reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Niedoczynność tarczycy - dawka eutyroxu po ciąży

Nalia91

Fanka BB :)
Dziewczyny z niedoczynnoscia tarczycy - czy po porodzie zmniejszalyscie poziom przyjmowanego eutyroxu? Ja w sumie o tym nie wiedzialam, dzisiaj gdzies przeczytalam, ze warto zmniejszyc... jestem 3 tygodnie po porodzie. Bralam przed ciaza 75mg, a w ciazy zaczelam brac 100. Zastanawiam sie, czy moge sobie od tak zmniejszyc do 75mg. Endokrynologa mam dopiero 16.08, chyba, ze wczesniej sie cos zwolni.

reklama
Tak, nalezy zmniejszyć dawkę. Ja nie zmniejszyłam, bo nie wiedzialam i popadlam w nadczynność, a córka karmiona piersią robiła kupke prawie po kazdym posilku.

Cześć, mi zmniejszyli w szpitalu zaraz o polowe dawkę letroxu. Od połowy ciazy miałam 125mg a po porodzie przeszłam na polowe tabletki

Mój endokrynolog poinstruował mnie jeszcze przed porodem, że przez pierwszy miesiąc od urodzenia mam pozostać na dawce, którą brałam w ciąży (u mnie Euthyrox 150), natomiast później zmniejszyć do dawki sprzed ciąży (Euthyrox 112). Dopiero po kolejnych 3 miesiącach przyjmowania niższej dawki zrobić wyniki z krwi (tsh, ft3 i ft4) i zgłosić się na usg tarczycy :)

Do góry