reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania, wyniki, usg)

Aestima mnie ginka zawsze wysyła na morfologię do swojego laboratorium zaraz po wizycie, czyli np o 16. Zwykle jestem po obiedzie a ona nigdy nie mówiła, żeby być na czczo. I robię zwykłą morfologię. Zatem... chyba nie trzeba:)

Nadzieja badań miałam mnóstwo ale poza usg i cytologią wszystkie były z krwi. Nie rozumiem zatem po co masz tam być cały dzień, bo chyba wystarczy że pobiorą wystarczającą ilość krwi do badania i reszta już na ich głowie. Chyba, że u was robią jeszcze inne badania. Sama jestem ciekawa:)

reklama
Chyba są różne szkoły odnośnie tego, czy trzeba być na czczo czy nie, z tego co wiem przy morfologii zawsze trzeba być na czczo, a ponieważ przy każdych badaniach mam wpisaną morfologię, to zawsze jestem na czczo. Jeśli chodzi o badanie glukozy, to w szpitalu, w którym robię badania są nawet takie duże wywieszki, że trzeba być na głodniaka.

Ja glukozę robiłam na początku grudnia w 12 tygodniu, ze względu na cukrzycę w poprzedniej ciąży. Jak już ktoś pisał z cytryną da się wypić, chociaż wiem, ze niektóre dziewczyny mają z tym kłopot... Najpierw robi się obciążenie 50g glukozy, jeśli wyjdzie kiepsko to robi się ponownie z obciążeniem 75g. Ja robiłam od razu to drugie. Wyniki chyba nawet Wam wpisywałam, na czczo miałam 95 (górna granica), po godzinie 160 (norma do 180), a po dwóch 111 (norma chyba 140).
Niedługo będę powtarzać...

2x, na czczo i po godzinie od wypicia 50g. A jak to drugie źle wyjdzie to dają 75g do wypicia i pobierają po 1h i po 2h, czyli plus 2x co daje 4x. Chyba dobrze napisalam?

ja od razu chce robic 75 g ale pani powiedziala ze nie da cytryny bo to moze zmienic jakies tam właściwości :( nie wiem czy to prawda?

Dziewczyny czy któraś z Was miała łożysko przodujące? Już drugi raz mam plamienie. Raz w 14 tc a teraz jestem w 19. Tym razem od tygodnia i Duphaston nie pomaga, pojechałam dziś rano na Izbę Przyjęć do szpitala. Po badaniu lekarka stwierdziła, że łożysko jest na tylnej ścianie i częściowo przykrywa ujście i że jej zdaniem w przyszłości może być to łożysko przodujące, ale póki co za wcześnie, by to stwierdzić. Z tych nerwów nie zdążyłam zapytać do którego tygodnia łożysko może się podnieść? Kiedy można już stwierdzić łożysko przodujące? Wizytę u swojego gina mam dopiero za tydzień, do tej pory chyba umrę ze zmartwienia. Już się naczytałam w necie, że to grozi poronieniem itp itd. Macie jakąś wiedzę na ten temat?

Silva, nie panikuj, niedługo masz wizytę i Twój gin na pewno Ci wszystko dokładnie wytłumaczy.
Jak byłam na patologii ciąży leżała koło mnie dziewczyna w 19 tc. Miała plamienia właśnie z powodu nisko ułożonego łożyska- lekarze powiedzieli jej, że z czasem, jak macica będzie rosnąć to z dużym prawdopodobieństwem to łożysko się przemieści do góry. Nie dostała żadnych leków tylko bezwzględny nakaz leżenia (pozwolili jej chodzić tylko do toalety)

reklama
2x, na czczo i po godzinie od wypicia 50g. A jak to drugie źle wyjdzie to dają 75g do wypicia i pobierają po 1h i po 2h, czyli plus 2x co daje 4x. Chyba dobrze napisalam?
Nie, nie. Jednego dnia idziesz, mierzą na czczo, wypijasz 50g glukozy i mierzą po 1h. Jeśli jest źle, to przychodzisz następnego dnia, mierzą na czczo, potem po 1h od wypicia 75g glukozy i po 2h.

Do góry