reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze wizyty u lekarz, USG ...:)

Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty, tak, jak i wczoraj będą super Maluszki :)
Ja wiem ze to stres ale postarajcie się chociaż odrobinę mniej stosować ;)

Ale u was przepiekne zdjęcia profilowe! No wow po prostu!

Aob66 haha widzisz rozmawialiśmy o tym przegonieniu i twoj Dzidziuś właśnie to zrobił, super :)

reklama
No więc tak jest dzidziuś 5 cm, fikał sobie ładnie podczas badania. Wszystko jest pozornie ok. tzn wymiar prawidłowy jak na ten etap ciąży w badaniu gin. też wszystko ok
Jeśli chodzi o Toksoplazmozę to lekarz zalecił mi badanie na awidność przeciwciał Toksoplazmozy, badanie zrobiłam i czekam na wynik. Jest ono o tyle ważne , że pokarze ono w przybliżonym czasie kiedy doszło do zarażenia . Jeśli do zakażenia doszło przed ciążą to na 100% dziecku nic nie grozi, jeśli w trakcie to gorzej. Nawet jeśli do zakażenia doszło w trakcie ciąży to i tak istnieje jakieś 75-80% że dziecko będzie zdrowe.
Dostałam skierowanie na bezpłatne badania prenatalne w Szpitalu Uniwersyteckim i tam też będę miała prawdopodobnie amniopunkcję- tylko to później ok. 19 tyg. Mam też skierowanie do szpitala na oddział zakaźny gdzie mają mnie objąć opieką lekarską w trybie pilnym.
Dostałam antybiotyk Rovamycine , który prawdopodobnie będę musiał brać do końca ciąży.
Mam jeszcze trochę takie wrażenie jakby to wszystko mi się jednak śniło. Nagle moja ciąża już nie jest normalna i zwykła tylko stała się przypadkiem medycznym i patologią. Wszystko nagle obróciło się do góry nogami i w zasadzie jakiekolwiek plany wzięły w łeb. Dobra nie smęcę. Staram się nie załamywać i myśleć mimo wszystko pozytywnie.
Mam do Was jeszcze jedną prośbę, którą powtórzę jeszcze raz na głównym.Jeżeli znacie dziewczyny kogoś na tym forum , kto miał lub ma toxo w ciąży bardzo bym prosiła o nicka lub jakiś kontakt. Chciałabym uzyskać od takiej mamy jak najwięcej info o tym paskudztwie.

Mama-czworki przykro mi ale najważniejsze ze z dzidzia jest ok. A do tego szpitala to już masz się kłaść czy jak?
Dobrze, że wykryte w miarę wcześnie i jest czas żeby leczyć. Miejmy nadzieję że zachorowalas przed ciąża

Mama czwórki czekam na wynik i ciesze się, że z dzidzia wszystko dobrze. Chyba już całkiem spora?
A czemu amnio masz robić? Ja chyba bym się mocno wahała..

Mama czwórki kochana w takim przypadku musisz zasięgać opinii kilku lekarzy , moja koleżanka przy pierwszej ciazy miała
Ale cytomegalie
I lekarze dokładnie 3 sugerowali jej usunięcie dziecka bo urodzi sie chore - dopiero 4 lekarz zalecił ze moze byc wszystko ok i faktycznie biega 6 letnia zdrowa dziewczynka , mam nadzieje ze podobnie nedzie z Wami :*
Btw powtarzasz toxo? A zamiast amnio bezpieczniej te testy nifty drogie bo drogie alw bezpieczniejsze ?

2nn3csqvlpqqv7gd.png

1usasg18vftrzndq.png

zalwh00cp3f54s2w.png

Ivi cudowne fotki a te z kciukiem mmm gratulacje
Aob widać nozie i rączki jak wymachuje . Może do mamci machało cudo ♡♡♡♡ graciory :)))
Wiklinka kamień z serca ♡
Joanna super :) piękne zdjęcia ♡
Milia czyli dobrze :)
Karola fantastyczna wiadomość ♡♡♡ to miałaś niespodziankę z tym usg :)
Mama czwórki kochaniutka nie łam się, serduchem jestem z Tobą
Millagros już po?
Jejku ja dop na 20 chyba jako ostatnia, stres mnie chyba zje...Tak cholernie się boję

Napisane na SM-G531F w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Dzięki za wsparcie dziewczyny
Keejti- mam nadzieję, że w szpitalu mnie nie będą trzymali;-) ;) To bardziej chodzi o objęciem specjalistycznym leczeniem. Coś na zasadzie przychodni przyszpitalnej

Jeśli chodzi o amniopunkcję, to na podstawie płynu owodniowego zostaje stwierdzone lub wykluczone zakażenie u płodu Toksoplazmozą. Testy nimfy informują np. o zespole Downa, czy Edwardsa natomiast o Toxo chyba nie. Gin mi 3 razy o tej amniopunkcji powtarzał bo chyba chodzi o ewentualne wdrożenie leczenia u dziecka już na etapie prenatalnym.
Przede wszystkim zobaczę co pokaże badanie awidności bo jeżeli chorowałam już przed ciążą to amniopuncja nie ma kompletnie sensu bo dziecku nic nie grozi. Jeśli chodzi o antybiotyk to niedopytałam. Jak będą wyniki to zadzwonię do gina.

Do góry