reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania, wyniki, usg)

kat dzięki, na następnej wizycie zaptam o to ginkę. Jak przyniosłam nasze wyniki badań to powiedziała, że mam się na razie nie martwić bo póki co jest to tylko niezgodność a nie konflikt, nie do końca zrozumiałam o co chodzi. Ale może nie miałam jeszcze dodatkowych badań bo to moja pierwsza ciąża? Słyszałam, że problem pojawia się dopiero przy drugim dziecku.

A u mnie nawet dopiero przy 3-cim. Więc spokojnie, po prostu porozmawiaj ze swoją gin.

reklama
agabre, dubeltówka gratuluję córeczek :-)
Dzastina gratuluję dużegoo chłopa ;-):-)
Misialina trzymam kciuki zeby z tobą było ok, gratuluję zdrowiutkiej córci :-)
kat - wszystko bedzie dobrze trzymam kciuki :-)

Kati na spokojnie, musisz oznaczyc poziom p/ciał i w zależności od poziomu będzie dalsze postępowanie; może być tak ze poziom nie jest wysoki wtedy w zależności od decyzji twojego gina będziesz oznaczała poziom albo co 3-4 tyg, chyba ze gin jest ze "starej szkoły" to co dwa miesiące. Jeśli poziom będzie zbyt wysoki to wtedy w 28 tyg dostaniesz zastrzyk IgG anty-D 300 ug.
Sadze ze w Twoim przypadku nie jest zle, z tego co zapamietalam to jest trzecia ciąża i w poprzednich dwóch nic się nie działo? A pamiętasz czy przy poprzednich porodach dostawalas IgG-D? Jeśli masz wypisy ze szpitala to sprawdź. Nic się nie martw.
Dzastina gratuluje z całego serca zdrowej dzieci, bardzo się cieszę z wyniku tokso.
Gosiaczek lozysko może być umiejscowione na ścianie tylnej, przedniej lub bocznej a nawet w dnie macicy. Położenie takie nie ma żadnego znaczenia, może się zdarzyć tak ze na kolejnym USG będzie leżało na innej ścianie, z chwila kiedy dzidzius będzie większy lozysko gdzieś na którejś ścianie umiejscowi się na stałe.
Najważniejsze w ocenie lozyska jest to żeby nie zakrywalo ujścia wewnętrznego szyjki macicy, na tym etapie ciąży.

a jeszcze zapytam-czy u was też robią wymazy z pochwy chyba na gronkowca....
u nas zaczęli,bo dużo noworodków rodziło się z gronkowcem i nie wiedzieli skąd,a okazało się ,że to matki były nosicielkami i przy porodzie dzieci się zarażały i teraz robią w ciąży wymazy i jak się okaże,że się ma,to dopiero przy porodzie podają antybiotyk,wcześniej nie leczą,bo choroba się ponoć nawraca:baffled:

Ostatnia edycja:
ZOLZA co z Twoim okulista? Zapisalas się gdzieś na konsultacje?
Wszystkiego najlepszego z okazji szczęśliwie spędzonych dwóch miesięcy w związku małżeńskim ;-):-)
ZEBERKO wypoczywaj, jak będziesz miała chwile wolnego i ochotę to napiszesz do nas.:tak:
Wszystkim gratuluje zdrowych dzidziusiow.:-)

Ja nic nie wiem na temat wymazu na gronkowca...:zawstydzona/y:Z Igorem nie miałam takiego wymazu na pewno.

Tak swoją drogą to ja też się zastanawiam co u Zeberki naszej słychać...nie odzywa się :-(

a jeszcze zapytam-czy u was też robią wymazy z pochwy chyba na gronkowca....
u nas zaczęli,bo dużo noworodków rodziło się z gronkowcem i nie wiedzieli skąd,a okazało się ,że to matki były nosicielkami i przy porodzie dzieci się zarażały i teraz robią w ciąży wymazy i jak się okaże,że się ma,to dopiero przy porodzie podają antybiotyk,wcześniej nie leczą,bo choroba się ponoć nawraca:baffled:
JUSTYNKO teraz nie ma sensu robić posiewu, bo do końca ciąży jeszcze daleka droga i w trakcie badań możemy złapać rożne bakterie itp. Standardowo robi się wymaz z kanału szyjki macicy z chwila przybycia na IP przed porodem; niektórzy lekarze pobierają wymaz na ostatniej wizycie przed porodem, ale to niestety jest bardzo mało spotykane.
Jeśli w wyniku posiewu jest dodatni to podaje się standardowo antybiotyk, ale dziecko karmimy normalnie piersią; chodzi tu o to ze podczas przechodzenia dziecka przez kanał rodny dochodzi do zakażenia czego objawem jest np. ropienie oczu, wydzielina z nosa itd.

reklama
Kati na spokojnie, musisz oznaczyc poziom p/ciał i w zależności od poziomu będzie dalsze postępowanie; może być tak ze poziom nie jest wysoki wtedy w zależności od decyzji twojego gina będziesz oznaczała poziom albo co 3-4 tyg, chyba ze gin jest ze "starej szkoły" to co dwa miesiące. Jeśli poziom będzie zbyt wysoki to wtedy w 28 tyg dostaniesz zastrzyk IgG anty-D 300 ug.
Sadze ze w Twoim przypadku nie jest zle, z tego co zapamietalam to jest trzecia ciąża i w poprzednich dwóch nic się nie działo? A pamiętasz czy przy poprzednich porodach dostawalas IgG-D? Jeśli masz wypisy ze szpitala to sprawdź. Nic się nie martw.

AGATA R bardzo dziękuję za odpowiedź. Tak to moja 3 ciąża. Z tego co pamiętam podczas tych wcześniejszych ciąż nie dostawałam nic, dopiero po porodach dostawałam immunoglobuline. Jestem taka zdołowana, że od wczoraj cały czas płaczę. Bardzo się boję o moją niunie zwłaszcza, że nie wiem czy mój gin nie będzie chciał być za bardzo samodzielny do prowadzenia mojej ciąży. Naczytałam sie wczoraj w internecie o konflikcie i u nas w Koszalinie nie ma takich specjalistycznych poradni. Nie wiem czy mam położyć się do swojego szpitala, żeby dali mi skierowanie do takiej poradni. Czułabym wtedy, że moja dzidzia jest pod lepszą opieką niż w naszej dziurze.

Do góry