Dziewczynki, to ja wam teraz wykład zrobię. najwyżej tyłek mi skopiecie, że się mądruję
Chcę się jednak z wami podzielić tym, czego się nauczyłam w ciągu tego roku.
I w związku z tym nakazuję Wam stanąć na komisję orzekającą o niepełnosprawności!!!! I to już!!
Jak macie orzeczenie, to 02. stycznia składacie wniosek do PCPRu (Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie) o dofinansowanie turnusu. Tego samego dnia wysyłacie prośby o dofinansowanie turnusów/rehabilitacji stacjonarnej do: Polsatu (dają od ręki praktycznie, najczęściej ok 4 tys), TVNu (oni skupiają się na dzieciach z przepukliną mózgowo-rdzeniową, innym dzieciom przyznają więc dofinansowanie w 2 połowie roku, ile ? to zależy od wysokości zbiorów 1% w fundacji), Anny Dymnej (nie próbowałam jeszcze, ale podobno tez szczodrzy), do Owsiaka (na sprzęt, ja piszę o matę do hydromasażu dla Frania). Z orzeczeniem macie co roku odpis 2 tys na dojazdy na rehabilitacje (nie trzeba mieć faktur!, ino jak wezwą do US na kontrolę to trza wziąć dokumentację med dziecka, pokazac, że się jeżdzi tu i ówdzie), macie zniżki na PKP. To tyle co wiem. Acha no i te 154 zł/mies. Starajcie sie o orzeczenie teraz, wówczas odpiszecie 2 tys na dojazdy!! Nie wiem czy za ten rok nie będzie to proporcjonalnie do czasu obowiązywania orzeczenia. Acha, no i z orzeczeniem można odpisywać od podatku leki powyżej 100 zł, ale jak uzbieracie 1% to lepiej brac faktury na fundację. Zresztą dziś mówili w tv że rząd planuje łatanie dziuru m.in. skreśleniem ulg. Pierwsza na liście jest prorodzinna.. nie wiadomo więc czy tej na dojazdy nie zabiorą. No i w sejmie jest mocne lobby, które chce zniesienia odpisu 1% dla niepełnosprawnych!! Trzeba więc skorzystać, póki jest możliwość..
Fundacja, w której jest FRaniu, rozlicza praktycznie każdy wydatek na dziecko. Nawet...za ubrania! Ale trzeba uzbierać środki na subkoncie.. Są fundacje, które robą straszne problemy - żądają potwierdzenia, orzeczeń co roku, pobierają prowizje od gromadzonych środków i takie tam.
Cos jeszcze miałam napisać...szlag by to...acha!!! Są szpitale z oddziałami rehabilitacyjnymi, gdzie nie płaci się w ogóle ze rehabil! Tak jest np w CZD. Taki turnus trwa 4 tyg. Minus jest jednakże taki, ze...nie można opuszczac oddziału.. To nie dla mnie, bo ja mam już uczulenie na szpitale.. Ale są szpitale bardziej liberalne w tym zakresie. Zapytajcie się może u siebie na rehabilitacji czy rehabilitanci nie orientują się, czy gdzieś w pobliży Was jest taki szpital.
No, koniec wykładu
Wiecie co, jak mam doła, to zawsze się pocieszam, że Franek idzie do przodu.. Ja nie wiem jak dają sobie psychicznie radę mamy dzieci leżących... Te nasze krasnale jakoś idą do przodu. Pooowolutku, ale idą..
Trzymajcie się kobietki