reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

nie widać zarodka 7/8 tc

Witam. Ostatnią miesiączkę miałam 12 lipca, mam regularne cykle 30-31 dni. W dniu spodziewanej miesiączki (12 sierpnia) zrobiłam dwa testy apteczne, wynik pozytywny, chociaż ta druga kreska mniej różowa, ale bez wątpliwości widoczna. Dzień poźniej zrobiłam hcg z krwi, wynik 298. Kilka dni później znowu test apteczny - druga krecha już jak wół. Dzisiaj byłam u lekarza, wg jej obliczeń to 7 tc. Od razu miałam robione usg transpochwowe, jednak nie było widać na nim zarodka, tylko sam pęcherzyk ciążowy. Wg lekarza, który wykonywał badanie, wielkość pęcherzyka odpowiada 5,5-tygodniowej ciąży. Jak to możliwe, skoro to podobno 7 tydzień? Czy możliwe, żeby jeszcze nie było widać zarodka? Ginekolog powiedziała mi, że być może to wczesna ciąża i że trzeba powtórzyć badanie za tydzień. Czy któraś z Was miała może podobną sytuację? Bo ja już oczywiście mam w głowie same czarne scenariusze. Proszę o pomoc.

reklama
Spokojnie, spokoinie, sama sie dziwiłam jak to z tymi tygodniami, mimo zawodu medycznego , ale - ciąze ginekolodzy licza tak jakby od momentu miesiączki przed poczęciem ( czyli 2 tyg plus niż rzeczywisty wiek dzidzia)Poczekaj az ono sie pokaże w pęcherzyku Jak hcg rośnie to łożysko jest a fasolka nie zawsze jest widoczna od poczatku po róznie ise układa.Taka niezbornośc wyników i usg długo sie u nas wlokła, a teraz Prezes jeździ autkiem po pokoju.
ms

Dziękuję za odpowiedź. Martwię się, bo naczytałam się na forach, że zarodek powinien być widoczny już w 5/6 tyg licząc od ostatniej miesiączki, a u mnie jest 7/8 i sam pęcherzyk :(

Ok, ale zycie to nie ksiązka. Pecherzyk może byc pusty, owszem sie zdarza i brak dzidzia, ale raczej częsciej poprostu trudno uidocznic maleństwo. usg to nie jest badanie bezposrednie...spokojnie. Daj znac po nast wizycie ile ma mlodzież.
pzdr
ms

W tej ciąży w 6t5d było widać dopiero 8,5mm pęcherzyk z ciałkiem żółtym a zarodek pojawił się dopiero na USG z 7t6d :) I okazało się że mimo moich regularnych cykli 28 dni to jednak ciąża jest o tydzień młodsza:)

Ciążę liczy się od pierwszego dnia @, przy czym ginekolodzy tak jak aparatura USG liczą ją dla cykli 28 dniowych z owulacją w 14dc. Jeśli Twój cykl wynosi 31 dni to już masz 3 dni różnicy a to na początku ciąży dużo. Zarodek widać przy becie ok. 1000 z tym że wtedy ma kilka mm i nie każdy gin Ci o tym powie bo wiele zależy od jego umiejętności i aparatury. Póki co nie ma strachu, beta rośnie wiec musisz po prostu czekać chociaż wiem że ciężko...Powodzenia:)

Nic się nie martw, ja miałam taką sytuację, że też nie było widać zarodka tylko pusty pęcherzyk a był to już 7 tc, Kolejną wizytę miałam za tydzień i było już widać dzidzie z bijącym serduszkiem :)

reklama
Miałam identyczną sytuację ;-)
Wg miesiączki 7tc, wg wielkości pęcherzyka ciążowego 5,1 tc, zarodka oczywiście brak, następne usg po 2-3 tyg pokazało już nawet bijące serducho, a teraz leci mi 25 tydzień ciąży i Kubuś się ślicznie rozwija, będzie dobrze :-)

reklama
Do góry