reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty, wyniki badań, zdjęcia z USG

W zasadzie nie wiem czy czas miał tutaj znaczenie. pewnie jak zawsze im wcześniej tym lepiej. Zrobiłam rano badania, w zasadzie wyszły mi wszystkie dobre. Później na USG okazało się, że szyjka jest ładna, wręcz wzorcowa. Dziecko też super, ziewało mi prosto w twarz, piękny widok :) A później badał mnie już tym normalnym USG po brzuchu i wyszło szydło...
okazuje się, że w mojej macicy jest przegroda, nie wiadomo czy pojawiała się teraz czy jest to już taka moja uroda. Może być przyczyną tego że mi macica twardnieje. Może tez powodować bóle, bo jednak macica cały czas się rozszerza a ta dodatkowa ścianka ją blokuje. I masz ci babo placek.
Dostała Duphaston i Asmag Forte. Za tydzień do kontroli przy niepokojących objawach, za dwa tygodnie obowiązkowo na USG.
Kurcze no.

reklama
s.michalina bedzie dobrze kochana nie denerwuj sie, widoku ziewajacego maluszka zazdroszcze :)

dla mamus ktore pytaly na co luteina :tak:

Luteina to preparat zawierający progesteron - hormon, który ma ogromne znaczenie dla przebiegu ciąży przez cały czas jej trwania. Owszem, zazwyczaj przepisuje się kobietom Luteinę na początku ciąży, ponieważ jej podawanie chroni przyszłą mamę przed poronieniem. Później jednak podawanie progesteronu pozwala zapobiec porodowi przedwczesnemu oraz przedłużyć czas trwania zagrożonej ciąży. Dzięki temu dziecko ma większe szanse, by osiągnąć prawidłową masę ciała. Warto wiedzieć, że preparaty zawierające progesteron są produkowane przez różne firmy i występują pod rozmaitymi nazwami (np. Luteina, Duphaston). Różne są też drogi ich podawania (tabletki doustne, podjęzykowe, dopochwowe). W żadnym razie jednak podawanie progesteronu nie zaszkodzi ani pani, ani maluszkowi.

Ostatnia edycja:
Michalina, mam koleżankę w pracy, która też ma przegrodę, urodziła dwoje zdrowych dzieci, głowa do góry, będzie dobrze.

W zasadzie nie wiem czy czas miał tutaj znaczenie. pewnie jak zawsze im wcześniej tym lepiej. Zrobiłam rano badania, w zasadzie wyszły mi wszystkie dobre. Później na USG okazało się, że szyjka jest ładna, wręcz wzorcowa. Dziecko też super, ziewało mi prosto w twarz, piękny widok :) A później badał mnie już tym normalnym USG po brzuchu i wyszło szydło...
okazuje się, że w mojej macicy jest przegroda, nie wiadomo czy pojawiała się teraz czy jest to już taka moja uroda. Może być przyczyną tego że mi macica twardnieje. Może tez powodować bóle, bo jednak macica cały czas się rozszerza a ta dodatkowa ścianka ją blokuje. I masz ci babo placek.
Dostała Duphaston i Asmag Forte. Za tydzień do kontroli przy niepokojących objawach, za dwa tygodnie obowiązkowo na USG.
Kurcze no.

Domyslam sie, ze to szok, ale jestes pod opieka lekarza i wiesz czego mozesz sie spodziewac. Jezeli cos Cie martwi idz za tydzien do kontroli i nie stresuj sie niepotrzebnie.

Tez zazdroszcze ziewajacego malucha :)

Michalina wszystko będzie dobrze! a widok ziewającego maluszka bezcenny, zazdraszczam:D

Ja biorę luteinę ze względu na bóle brzucha i pomaga utrzymać też szyjkę w dobrej kondycji :)

Michalina, Haust, Karola - będzie dobrze dziewczyny, odpoczywajcie i stosujcie się do zaleceń gin.
Ja też mam w moczu liczne pasma śluzu, jutro mam wizytę to dopytam czy mam się przejmować. Ja akurat mam sobie do zarzucenia, że mało piję, ale Bóg mi świadkiem, że do gęby ledwo co mi wchodzi :zawstydzona/y:

Ja się aż boje jak mi wyjdzie krew... bo apetytu brak, tylko pić się dużo staram. Ale zobaczymy.

Wczoraj spanikowałam, bo mnie brzuch bolał od rana, tak nieprzerwanie.
Poszłam do innego gina (mój nie miał terminów) i miła Pani doktor (choć ja jakoś wolę ginów facetów) zbadała mnie na oba sposoby, wraz ze sprawdzeniem PH i ufff wszystko oki.

Na króciutkim usg zobaczyłam, że serduszko bije, a maluszek to urósł od ostatniego sporo i machał słodko nóżkami i rączkami.

Pani doktor powiedziała, że to powiększająca się macica. Niektórzy mniej odczuwają, inni bardziej.
Ale jak poczytałam co się u Was dzieje, musiałam to sprawdzić i cieszę się, że poszłam :)

Ostatnia edycja:
Michalina, Haust, Karola - będzie dobrze dziewczyny, odpoczywajcie i stosujcie się do zaleceń gin.
Ja też mam w moczu liczne pasma śluzu, jutro mam wizytę to dopytam czy mam się przejmować. Ja akurat mam sobie do zarzucenia, że mało piję, ale Bóg mi świadkiem, że do gęby ledwo co mi wchodzi :zawstydzona/y:

Mam to samo - zmuszam się do wypicia pół litra wody dziennie bo ta świadomość, że muszę uzupełniać elektrolity dla maluszka gdzieś tam jest. Ale tak poza tym to tylko herbata z cytryną mi wchodzi i czasem trochę mleka. Generalnie staram się wypijać 1,5l dziennie napojów ale jest to dla mnie na prawdę ciężkie zmuszanie się. :(

Mam to samo - zmuszam się do wypicia pół litra wody dziennie bo ta świadomość, że muszę uzupełniać elektrolity dla maluszka gdzieś tam jest. Ale tak poza tym to tylko herbata z cytryną mi wchodzi i czasem trochę mleka. Generalnie staram się wypijać 1,5l dziennie napojów ale jest to dla mnie na prawdę ciężkie zmuszanie się. :(

ja jakbym wypijała tylko 1,5 lita to bym pewnie ciagle miala kiepskie wyniki moczu. Nauczyłam się pić minumum 3 litry dziennie. Teraz to juz nie stanowi dla mnie problemu, ale to fakt, że bywają dni kiedy po prostu nie chce mi się pić...

reklama

oj, ja też mam problem...przed ciążą wodę wlewałam w siebie litrami, a teraz ciężko, na szczęście jakoś herbata wchodzi, więc piję...

Do góry