reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

nianie, żłobki, przedszkola i szkoły

Tak sobie wczoraj z ciekawości zerknęłam jak tam cenowo przedstawia się nasze osiedlowe przedszkole. Otwarte od 6 do 17, między 8-13 bezpłatnie, pozostałe godziny 2,08. Za drugie dziecko połowa ceny, a 3 bezpłatnie. 3 posiłki 5zł, 2 posiłki 4zł, 1 posiłek 2,5. Płatne do 5 każdego miesiąca.

Teraz tak sobie zerknęłam na stronie szkoły córci ile będę płaciła za ubezpieczenie, okazało się, że o 8zł więcej :szok: (w tamtym roku było 42, teraz 50zł), mam nadzieję, że co roku nie będą podnosili o tyle zł ;-)

reklama
no ja za ubezpieczneie Mateusz w zlobku place 250 euro rocznie a miesieczny koszt zlobka 500€ ..pampersy i jedzenie wliczone na szescie ..od 7.30-18.00. calosciowa kwaota dla nie rezydentow to 605€ do 18.00 a do 18.30 625€. Dal rezydentow zawsze 105 euro doplaca comune.
We wlsozech w zlobkach komunalnych czyli panstwowych koszt dzinnego wyzywienia to 4,5€

moja koleznka ma syna w zlobku panstwowym i placi max 600€ czyli tyle co ja za prywatne. W panstwowych opata meisieczna wyliczna jest na podstwie zarobkow rodzicow... wypelnia sie takie cos zwane ISE i pozniej przeliczaja ..ale wystarczy ze dwojka rodzicow ptracuje i zarabia minimu czyli kazdy rodzico tu to ok1000€ to juz wskakuje w najwyzsza stawke...conajmniej jakby z miesiecznym dochodem 2000e na rodzine bylby sie bogaczami
..porabane to wszystko na sczescie przedszkola juz troche tansze..wiec trzeba przezyc pierwsze trzy lata i poznije bedzie mozna odetchnac...jak sie znajdzie miejsce w panstwowym przedszkolu

u nas przedszkole czynne od 7:30 do 15:30 , trochę krótko :baffled:, no ale to urok wsi :no:, mam nadzieje ze do czasu jak Lilka pójdzie to troche wydłużą godziny

estragon, niby tak, tam gdzie teraz mieszkam to jest czynne 3x w tyg po 4h, tam gdzie bede ja zapisywac to niby dluzej , jesli znajde prace to będzie kłopot.....mam wrazenie ze te godziny to dla niepracujacych rodziców sa... a nie kazdy moze liczyc na pomoc dziadków, którzy odprowadza i odbiorą dziecko

Chcialam podpytac jak to jest w przedszkolach u waszych maluchow,a chodzi mi o
-urodziny-zanosicie tort rano razem z dzieckiem,czy dowozicie go pozniej,czy jestescie przy tym jak jest podawany tort?
-mam tez pytanie co do oplat,jak to wyglada,jesli dziecko bylo 2tyg a 2 tyg nie,to placicie za ten miesiac polowe?czy oplata jest z gory a potem sa zwroty?
I jeszcze pytanie czy na weekendzie majowym sa otwarte przedszkola?

-urodziny-zanosicie tort rano razem z dzieckiem,czy dowozicie go pozniej,czy jestescie przy tym jak jest podawany tort?
-mam tez pytanie co do oplat,jak to wyglada,jesli dziecko bylo 2tyg a 2 tyg nie,to placicie za ten miesiac polowe?czy oplata jest z gory a potem sa zwroty?

julita jesli chodzi o weekend majowy to chyba musisz dopytać bo każde przedszkole ma inaczej, co do opłat za wyżywienie to jesli zgłoszę wcześniej to odlicza, natomiast godziny zadeklarowane sa płatne z gory i nie podlegają odliczeniu, jeśli dziecka nie ma

reklama
1. U nas zanosi sie rano. Nie ma rodziców, dzieci same mają bal.
2. Bez względu na to ile dziecko dni było w przedszkolu- płaci się całe czesne, nie ma zwrotów. Za miesiące wakacyjne też się płaci, nawet jeśli dziecko byłoby 2 miesiące na wakacjach;-).
3. u nas 1-3 maj nieczynne. Dziewczyny też kiedyś muszą odpocząć i zregenerować siły:sorry:.

Do góry