reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wyprawki dla maluchów

Aestima - rzeczy od teściowej możesz od biedy zakładać maluchowi w domu albo i wcale. Możesz też wydać przy byle okazji komuś innemu albo oddać np do domu dziecka czy domu samotnej matki :-)
Mój mąż pojechał rano na zakupy do Tesco i poprosiłam aby rzucił okiem na łaszki, bo tam często są ogromne przeceny, więc żeby jeszcze coś dokupił do tej naszej zbiórki. Kupił... i już wiem, że jak będziemy robić wyprawkę dla malucha, to mąż sam na zakupy chodzić nie będzie hihihi. Kupił dwie koszuleczki ni przypiął ni przyłatał - to jak piszesz o teściowej, że macie różne gusty :-) Mój mąż nie ma doświadczenia w takich zakupach, ale na to co kupił, to ja bym nawet nie spojrzała ;-)
Przypomniało mi się jak urodziłam Igora i przyjechała moja koleżanka. Na pierwsze odwiedziny dostałam od niej kaftanik, śpioszki i czapeczkę w kolorze dziwnego zielonego, chyba w kwiatuszki... Śmierdziało to papierosami... Podziękowałam, bo nie wypadało inaczej, ale moje dziecie w tym nie chodziło.

Tusen, Anii - to piękne, co piszecie o swoich relacjach córka-mama. Ja z moją mamą mam dobry kontakt, możemy sobie pogadać, ale bardzo się różnimy. Podobny charakter mam z ciocią - siostrą mamy. Moja ciocia nie ma swoich dzieci ale jesteśmy bardzo blisko - obchodzimy wspólnie Dzień Mamy i Dzień dziecka :-)

reklama
Informuję, że w Mothercare jeszcze nie było przecen w piątek, przynajmniej w Wawie.
Pragnąć uciec przed VAT zaliczyłam wczoraj Smyk ( są jakieś wyprzedaże ), Reserved i C & A ( też przeceny ). Jak będę w domu po amniopukcji zamierzam zrobić zakupy w sklepie internetowym gdzie ceny są całkiem przystępne. Do Tesco też się myślę jakoś wybrać przed świętami - dobrze że całodobowe. Na razie ogarnęłam to co już mam aby kupować z sensem.

Iza- ale nie chcę żeby mężowi było przykro jak pozbędę się rzeczy od jego mamy. On ma taki gust jak ja i w sklepie zawsze podobają nam się te same rzeczy, więc rzeczy od mamy też mu się często nie podobają, ale chyba przykro byłoby mu wyrzucić.
Co do mam- ja też jestem bardzo związana ze swoją, ale tak po przyjacielsku, uwielbiamy gadać, dyskutować, czytamy te same książki i lubimy spędzać razem dużo czasu, jesteśmy jak siostry czasami:) Bardzo mocno jestem też związana z babcią, codziennie rozmawiamy przez telefon, to od niej dostaję mnóstwo czułości, pocieszenia kiedy jest źle. Nie wyobrażam sobie życia bez mamy i babci.

hej dziewczyny można dużo znaleźć w necie np

SZAFA MALUCHA - śpioszki 3 szt. - body z krótkim rękawem 6 szt. - body z długim rękawem 3 szt. - kaftaniki 3 szt. - pajacyki 3 szt. - sweterki (ilość w zależności od pory roku) - czapeczki 2 szt. - skarpetki, ok. 5 par - rękawiczki niedrapki 2 pary - kombinezonik (na chłodne miesiące)
Rozmiary ubrań należy dobierać ostrożnie, aby dziecko z nich od razu nie wyrastały. Dobór garderoby maluch uzależniamy także od pory roku (np. latem nie warto inwestować w kurteczki, kombinezony etc.).
HIGIENA - mydełko dla niemowląt - puder do ciała - krem przeciw odparzeniom - spirytus do przemywania pępka - sól fizjologiczna - oliwka - chusteczki pielęgnacyjne - pieluchy New born - szczoteczka do włosów (ze sztucznym włosiem, ale nie bardzo twarda) - gumowa gruszka lub aspirator do noska - małe nożyczki z okrągłymi końcówkami (przydatne już w szpitalu) - patyczki higieniczne - wyjałowione gaziki oraz waciki - pieluchy tetrowe (około 20-30 sztuk) - ręczniki kąpielowe - termometr do mierzenia temperatury wody - wanienka - myjki frotte - przewijak - proszek do prania niemowlęcych ubranek
SEN - łóżeczko (może być z funkcją kołyski) - materacyk - ceratka pod prześcieradło - 2 komplety pościeli - rożek - kołderka - cienki kocyk - grubszy kocyk
SPACER - wózek - śpiwór do wózka - torba - osłona przeciwdeszczowa - parasol - fotelik do przewożenia malucha autem
JEDZENIE (dla mamy i malucha) - wkładki ochronne do biustonosza - laktator (niekonieczny) - butelka 125 ml - butelka 250 ml - smoczki do butelek - szczotka do mycia butelek - podgrzewacz do butelek (niekonieczne na początku) - termoopakowanie do butelek (również niekonieczne)

