli śniadanie (butla 180ml) i obiadek (ok250ml). Od 13.00 do 20.00 je tylko paluszki, chrupki i ciasteczka i pije.
Osobiście uważam, że 3,5 miesiąca to za wcześnie na oduczanie nocnego karmienia, bo jakby dziecko tego nie potrzebowało by przesypiało noce. Jednak nadchodzi taki moment, że dziecko je już tylko z przyzwczajenia i wtedy warto je oduczyć.
Paula masz jużdużą dziewczynę i sądzą że już nie powinna jeść w nocy, bo to szkodzi nie tylko jej zębom, ale też żołądkowi, który w nocy powinien odpoczywać a nie pracować.
Osobiście uważam, że 3,5 miesiąca to za wcześnie na oduczanie nocnego karmienia, bo jakby dziecko tego nie potrzebowało by przesypiało noce. Jednak nadchodzi taki moment, że dziecko je już tylko z przyzwczajenia i wtedy warto je oduczyć.
Paula masz jużdużą dziewczynę i sądzą że już nie powinna jeść w nocy, bo to szkodzi nie tylko jej zębom, ale też żołądkowi, który w nocy powinien odpoczywać a nie pracować.
sylllwiaaa
Fanka BB :)
Twoja mala ma dopiero3,5 miesiaca i to jest normalne ze jeszcze moze sie domagac nocnego karmienia, jest wiele takich dzieci. Wydaje mi sie ze nie powinno sie oduczac dziecka jedzenia w nocy dla wlasnej wygody jesli ono nadal tego potrzebuje. Co innego gdy dziecko bedzie starsze i mialo np. roczek i nadal bedzie chcialo jesc w nocy to wtedy mozna zaczac cos z tym robic. Takie jest moje zdanie;-)
reklama