reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

NIEZBĘDNIK SZPITALNY - czyli co spakować do porodu

Felidae

Mama_Misia
Miasto
Wrocław
Torba dla Mamy

UBRANIE:
-szlafrok
-2 koszule nocne
-biustonosz do karmienia
-kapcie
-Klapki pod prysznic
-majtki poporodowe
-skarpetki

PRZYBORY TOALETOWE
-Mydło;żel pod prysznic;
-żel do higieny intymnej
-szampon;
-pasta do zębów, szczoteczka
-grzebień, szczotka, suszarka(?); gumka do włosów
-papier toaletowy + nawilżane chusteczki do higieny intymnej
- 2 ręczniki ( jeden kąpielowy)
-podkłady poporodowe, podpaski...
-tantum rosa

-sztućce
-kubek

dokumenty
-Karta ciąży
-aktualne wyniki badań: przede wszystkim grupy -krwi, WR, HBsAg, USG, posiew z pochwy
dowód osobisty

Woda mineralna i czekolada na porodówkę

reklama
ja dorzucam KOSMETYCZKĘ (w końcu też musimy jakoś wyglądać :-)) a w niej:
  • krem do twarzy
  • krem do rąk
  • szminka nawilżająca
  • (jak któraś używa) delikatny podkład
  • balsam do ciała
  • żel do mycia twarzy

oprócz tego telefon i ładowarkę żeby mieć kontakt ze światem :-D

Wiem, że czekolady nie pozwalają w każdym szpitalu, można za to lizaki.

Polecam też rurki słomki do picia, przydatne zwłaszcza wtedy kiedy ciężko ruszyć tyłkiem na łóżku.:happy2:

A to nasza torba która jest w toku;p
Lista przygotowana teraz tylko spakowac

Torba dla mnie
Szlafrok-
2 koszule do karmienia
ręczniki-ja wzielam 2 ciemne-jeden wiekszy i jeden mniejszy
kapcie
klapki pod prysznic
skarpety
1 stanik do karmienia
wkładki laktacyjne
majtki-najlepiej te siatkowe-bo te jednorazowe nie oddychają
podkłady poporodowe- 3 paczki
papier toaletowy
ręcznik papierowy
kubeczek
sztućce
gumka do włosow dla dziewczyn ktore maja długie włosy
pomadka nawilzajaca-usta wysychają
woda niegazowana z dziubkiem-łatwiej pic
nakładki do karmienie na brodawki
podklad na łóżko
kosmetyki (w malych pojemniczkach (czyt próbki:)
krem do smarowania brodawek
aktualne badania-wiadomo ksiązeczke ciąży, grupa krwi oryginał, ostatnia morfologia, ostatnie badanie moczu, GBS,serologia kiły i HBS, ja wzielam tez ostatnie usg ale chyba niepotrzebnie bo w razie czego to robia,aktualne ubezpieczenie

Torba dla maluszka

rozek lub kocyk-ja wzielam obydwie rzeczy
pieluszki tetrowe i flanelowe-bo dziecku sie ulewa lub jako podkład do przewijania
skarpetki
rękawiczki niedrapki
czapeczki-najlepeij bez wiązania
body-3 lub 4
spioszki- 3 lub 4
pajacyki 3 lub 4
pieluchy jednorazowe-paczka mala, najwyzej ktos doniesie
podobno kosmetyki do kapania mają ale wzielam w razie czego
wiec mam tez emulsje do kąpania
oliwke do smarowania
i alantan do pupy mam
i maly ręczniczek do kapieli
ahhh i jeszcze laktator:) ale to M doniesie;P

Chyba nic nie pominelam jakby cos mi sie przypomialo to dopisze.''

Moja lista taka jak ta Phelanii. Ja tam jeszcze dorzucam suszarkę do włosów i prostownicę ;P.. telefon i ładowarkę.
W domu będzie czekała torba z rzeczami na wyjście dla mnie i dla dziecka.
Mąż odbierając nas ja przywiezie. Ja wyszykuje siebie i dziecko, a on zaniesie pozostałe rzeczy do auta.

Pomadkę polecam na porodówkę, bo od tego sapania usta schną.. Ja nigdy wcześniej nie miałam tak popękanych ust.

Ja jeszcze kupię herbatkę na rozhulanie laktacji.. Może coś pomoże.

Ostatnia edycja:
duże Wasze torby :-)
ja generalnie po doświadczeniach po pierwszym porodzie pakuję też:
- kółko poporodowe (do siedzenia na nim, mi mąż kupił takie w szpitalu, ale wystarczy kółko dziecięce do pływania);
- laktator (nawal pokarmu w 2. dobie to była masakra);
- rogal do karmienia (taka poducha);
- prezent od urodzonej siostrzyczki dla braciszka (zakładam, że synek będzie mógł nas na chwilkę odwiedzić - i tu chcemy zastosować starą, sprawdzoną metodę zjednywania sobie starszego rodzeństwa :rofl2:)

ja nadmienię jeszcze, że podobno warto przed porodem mieć w domu jedną pieluchę dla dorosłej osoby na wypadek gdyby wody odeszły i trzeba było tak jechać do szpitala. zawsze to jedzie się spokojniej w pielusze:-)
Jeszcze bym dorzuciła saszetki Tantum Rosa- już się na forum pojawiały, do rozpuszczenia w wodzie i nakładki na toaletę.

daruma - a można kupić pojedyńczą pieluchę - tą dla osoby dorosłej? ja raczej widziałam w większych paczkach w aptece sprzedają...

reklama
Nie wiem na 100% bo nie kupowałam ale warto spróbować. Ja mam akurat w rodzinie osobę od której mogę taka pieluchę dostać:happy2:

Do góry