Albo to:
Wyprawka dla noworodka

UBRANKA
- śpioszki 4–7 szt.
- body z krótkim rękawem 7–10 szt.
- body z długim rękawem 7–10 szt.
- kaftaniki 3–6 szt.
- pajacyki 5 szt.
- sweterki, polar 1–3 szt.
- czapeczki (2 cienkie, 1 grubsza, najlepiej ze ściągaczem, wiązana)
- skarpetki 5 par
- cienkie rękawiczki 2 pary
- śpiwór z kapturem (na chłodne miesiące)

HIGIENA
- mydełko dla niemowląt (najlepiej z dozownikiem)
- krem przeciw odparzeniom
- oliwka
- chusteczki pielęgnacyjne
- paczka pieluch New born
- szczoteczka do włosów
- gumowa gruszka lub aspirator do noska
- małe nożyczki z okrągłymi końcówkami
- patyczki higieniczne
- wyjałowione gaziki oraz waciki
- pieluchy tetrowe 10 szt.
- ręczniki kąpielowe 2 szt.
- termometr do mierzenia temperatury wody
- wanienka
- przewijak
- proszek do prania niemowlęcych ubranek
- spirytus do przemywania pępka
- sól fizjologiczna

SEN
- łóżeczko
- materacyk
- ceratka pod prześcieradło
- pościel 2 komplety
- kołderka
- cienki kocyk 2 szt.
- grubszy kocyk
- rożek 2 szt.

SPACER
- wózek
- śpiwór do wózka
- torba na akcesoria małego podróżnika
- osłona przeciwdeszczowa
- fotelik do przewożenia malucha autem

ŻYWIENIE
Do karmienia piersią:

- wkładki ochronne do biustonosza
- laktator
Do karmienia butelką:
- butelka 125 ml 3 szt.
- butelka 250 ml 3 szt.
- smoczki pasujące do butelek
- szczoteczka do mycia
- podgrzewacz do butelek
- termoopakowanie do butelek

Wydaje mi się, że odzieżowa lista nr 2 jest bardziej realna z uwagi na ilość rzeczy :-)
Muszę się Wam przyznać, że mam jakiś lęk jeśli chodzi o czapeczki wiązane na troczki - w sklepach jest ich zdecydowanie mniej i wiem, że dziecko zaraz je będzie ściągać - że dziecko może się udusić :zawstydzona/y: Kupuję tylko takie beztroczkowe.

A może to będzie dobre:

Zdecydowanie to mnie najbardziej rozbawiło:

coś do zjedzenia bo poród trwa bardzo długo

Niezbędne rzeczy dla mamy do szpitala:

Ubranie dla mamy:

• szlafrok
  • kapcie
  • majtki jednorazowe
  • piżama najlepiej rozpinana lub z specjalnym rozcięciem do karmienia
  • biustonosz dla matek karmiących
  • wkładki laktacyjne (kiedy zaczniemy karmić)
  • ubranie do porodu (koszulka, koszula najlepiej spisana na straty)
Materiały opatrunkowe:

• podpaski
  • podkłady higieniczne (niektóre szpitale zapewniają takie rzeczy jednak warto się upewnić i być przygotowanym)
Przybory toaletowe:

• szczoteczka i pasta do zębów
  • krem
  • płyn do higieny intymnej
  • grzebień
  • ręczniki najlepiej w ciemnych kolorach (ponieważ po porodzie będziesz krwawić)
Inne drobiazki:

• telefon komórkowy
  • gazeta, książka
  • woda niegazowana
Niezbędne rzeczy dla taty do szpitala:

• kapcie lub inne wygodne obuwie na zmianę
  • uniform jednorazowy jedno lub dwu częściowy (polecamy dwu częściowy)
  • coś do zjedzenia bo poród trwa bardzo długo
Niezbędne rzeczy dla dziecka do szpitala:

• pieluchy tetrowe
  • pampersy
  • krem do pielęgnacji pupy
  • oliwka
  • spiochy
  • kaftaniki
  • rękawiczki
  • body x4
  • czapeczke
  • skarpeteczki
  • kocyk
  • rożek do zawinięcia
  • chusteczki nawilżone

froeveryoung- takie wciagane, tak?
A co myślicie o rożkach? trzeba je mieć? ja nie planuję, najwyżej owinę Malucha w kocyk lub śpiworek...Jak będą upały, to nie wyobrażam sobie jeszcze w rożek zawijać...
co do rzeczy dla dziecka do szpitala, to w obu szpitalach ktore rozważam trzeba mieć tylko ubranko na wyjście- resztę mają.

reklama
Do góry