reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania,wyniki,zdjęcia USG)

Ptencer nam lekarka powiedziała, że teraz nie ma szans, żeby zobaczyć płeć, bo nawet jak dzieci niestety są ronione w tym tygodniu, to też nie widać i w akt zgonu wpisuje się to, co chcą rodzice (sorry za porównanie ale tak nam właśnie lekarka powiedziała). Powiedziała nam, że teraz wszystko wygląda jeszcze tak samo... Ale masz super te zdjęcia 3d :)
moj lekarz tez twierdzi, ze na tym etapie wszystko wyglada podobnie, ale czasami, jak dzieci sie dobrze uloza i ma sie b.dobry sprzet to on jest w stanie juz zobaczyc na 80-90%. On twierdzi, ze jeszcze prawie nigdy sie nie pomylil-> zobaczymy. Ja bardzo sie ciesze z tej pierwszej prognozy, ale jescze bardziej, ze dzieciaki sa zdrowe-> co bedzie to bedzie, tak dlugo czekalismy na te maluszki, ze nam naprawde jest wszystko jedno.
Chcialabym Wam wszystkie dziewczyny podziekowac za gratulacje, jestescie Kochane:-)

reklama
Dziewczyny GRATULUJĘ. Piękne dzieciątka, śliczne fotki.

Tobie Ptencer gratuluję dodatkowo parki biźniaczków :) idealna sytuacja. Ale fajnie.

Bardzo się cieszę, że wszystko w porządku.
Ja mam badania w czwartek. Nie mogę się doczekać, szczególnie po waszych postach.

ptencer moja szwagierka tez urodzi bliźniaki parkę - chłopca i dziewczynkę. To jest doskonały układ :-D
A jak to mi ostatni szwagierka powiedziala, ze ma szfe z ubrankami dla dzieci gdzie 3/4 sa dla dziewczynki a 1/4 dla chclopca :-p Bo w sklepach tak wiele pieknych ciuszkow dla dziewczynek ze nie moze sie powstrzymac.

madzia USG genetyczne to chyba nie to samo co badania prenatalne, bo te badania sa bardziej szczeółowe i obejmuja inne badania poza USG. A ja w pierwszej ciazy tez mialam tylko 3 razy USG, to byly standardowe. A teraz sa dwa wiecej te USG genetyczne na ktorych lekarze sprawdzaja czy dziecko nie ma jakichs wad wrodzonych. Dobrze jest to robic jesli przychodnia ma to w standardzie, bo niestety nie kazda poszla z duchem czasu zeby to robic

Ale miałaś jakieś wskazania do takiego badania czy po prostu chciałaś?
A to prenatalne to nie jest to samo co genetyczne czy jest?
genetyczne usg to pomiar kosci nosowej i przeziornosci karkowej. Jesli wowczas cos sie nie zgadza mozesz zrobic test pappa badz amnipunkcje. Jesli nie masz wskazan to badanie jest platne. USG tzw genetyczne robi sie miedzy 11-14tc. To chyba standard juz jest, albo zaczyna byc standardem

Kasiente dzięki za wyjaśnienie.Jak się zapisywałam ostatnio do gina prywatnie to mówił,że będziemy badać przezierność karkowa i kość nosową więc to bedzie to.Jeśli to jest właśnie to genetyczne to w poprzedniej ciązy też miałam:tak: nie wiedziałam,ze to sie tak nazywa :zawstydzona/y:
A pytałam czy te prenatalne robiłaś bo chciałaś czy miałas jakies wskazania? Ja w UK tez miałam możliwość tych badań prenatalnych z krwi i później ewentualnie z wód,ale nie chciałam,zwłaszcza,ze byłam w grupie małego ryzyka.

Ostatnia edycja:
No i po wizycie wczoraj późno wróciłam i byłam zmeczona to nie pisałam. U mnie w przychodni nie robią takiego Usg ,a więc dlatego poszłam prywatnie. Więc tak u mojego maleństwa wszystko wporządku :-) Ma 5,51 cm robił fikołki i wszystko mi lekarz pokazał ,ma takie śliczne paluszki i wogóle jestem mega szczęśliwa ,że wszystko dobrze.Przezierność karkowa 1mm ,nosek ładnie było widać, słyszałam serduszko:-D O płeć wogóle kazał sie nie pytać bo powiedział ,że za wcześnie.
Mam dylemat czy chodzić prywatnie do niego czy dalej do przychodni. Nie wiem gdzie bede rodzić ,a dobrze mieć lekarza ze szpitala w którym masz zamiar rodzić. Musze pomyśleć ,najważniejsze ,że dzidzia zdrowa. Wy jak chodzicie prywatnie ,czy do przychodni ? ,bo ja jak narazie chodze prywatnie tylko jest jest jakieś ważne badanie bo lepsze usg ,tak jak teraz poszłam.

reklama
Do góry