reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze zakupy - opinie, recenzje

trasia - a co z tym ze wszyscy mowia ze buciki musze wlasnie na poczatku byc usztywnione bo chyba chodzi o platfusa?

ide poczytac co inni piszą moze jacys ortopedzi :) bo ja strasznie tego zawitkowskiego nie lubie ;-)

reklama
znalazłam takie info :)

1. Ustal rozmiar

Zabierz malucha do sklepu, który oferuje pomoc w dobraniu butów. Sprzedawca powinien dysponować miarką, sprawdzającą długość i szerokość stopy. Niektóre sklepy mają elektroniczne urządzenia do mierzenia stopy (dobre dla dzieci, które ustoją bez ruchu przez chwilę).

2. Wybierz dobrą porę na zakupy

Wyprawa do sklepu obuwniczego to żadna atrakcja dla dziecka. Na pierwsze zakupy warto pójść całą rodziną - jedna osoba wybiera buty, druga zabawia malca. Wybierz porę, kiedy dziecko jest wypoczęte, najedzone i zadowolone.

3. Zwróć uwagę na cholewkę

Buty nie muszą sięgać powyżej kostki. Ważniejsze, żeby nie ograniczały ruchów stóp, pozwalały na swobodne kucanie, klękanie, wstawanie z kolan. Sztywna, krępująca ruchy cholewka może przyczynić się do wad postawy u dziecka.

4. Spróbuj zgiąć podeszwę

Idealna podeszwa jest sprężysta i zgina się w jednej trzeciej długości od czubka. Dopiero w okolicy śródstopia powinna być twardsza, żeby zapewnić stopom stabilizację. Podeszwa nie może być zbyt gruba, żeby dziecko mogło czuć podłoże.

5. Dokładnie obejrzyj wybrany model

Zapiętek powinien być lekko usztywniony, ale nie bardzo twardy. Przód szeroki, a okolice pięty i śródstopia - wąskie. Sprawdź, czy zapiętki po wewnętrznej stronie są gładkie, wkładki dobrze przyklejone, czy nic nie będzie uwierać.

6. Wybierz sznurówki

Jeśli masz wybór między butami na rzepy i sznurowanymi, wybierz te drugie. Lepiej stabilizują stopę i lepiej się do niej dopasowują. Buty na rzepy też mogą być dobre (dają się szybko założyć), ale trzeba sprawdzić, czy nie uciskają nogi i odpowiednio do niej przylegają.

7. Nie bój się sandałów i tenisówek

Sandały to świetne buty dla maluchów. Muszą jednak mieć usztywniony zapiętek albo trzy paski trzymające stopę. Tenisówki świetnie sprawdzają się jako kapcie. Trzeba tylko zwrócić uwagę, żeby były odpowiednio dopasowane.

8. Daj skórze oddychać

Bardzo ważne, by buty były zrobione z materiału, który pozwala skórze oddychać. Może to być naturalna skóra, ale także nowoczesne syntetyki zapewniające dobrą wentylację. Unikaj butów plastikowych i gumowych - stopy pocą się w nich jak w saunie.

Lepsze nowe

Unikaj kupowania używanych butów i donaszania obuwia po starszym rodzeństwie. Buty dopasowują się do stóp właściciela. To ważne, by "na wejściu" małe stopy nie miały narzuconych nawyków dotyczących sposobu chodzenia innego małego człowieka.

Jeszcze dobre?

Dziecko, które nie skończyło trzech lat, rośnie jak na drożdżach. Warto co kilka tygodni sprawdzać, czy buty, które nosi, są nadal dobre. Samo nie powie, że trzewiki je uwierają. Stopę dziecka w wieku od 3 do 6 lat powinno się kontrolować co 4 miesiące.

Czy maluch powinien nosić tylko trzewiki za kostkę?

Cholewka, która sięga powyżej kostki, najlepiej stabilizuje staw skokowy. Jest więc wskazana dla małego dziecka. Ale buty muszą być także wygodne, a to w przypadku wysokich trzewików, niestety trudno osiągnąć. Zbyt sztywna cholewka może uciskać nóżkę i wręcz utrudniać maluchowi chodzenie. Dlatego najbardziej godne polecenia są buciki sięgające tylko nieco nad kostkę, tak żeby mały piechur miał swobodę ruchów i nic go nie obcierało.

Czy usztywnione zapiętki są konieczne?

Sztywny zapiętek, czyli część buta obejmująca z tyłu piętę, zapobiega nieprawidłowemu ustawieniu stopy. Gdy nóżka dziecka jest w bucie źle ustawiona, nacisk na chrząstkę nasadową tej kości jest niesymetryczny, co może zahamować jej wzrost z jednej strony i doprowadzić do deformacji.

Czy but powinien mieć wkładkę z poduszeczką pod podbiciem?

Miękka wkładka podnosząca stopę od wewnątrz nie jest konieczna. Na pewno zaś należy unikać butów z twardą, sztywną wkładką.

Czy to prawda, że dla dzieci, które dopiero zaczynają chodzić, najlepsze są buty sznurowane?

Takie buty po prostu lepiej dopasowują się do stópki i mocniej trzymają kostkę. Łatwiej też je zakładać. Przemawia za nimi również aspekt praktyczny - jeśli odpowiednio zawiążemy sznurowadła, maluch nie będzie bawił się w zdejmowanie butów w najmniej odpowiednim momencie. Jeżeli kupujemy maluchowi buty na rzepy, to najlepiej na dwa lub trzy, bo wtedy lepiej trzymają kostkę.

Jak wybierać kapcie?

