reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania,wyniki,zdjęcia USG)

angie nasza maleńka 34/35 tc ważyła 1950g , lekarz tym się w ogóle nie zmartwił, powiedział, że po prostu jest drobniutkim dzieckiem, a waga małej wyliczona na podstawie tylko 3 pomiarów, a Wy jak macie??

reklama
angie wszystko będzie dobrze, dziewczyny mają rację usg waga +/-, jeśli Cie to pocieszy to powiem Ci, że jak dziś z bratową gadałam tak o ciąży, (ma synka 6 tygodniowego), to mówiła, że jak w 32 tc robili jej usg to wyszło, że mały waży 900 gram to dopiero małe, i tylko jedna lekarka się tym zaniepokoiła.urodziła w 41 tygodniu 2640g może nie duże dziecko ale ładnie teraz przybiera, jest bardzo silny. głowa do góry, jeszcze parę tygodni przed Toba i maleństwo może sporo przybrać

Dzieki dziewczyny za wsparcie.

Gola u nas tez okreslaja wage na podstawie 3 pomiorow, glowka, brzuszek i kosc udowa. Z tego co zauwazylam na wszystkich ostatnich usg to glowka jest dokladnie taka jak byc powinna na dany tydzien, brzuszek mniejszy i kosc udowa wychodzi najmniejsza.

Ja narazie staram sie nie martwic, wazne ze mala caly czas rosnie. Ale jak beda ja teraz czesciej monitorowac to ja tez bede spokojniejsza.

angie ja też byłam w gabinecie wystraszona, gin mnie uspakajał, że kiedyś normą było, że dzieciaczki się rodziły, 2 kg z groszami, 3 kg, nie było tylu wiatmin, kobity nie były na L4, były często bardziej aktywne. Powiedział, że będzie mi łatwiej urodzić - chciał mnie pewnie podnieść na duchu, ale w zasadzie rację miał. Teraz idę 19.X i też chcę wiedzieć jak maleńka przybrała. Mamy zdrowe dzieciaczki i to jest najważniejsze!! A te wszystkie pomiary to tylko USG i ludzkie oko - nie są nieomylne! :)

Dziewczyny, odebrałam dziś wyniki moczu i krwi. Morfologia generalnie poleciała w dół, ale to ponoć normalne, ale martwi mnie FIBRYNOGEN: mam 5,27 a norma to 2,0-4,0. Wiem, że to układ krzepnięcia jest, ale co z tym zrobić? Wizytę u gina mam na 27X dopiero. Trochę się martwię... mam jakąś zakrzepicę, czy co?:eek: Robiłyście to badanie? Jakie macie wyniki?

W notatkach z Ujastkowej SR mam zapisane "zrobić badania na układ krzepnięcia, FIBRYNOGENU NIE" więc pewnie w ciąży mają głupoty (czyli poza normą ustaloną dla nie-ciężarnych) wychodzić.

Wogóle to na początku ciąży miałam stresującą sytuację z wynikami. Przed ciążą zażywałam Bromergon na zbicie za wysokiego poziomu prolaktyny, potem jak się okazało że jednak udało się zajsć w ciążę to zmniejszałam dawki Bromergonu żeby gwałtownie nie skoczyła i jednoczesnie robiłam regularnie badania. Za którymś razem miałam badań dosyć dużo zleconych, wizyty za dwa tygodnie umówione a tu mi dzwoni pielęgniarka że maja już wyniki i mam coś nieprawidłowo i żebym się pilnie z lekarzem skonsultowała. Oczywiście do lekarzy dostać sie nie dało bo nie było terminów, więc pół wieczoru przepłakałam bo nie wiedziałam co sie dzieje. Dopiero wujek Google pomógł i powiedział że w ciąży prolaktyna ma wzrosnąć i to nawet bardzo. Na wizycie po 2 tyg lekarz powiedział "no dziwne żeby pani nie wzrosło jak pani jest w ciaży" :-D

angie gratuluję udanej wizyty! Masz rację - ni9e martw sie wagą. Pomiary dokładne nigdy nie są, a najwazniejsze, ze z dzidzią wszystko ok. A ze pomonitorują ja dokładniej to tym lepiej - nie zaszkodzi;-)

Ja dziś idę na zdjecie pessara. Ciekawa jestem jak tam szyjka pod nim wyglada.

Margana to powodzenia:))))

A co do pomiarow to chyba standard z trzech, glowka brzuszek kosc udowa???ja jestem ciekawa ile moj mlody w ciagu miesiaca przybral, jesli przybiera jak Goli 250g na tydzien to ma z 3,5kg juz:d wiec duze dziecie:)

kasiente mojej "małej" przed wyjściem ze szpitala wyliczyli wagę 3500:szok: Ale lekarz powiedział, ze on zawsze podaje tą wyższa, zeby na porodówce byli przygotowani na wyższą. Mam nadzieję, ze wiecej nie jest, bo to i tak juz dużo:confused:

reklama
Margana to powodzenia:))))

A co do pomiarow to chyba standard z trzech, glowka brzuszek kosc udowa???ja jestem ciekawa ile moj mlody w ciagu miesiaca przybral, jesli przybiera jak Goli 250g na tydzien to ma z 3,5kg juz:d wiec duze dziecie:)
Kasiente no ja nie wiem właśnie, jak nasza mała przybiera:/ W 29tc wiem, że ważyła ok 1300g, a 34/35 tc 1950, wychodzi mniej. Na połówkowym miałam wagę wyliczaną z 4 pomiarów, a teraz z 3, wy też miałyście z 3 więc ok:)

Do góry