reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Niskie beta HCG w 12tc

reklama
ale to jest co innego niż bhcg które badamy w celu potwierdzenia ciąży. To jest wolna podjednostka do pappa. Lekarz wprowadza dane do komputera i wylicza prawdopodobienstwo chorób No downa
Wiem wiem, tylko już na wielu forach widziałam ze kobiety często mają wyniki ok. 30-40 iU/l i po prostu bardzo mnie zmartwił mój niski wynik

Hejka. Ja robiłam wczoraj takie badania papaa i bhcg jak ty po badaniach prenatalnych i moje bhcg wynosiło 15.9UL/L a papaa 1.640 UL/L . Zanim wpisał w komputer dane powiedział że bardzo dobre wyniki. A po wpisaniu wyszło tak samo że wszytko wporzadku. Jestem 13 tydzień

No człowiek niby wie, ale i tak się martwi i szuka w internecie ;) chodziło mi właśnie tylko o to czy może ktoś miał podobny wynik :) dzięki za odpowiedz
Możesz sobie przeliczyć na MoM w jakimś kalkulatorze, ale pamiętaj że to musi być interpretowane z wynikiem białka Pappa i obrazem USG (plus inne zmienne, typu wiek matki itp) - dopiero komplet danych pozwoli na statystyczna ocenę ryzyka trisomii. U mnie USG i test pappa wyszły źle, ryzyko korygowane wszystkich trisomii na poziomie 1:30. Córka zdrowa :)

Hejka. Ja robiłam wczoraj takie badania papaa i bhcg jak ty po badaniach prenatalnych i moje bhcg wynosiło 15.9UL/L a papaa 1.640 UL/L . Zanim wpisał w komputer dane powiedział że bardzo dobre wyniki. A po wpisaniu wyszło tak samo że wszytko wporzadku. Jestem 13 tyd

Możesz sobie przeliczyć na MoM w jakimś kalkulatorze, ale pamiętaj że to musi być interpretowane z wynikiem białka Pappa i obrazem USG (plus inne zmienne, typu wiek matki itp) - dopiero komplet danych pozwoli na statystyczna ocenę ryzyka trisomii. U mnie USG i test pappa wyszły źle, ryzyko korygowane wszystkich trisomii na poziomie 1:30. Córka zdrowa :)
U mnie było 1:600 ale po wynikach z krwi na drugi dzień było już 1:2500 . Więc lekarz musi sprawdzić. Ja też się bardzo denerwowałam

Sama nic tutaj nie odczytasz, lekarz musi to przeliczyć i zinterpretować. Tych wyników nie ma co porównywać z innymi.

reklama
Mimo wszystko hcg wygląda na obniżone.
Ale tak jak piszą dziewczyny - trzeba to skorelować z innymi parametrami. Jak znajdę stronkę, to podrzucę linka - tam uzupełnia się nieco swoich danych w tym beta I pappa i wylicza prawdopodobieństwo. Oczywiście potraktuj to jako zabawę.

edit. Spróbuj tutaj - tylko po angielsku.

Do góry