Dziecko powinno mieć dobre obuwie profilaktyczne na spacer lub plac zabaw, ale niekoniecznie musi je nosić przez cały dzień. Bez szkody dla swojego rozwoju może chodzić czasem w miękkich kapciach czy w skarpetkach z antypoślizgowymi spodami. Nie zaszkodzi mu także, jeśli od czasu do czasu będzie chodziło boso po podłodze.

Czy można samemu dobrać dziecku wkładki?

Nie polecam tego. Aby prawidłowo dobrać wkładki, konieczna jest pewna wiedza medyczna.

Co jest złego w noszeniu używanych butów?

Buty mają nie tylko chronić stopy przed twardym podłożem i urazami, ale także utrzymać je w ustawieniu, które zapewni im odpowiednie warunki rozwoju. Aby spełniały tę drugą, profilaktyczną funkcję, muszą być dobrane do konkretnych stóp. Nawet najlepsze buty po kilku miesiącach noszenia dopasowują się do nogi właściciela, ulegając drobnym deformacjom. I kolejnemu właścicielowi nie służą już tak dobrze.

Jak dobrać odpowiedni rozmiar butów?

Dziecko nie może mieć za dużych butów, bo stopy będą w nich niestabilne i małemu piechurowi trudno będzie chodzić.

Oczywiście butki nie mogą też być za małe. Ważne, by część palcowa była dostatecznie szeroka a czubek buta odpowiednio wysoki, by dziecko mogło poruszać palcami. Nawet jeśli buty są idealne, po trzech miesiącach trzeba sprawdzić, czy dziecko z nic nie wyrosło. Stopy dwulatka powiększają się o dwa, trzy numery rocznie.

Ostatnia edycja:
Ironia kiedyś właśnie ortopedzi zalecali wszystko twarde i sztywne. Teraz wiele rzeczy się zmieniło:) Zawitkowskiego można lubić lub nie (ja średnio) ale wierzę w to co mówi.

no ale widzialas tam wyzej ten kurcze np w gazecie wyborczej to co wkleilam psize zeby byly takie lekko usztywniane, na innym dzieciowym znow inna opinia... i znow nie wiadomo komu wierzyc :no:

moze zebra sie wypowie ma duze doswiadczenie:tak:

Jestem po wizycie w rossmannie...

Kuponów zrealizowałam tylko kilka, bo nie wszystko było... Jesli któras z Was jest zainteresowana kuponami zniżkowymi (-20%) na kosmetyki hipp (oliwka pielęgnacyjna, krem ochronny na odparzenia, mleczko pielęgnacyjne, szampon, krem pielęgnacyjny do twarzy i ciała i pielęgnacyjny płyn do kąpieli) to mogę wysłać, ja nie będę z nich korzystać...

Zostały mi też kupony gerbera, niestety nie wszystko mieli...

Nie udało mi się sprawdzić rossmannowego kremu na mróz, bo oczywiście puste miejsce na półce, nivei też nie było...
Skusiłam się na rossmannowe:
płyn do kąpieli
krem do twarzy (ale nie ten na mróz)

A co do butów, to uważam, ze nie może to być bardzo sztywny but, ale jednak zapiętek powinien być delikatnie usztywniony.
Wika i Jaś mieli pierwsze buty z firmy Bartek, Bartuś będzie miał Gucie. Jakoś facet wzbudził we mnie zaufanie (ten filmik na youtubie), nie wiem ile w tym marketingu, ale jego teoria dotycząca bucików wydaje mi się słuszna. Bucik "okala" piętkę, dostosowuje się do jej szerokości...

Dla mnie bardzo ważna jest miękka, elastyczna podeszwa.

Aaaa i jeszcze jedno, jest taki znaczek zdrowa stopa, jak kupuję kapcie, to zawsze zwracam uwagę, czy kapciuchy go mają... (i mam głęboką nadzieję, że firma musi spełnić jakies konkretne wymagania, zeby go otrzymac, ale nie tylko go kupić...)

Ostatnia edycja:
Aneczka, ja jeszcze nie dokarmiam, ale mam już krzesełko do karmienia.. Przydaje się, robiłam w nim inhalacje małemu, a teraz czasem go tam wkładam jak robię coś w kuchni...
Kupiłam używane bebe confort omega.

zebra
Te buty gaga sa usztywniane z tyłu(?), bo ja wole zyc w zgodzie z teoria Zawitkowskiego, jakos mi bardziej naturalna :-)
Wybieramy buty dla dziecka - Wideo - Dzień Dobry TVN - Oficjalna strona programu - TVN
Paputki słodkie - ale cena.

Ironia co do Bartka to Mela miała jesienne (fajne bo ze skóry, wodoszczelne) i zimowe tez oki.
Co do sandałków i wiosennych to ja nie jestem zwolennikiem usztywniania nogi gdy nie ma potrzeby, a ich sandałki dla maluchów wszystkie maja usztywniany zapietek.
No własnie w tym co znalazłas - usztywniony zapietek to nie dla nas.

Dzieci w krajach Afrykańskich nie maja problemów ze skrzywieniami - nie mówie o wrodzonych tylko nabytych, to samo w Brazyli tam dzieciaki na boso lataja i pilke kopia.

My karmimy sie w lezaczku bs a Amela była karmiona w foteliku sam.

Tak jak traschka pisze im mniej tym lepiej, but ma tylko otulac noge.

Amela od zawsze latem wiosna w skarpetkach w domu, zima w papciach lub grubych skarpetach frote, ale u nas bardzo ciagnie od podłogi.
Polecam te
**Skarpetki STERNTALER Skarpety z ABS 19/20 JESIEŃ (1833760176) - Aukcje internetowe Allegro

reklama
Do góry