reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty i zdjecia usg

reklama
Witam dziewczynki. Ja po wczorajszym usg srednio spokojna. Niby doktorka powiedziala ze ok, i niby przeziernosc w normie, ale dla mnie 2,2 to strasznie duzo :szok: Wiem, ze granica to 2,5 i ze niby ok, ale az mi serce zamarlo... Ryzyko wyliczone: Trisomia 21 (zespol downa) - 1:4296, Trisomia 18(zespol edwardsa) 1:38882, trisomia 13 (zespol patau) 1:121669.. I niby ok, bo kolejne badania wykonuje sie z ryzykiem >1:400, ale porownujac wyniki np. z mikusia, to nie konieczne sa najlepsiejsze...:no:
Zastanawiam sie nad wykonaniem amniopunkcji... Tutaj nie jest przymusem, ale badaniem o ktorego wykonaniu decyduje tylko i wylacznie kobieta, jesli nie ma innych wskazan. Badanie to daje pewnosc wyniku a nie tylko ocene ryzyka..
Co wy myslicie o tym badaniu?

Myślę że nie masz się czym martwić. Dzieci mają wyniki bardzo indywidualne, bo każde jest inne. Nie ma co porównywać miedzy sobą. Już teraz niektóe są większe a niektóe mniejsze.
Mieści się spokojnie w normie, nawet nie jest na granicy więc nie robiłabym nic wiecej...

ivi a ty to ryzyko mialas wyliczane z usg i PAPPA? Bo ja mialam z samego usg i trisomie 21 mam 1:3989, trisomie 18 1:6003 a trisomie13 1:104016 i lekarka powiedziala mi ze to jest super wynik wiec mysle ze nie masz sie co przejmowac. mikusia taki wynik miala z PAPPA a tego sie nie da porownac.

reklama
super , ze wszytskie wizyty udane i same dobre wiesci :)))

Ivi1 przeciez masz dobre wyniki !! po co masz sie kloc? to juz jest badanie inwazyjne , jakies tam ryzyko zawsze jest ... ja bym nie ryzykowala , bo i powodu nie ma

Do góry