reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze zakupy - opinie, recenzje

my mamy jakiś britax... w Polsce funkcjonuje jako roemer, nie pamiętam dokładnej nazwy modelu, ale też zadowoleni jesteśmy... tylko ja jakoś nie widzę, zeby mały w nim jeszcze 2 lata przejeździł :/ przez tę jego długaśność cieliskową jak tylko się przesiadł z nosidła to pasy musieliśmy ustawić na środkowy poziom, od tygodnia jest na najwyższym... więc pewnie za pół roku (!!!) zmiana znów... poważnie nie wiem skąd brać kasę ;)

Setanko strasznie mi przykro, że Was to spotkało, ale dobrze z drugiej strony, że tylko tak się skończyło... mam nadzieję, że już u Ciebie zdrowotnie wszystko w porządku?

mamoM to Ty wozisz Matiego na przednim siedzeniu? czy ja coś źle zrozumiałam?

reklama
forever ale takich ubraniowych szelek? :)

no cdka to tez mamy w autku tylko chcialam mu do bajek kupic jak jezdzimy po miescie nie chce mi sie komorki ciagle trzymac zeby widział bajke :baffled:

a ja jakoś byłam święcie przekonana, że dopiero od jakiegoś wieku/wzrostu można z przodu (jeśli fotelik jest przodem do kierunku jazdy)... ale może coś namieszałam... zawsze wiozę małego z tyłu.. co niekoniecznie zawsze mu się podoba ;)

kasia mi też się tak wydaje, że przodem do kierunku jazdy dopiero od jakiegos wieku można. Ja bym się bała przedniego siedzenia głównie ze względów bezpieczeństwa. Statystycznie to miejsce narażone na największą masakrę...

powiem szczerze ze nawet nie wiem jak to jest z wożeniem z przodu...
po prostu tak go wożę bo wiem ze tyłu by mi buczał
no nie mówcie ze ja naginam przepisy jakies???

looz nic nie naginacie :) u nas mlody tak jezdzil jak był malutki bo inaczej sie nie dało a tu przepis prawny

[h=1]Przewożenie dziecka na przednim siedzeniu pasażera[/h]
Mam 10-miesięczne dziecko. Czy mogę przewozić je na przednim siedzeniu pasażera?

Sposób przewożenia dzieci w pojeździe samochodowym uregulowane zostało w Ustawie z dnia 20.06.1997r. prawo o ruchu drogowym (Dz. U. Nr 108 z 2005r., poz. 908 - tekst jednolity z późniejszymi zmianami):
  • Art. 39. ust. 3. w pojeździe samochodowym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa dziecko w wieku do 12 lat, nieprzekraczające 150 cm wzrostu, przewozi się w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu do przewożenia dzieci, odpowiadającym wadze i wzrostowi dziecka oraz właściwym warunkom technicznym.
  • Przepis ust. 3 nie dotyczy przewozu dziecka taksówką osobową, pojazdem pogotowia ratunkowego lub Policji.
  • Art. 45. 2. Kierującemu pojazdem zabrania się:
    1. przewożenia pasażera w sposób niezgodny z art. 39, 40 lub 63 ust. 1;
    2. przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną dla pasażera;
    3. przewożenia, poza specjalnym fotelikiem ochronnym, dziecka w wieku do 12 lat na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego.
Jak wynika z powyższych przepisów prawidłowym jest przewożenie 10 miesięcznego dziecka w foteliku ochronnym na przednim siedzeniu zarówno przodem jak i tyłem do kierunku jazdy. Natomiast jeżeli pojazd wyposażony jest w poduszkę powietrzną pasażera to przewożenie dziecka może odbywać się tylko przodem do kierunku jazdy.

reklama
Do góry