reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty: terminy, zdjęcia USG, wyniki

To pewnie dobre rozwiązanie ;) ja jeszcze nie miałam tego badania, a pielęgniarka wspomniała że dostanę kubeczek tego ulepku. Nie mam natomiast pojęcia, jakie to ma mieć stężenie?

reklama
Ja mam za tydz glukoze. Dziewczyny jak to w Polsce wyglada bo ja dobrze wspominam. Przyszlam do gabinetu wypilam maly kubeczek czegos slodkiego (na dwa lyki) poczekalam troche i pobrali krew tyle. Zadnych nudnosci czy czegos innego.

A ja muszę powiedzieć, że dla mnie nie jest to nic strasznego. Miałam dużo do wypicia, właśnie około szklanki. W tym 75g glukozy. Słodkie okrutnie, ale przeszło bez problemu. Żadnych mdłości, żadnych niedyspozycji żołądka.
Poprzednim razem, w pierwszej ciąży tez bałam się tego, bo dużo osób pisało, że tragedia. Byłam miło zaskoczona ;-)
Ale oczywiście nie przeczę, są przypadki z wymiotami itp. Sama Pani w zabiegowym mi to mówiła.

Ja uważam,że to badanie jest tak ważne,że trzeba się cieszyć,że chcą je robić ;-) W Pl jak robie,to kupuję glukozę w aptece,a pani w gabinecie mi rozrabia w 150 ml wody. Nie ma cytryny,ani innego kombinowania. Chodzi o wynik jak najbardziej wiarygodny. Nie rozumiem też opcji robienia w domu. Toć musi być pierwsze pobranie krwi na czczo,glukoza i kolejne pobranie po godzinie i po 2 albo tylko po 2. Nie wolno w tym czasie chodzić,w zasadzie trzeba grzecznie siedzieć,żeby nie spalać tego cukru. Krew musi być z żyły,bo tam stężenie cukru jest największe. Takie badanie daje obraz właściwy. Cukrzyca ciążowa nam nie jest groźna,ale dla dziecka bardzo. Powoduje m.in. wady serduszka. Nie warto robić tego na "skróty",bo tu chodzi o nasze maluszki :-)

Ja wspominam dobrze. Owszem słodkie, ale bez przesady. Są gorsze rzeczy ;-) W uk dają taki napój specjalny, który jak dla mnie jest na prawdę ok. Rozumiem jednak,że kogoś może to zmulic. Wtedy trzeba badanie powtórzyć. Moja rada,to rozrobic to w gorącej wodzie ( małej ilości) i dopełnić zimną. Łatwiej się pije :tak:

mAgda kurcze, to w takim razie moj lekarz z porpzedniej ciazy olał sprawę bo pozwolił mi w domu glukometrem z palca pobierać. Nie ukrywam było mi to bardzo na rękę:) I ten wynik wpisał w karte, nie widział niczego złego w tym. A lekarz ponoć naprwdę bardzo dobry. NIestety nie według mojej opinii. Może był wtedy na cięzkim kacu, bo jak się dowiedziałąm po czasie, lubił sobie ostro popić i pojedzić samochodem:/

Oomamba ja od 3 lat walczę z cukrzyca i wiem sama jak różne wyniki daje pomiar z palca. Jak mam co 6 miesięcy wizytę,to tylko z krwi badają. Pomiar z palca jest orientacyjny. Informuje jak coś się dzieje,ale nie jest wynikiem najbardziej wiarygodnym. A już robienie cukru po obciążeniu z palca,to jakiś żart....ehhh...a przecież to o nasze dzieci chodzi. Dawniej dziecko miało średnia wagę urodzeniowa ze 3 kg, a teraz 4. Dobrze, że zaczęli to kontrolować. Bo właśnie przez cukrzycę ciążowa dzieci za szybko rosną...teraz juz tez w Pl, w wielu szpitalach monitoruja dzieci z dużą wagą urodzeniowa. Tzn cukier im badają. I dobrze. Bo to jest podstępne,a bardzo proste do leczenia w ciąży.

reklama
Już po wizycie.
Dzieci zdrowe. Jednak dziewczynka i chłopiec. Rozwijają się dobrze.
Ale skrócona szyjka do 2,9cm. Od poniedZiałku szpital, kroplówki na uspokojenie i sterydy na płuca. Więc prosZę o kciuki.

Do góry