reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty i zdjecia usg

reklama
ivi a ty to ryzyko mialas wyliczane z usg i PAPPA? Bo ja mialam z samego usg i trisomie 21 mam 1:3989, trisomie 18 1:6003 a trisomie13 1:104016 i lekarka powiedziala mi ze to jest super wynik wiec mysle ze nie masz sie co przejmowac. mikusia taki wynik miala z PAPPA a tego sie nie da porownac.
Tak, usg plus PAPP-A, ja wiem ze moze ciut przewrazliwiona jestem, ale baaaardzo bym chciala zeby wszystko ok bylo :tak::tak::tak:

gosiane ja podałam ryzyko ostateczne usg genetyczne plus pappa więc porównac można jak najbradziej
w sumie jak mąz odbierał to powiedziano mu że rzadko zdarza się tak świetny wynik:)

Ivi Twoj wynik jest bardzo dobry. Daruj sobie amniopunkcje
Ja mialam nt 0,8 crl 54 mm dlugie kosci nosowe. Wazne ile tez masz lat. Ja mam 26.

Ostatnia edycja:
Ivi1 głowa do góry!!! To nie jest zły wynik. Popatrz na wzrost dzieci w 3,4 klasie podstawówki. Jedne długie i wysokie inne nawet o 2 głowy niższe apotem się zrównuje. Rozrzut duży i nikt od razu nie zalicza jednych do karłów innych do gigantów. A sama PAPPA wyszła Ci prawidłowa czy z ryzykiem?

Ja dziś odbieram PAPPA bo kości nosowej szukali w sumie przez 1h na dwie raty:). Ja nie wiem jak lekarz nie stracił cierpliwości i mnie nie okłamał po 20min że widział :). Więc spokojnie....twoje ma wyższą przezierność a moje ledwo widoczną kość, ale to się nie = dziecko chore. Tak samo jak rewelacyjne wyniki nie dają 100% pewności, że dziecko jest zdrowe.

A amnio jest stresujaca potwornie, dwie dziewczyny mówiły mi że po punkcji zaczęły im się skurcze pewnie z nerwów. Więc siądz wygodnie na kanapie, weź książke, obejrzyj coś w tv i nie zadręczaj się tym że jestes w ciut wyzszej granicy, ALE DALEJ NORMY.

No :)

Ivy1 - Miałam amnio w pierwszej ciąży i bardzo źle to zniosłam, ale nie żałuję i jakbym musiała to bym zrobiła jeszcze raz (chociaż teraz wiem, że miałam lekarza-konowała i niepotrzebnie mnie narażał). Twoje wyniki są w normie, więc wydaje mi się, że to niepotrzebne ryzyko.

Ivi -wiem co czujesz bo mi przy młodej przezierność wyszła 1,1 a teraz przy drugim 1,7 i ryzyka też trochę wyższe bo t21 - 1:5271, t18 - 7786, t13 - 135156, ale nie ma co się czarować, że jesteśmy starsze i dlatego teraz te ryzyka wyszły wyższe. Mi lekarka powiedział, że jakby coś wzbudziło jej niepokój to wtedy skierowałaby mnie na aminoponkcje. Więc ja nie robię bo nie widzę takiej potrzeby.

Miłka Twoje wyniki są super!!

Dziewczyny amniopunkcję zaleca sie jak ryzyko kombinowane jest 1:300 i tak większość dzieci z tego pułapu rodzi się zdrowa.
Ja zrobiłam usg genetyczne i pappa i nie zamierzam robić zadnych badań typu tet potrójny czy test zintegrowany, bo one już nie sa takie wiarygodne, więc po co sie stresować.

ja nie robię amnio,bo nie ma potrzeby....
u mnie po genetycznym usg wyszły(jak czytam wasze to ja mam niskie:/):
t21: 1:4005, t18: 1:5921, t13: 1: 27705
ginek powiedział,że wszystko ok i nawet nie widzi robienia badań z krwi..
mi to wystarczy, jestem spokojna i nie potrzebuję wiedzieć więcej...

reklama
Do góry