reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

NDT-Bobath

Franiowamamo, ja też poproszę ten opis. Od kilku dni obserwuje u malucha coś na kształt pełzania, ale też nie jestem pewna, czy wszystko ok. Bobathy za tydzień dopiero,wiec szybko się nie dowiem. Oprócz tego Alex zaczyna obracać się wokół własnej osi, na razie tylko o 90 st i zawsze, jak akurat nie patrze :) ale jednak:)

reklama
Cudowne wieści...!
Po bobatah p. Agnieszka stwierdziła, że z małym tragedii nie ma, nóżki ładnie pracują, bierze się chłopak powoli za czworaki, do siedzenia jeszcze daleko ale juz z kręgosłupem lepiej niż było. Podpór dużo pewniejszy, główka ładnie utrzymana. Piąstki... hmmm. No przy podporze owszem zaciska ale p. Agnieszka powiedziała że nie jest dla Bąbla problem te dłonie otworzyć jeśli chce sięgnąć po zabawkę. Puki co pokazała jak dłonie rozprostowywać, jesli sprawa by się pogorszyła mamy dzwonić.
Następna wizyta w połowie grudnia!!!! Pani Agnieszka powiedziała że nie ma co wcześniej bo tu już się trzeba skupić na wzmacnianiu mięśni, co doskonale potrafię zrobić sama w domu. W razie jakichś wątpiliwości mam dzwonić.
UFFFFFFFFFFFF!!!!!
:-D

Ostatnia edycja:
Kari, cuuudownie!
Wiesz, dr Łada mówiła mi o zależnościach w rozwoju aparatu mowy i aparatu ruchowego. Tak po cichu liczyłam, że skoro mały zaczął tak pięknie gaworzyć to znakiem..ruszył i fizycznie:) Rewelacja:)
Zaraz postaram sie w punktach opisać pełzanie, zgodnie z informacjami od koleżanki rehabilitantki

Gdy dziecko pełza, powinno przenosic ciężar ciała raz na lewą raz na prawą stronę, wtedy jedna jest stroną odciążoną, a druga obciążaną i tak:
po stronie odciążonej - ręka jest zgięta i pcha przedramieniem w podłogę, miednica jest uniesiona nad podłożem, noga zgięta, zrotowana zewnętrznie i odwiedziona, a przyśrodkowa częśc kolana i stopy odpycha od podłoża (głównie chodzi tu o paluch - tzw propulsja), a w tym czasie pięta jest w górze.
Po stronie obciążonej w tym samym czasie ciało przylega do podłoża i wydłuża się, ręka jest zgięta w barku, pacha przybliża się do podłogi, noga jest wyprostowana i przywiedziona, miednica jest w pozycji pośredniej.

Generalnie należy zwrócić uwagę, czy dziecko w ogóle przenosi ciężar ciała na stronę obciążoną,odpycha się łokciem i paluchem od podłoza, a obręcze kończyn pracują po diagonalnej.
Jeśli jakiś element spontanicznie się pojawi, to super, ale jeśli nie, trzeba nad tym pracowac.

FraniowaMamo prawie nic nie zrozumialam z tego co tu napisalas, chyba jakas tepa jestem. Ja sie az tak nie przygladalam Bąblowi, wiem ze jak sie przesuwa to ta raczka ktora sie pcha to ta sama nozke ma ugieta... zobacze jeszcze jak sie sytuacja rozwinie bo puki co mamy skromne poczatki :-) jestem i tak zaskoczona bo przeciez dopiero nie dawno mamy jako taki sukces bz trzymaniem raczek przed soba! Dzis p. agnieszka posadzila malucha w pozycji czworakowej a ten sie pieknie utrzymal i balansowal cialem- jak to rehab powiedzila sprawdzal swoje mozliwosci. Wogole ladnie nozki momentami ciagnie do pelzania :-) Cos nam te bobaty daly kopniaka

kari, jeśli Bąbel balansował w czworakach, nie rozjeżdżały mu się nóżki, to... daj sobie spokój z wczytywaniem się w opis pełzania:) Zwróć przede wszystkim uwagę ino czy jedną stronę wydłuża a druga skraca i czy paluchem odpycha się od podłoża. Bez palucha nie ma chodu.
I daj sobie spokój wreszcie z panem Wojtkiem!:)

wlasnie mu sie nie rozjezdzaly! Utrzymal sie tak z minute minimum i polozyl sie kiedy byl zmeczony. Jutro bede patrzyla na tego jego palucha :) Tylko z tym skracaniem i wydluzaniem, nie wiem czy dobrze wyobrazam sobie jak to ma wygladac.

Kari, jeśli siedzisz na krześle to spróbuj wygiąć ciało w prawo, biodra bez zmiany pozycji, miejsce zgięcia to talia. Potem to samo w lewo. Czyjesz jak "wydłużasz" jedna stronę ciała a "skracasz" drugą?

reklama
Do góry