reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Niskie beta HCG w 12tc

patrycjaaa1289

Początkująca w BB
Hej, odebrałam dzisiaj wyniki badań beta HCG i strasznie się przeraziłam. W 12tc mam betę na poziomie 10,92 iU/l , przy wynikach nie mam niestety podanych wartości referencyjnych, a porównując z wartościami norm podanymi w internecie ten wynik wydaje się strasznie niski :( czy któraś z was miała podobną sytuacje?

Ostatnia edycja:
reklama
Hej, odebrałam dzisiaj wyniki badań beta HCG i strasznie się przeraziłam. W 12tc mam betę na poziomie 10,75 iU/l , przy wynikach nie mam niestety podanych wartości referencyjnych, a porównując z wartościami norm podanymi w internecie ten wynik wydaje się strasznie niski :( czy któraś z was miała podobną sytuacje?
A byłaś już u lekarza na pierwszej wizycie w ciąży? Ja w 4 tc miałam 96.2. Miałaś wcześniej badaną betę? Tutaj są normy:
82016C00-758B-4DF6-96C2-5C8284C5D917.png

A byłaś już u lekarza na pierwszej wizycie w ciąży? Ja w 4 tc miałam 96.2. Miałaś wcześniej badaną betę? Tutaj są normy:
Zobacz załącznik 1392397
Tak, byłam już na dwóch wizytach w 6tc i 10tc, ale nie mialam wcześniej robionej bety. Na USG wszytsko wyglądało prawidłowo. Teraz zrobiłam badania na białko pappa i beta HCG przed badaniami prenatalnymi i nie mam pojęcia o czym może świadczyć ten zły wynik :(

Tak, byłam już na dwóch wizytach w 6tc i 10tc. Na USG wszytsko wyglądało prawidłowo. Teraz zrobiłam badania na białko pappa i beta HCG przed badaniami prenatalnymi i nie mam pojęcia o czym może świadczyć ten zły wynik :(
Kurcze ja nie jestem lekarzem więc Cię nie będę straszyć, ale weź może skonsultuj ten wynik z lekarzem po świętach. Oby to był błąd laboratorium, a nie spadkowa beta, bo wynik jest za niski jak na 12 tc 😔

Tak, byłam już na dwóch wizytach w 6tc i 10tc, ale nie mialam wcześniej robionej bety. Na USG wszytsko wyglądało prawidłowo. Teraz zrobiłam badania na białko pappa i beta HCG przed badaniami prenatalnymi i nie mam pojęcia o czym może świadczyć ten zły wynik :(
Ale to metoda kryptor robiłaś? Czy zwykła beta?

reklama
Wolna podjednostka beta HCG metodą rekomendowaną przez FMF

Zaczekaj może, aż lekarz wyliczy Ci MoM na podstawie tej wolnej HCG - samemu bardzo trudno interpretować te wyniki. Z tego co pamiętam, mediana w 12tc to około 35-39 IU/I, u mnie było około 25 IU/I. Jest to bardzo indywidualna kwestia i nie musi nic oznaczać :) Ale to musi zinterpretować lekarz.

Do góry