reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty i zdjecia usg

reklama
a własnie- wiecie co mi gin powiedział tydz. temu? Że łożysko mam 3-go stopnia-a ja głupia nie spytałam co to znaczy... wiecie coś??

kiniutka
welcome back :)
jak juz masz te skurcze to może uda Ci sie urodzić w sam raz:)
a Ty na dziennych stiudiach czy zaocznych? bo ja sie pytałam u mnie w szkole i to że miałabym tok indywidualny to mi nie daje wogóle żadnych uprawnień poza tym że na zaliczenia i examy moge sie umawiać z wykładowcami żeby pisać np z inną grupą, rokie, w innym terminie, a na zajęcia i tak musze chodzić....

jewcia
gratuluje córeczki :) dobrze że już masz ten spokój ducha :) i czekamy kiedy sie wykluje...

a własnie- wiecie co mi gin powiedział tydz. temu? Że łożysko mam 3-go stopnia-a ja głupia nie spytałam co to znaczy... wiecie coś??

Łożysko w miarę upływu czasu ciąży zmienia swą budowę, dojrzewa czy też, jak mówią niektórzy, starzeje się. Zmiany te polegają na odkładaniu się w tkance łożyska złogów włóknika i wapnia. Jest to widoczne w badaniu USG, w którym określa się stopień dojrzałości łożyska na I, II lub III, zależnie od jego wyglądu. To oczywiście bardzo niedokładny sposób oceny łożyska, jednak duża ilość złogów może pogarszać jego funkcję. Dokładniejszą ocenę funkcji, czyli wydolności łożyska, umożliwia badanie przepływów krwi w tętnicach pępowinowych. Ważna jest również ilość płynu owodniowego. Jeśli przepływy i ilość płynu owodniowego są prawidłowe, sam wygląd łożyska nie stanowi problemu i nie powinien być przyczyną wcześniejszego skierowania do szpitala. Warto jednak powtarzać co tydzień badanie USG z przepływami.

Ja też mam III stopień, pokazały się już zwapnienia :tak: trzeba sprawdzać przepływy i ilość płynu owodniowego no i jak młoda nie bedzie chciała sama wcześniej wyleźć trzeba będzie ją wyganiać bo do terminu moje łożysko nie pociągnie.

aaaaa takie buty!
miłka
mi gin powiedział że są delikatne naloty- tak to określił, wiec nei wiem co to dokładnie oznacza ale tez mówił że nie wroży mi wcześniej terminu. A ja jak cos sie bedę obawiac to i tak pójdę oprywatnie na wizyte żeby sprawdzic co i jak...

u mnie wymaz ok
ale dziś byłam u internisty po skierowanie na morfologie i mocz i po osłuchaniu mnie usłyszał jakieś szmery na sercu niby na ekg wszystko ok ale mam skierowanie do kardiologa no i teraz musze jechac umówic się na wizyte byle szybko bo do 10 musze miec zbadane wszystko

monysia a jak chcialabys rodzic?

ja bylam wczoraj u lekarza. szyjka krotka i spulchniona, ale rozwarcia nie ma... chyba sie juz nie zalapie na wrzesien :dry:

chciałabym przyjść, położyć się, zasnąć i obudzić się z dzieckiem :-D
a że nie jest tak łatwo a ja mam złe wspomnienia z poprzedniego porodu
i strasznie się boję- nie wiem co byłoby lepsze, boje się bólu i komplikacji
ale też boje się że po cesarce będzie jeszcze gorzej ...
ginek powiedział że będziemy obserwować w trakcie porodu czy dam radę urodzić SN,
w razie czego wezmą mnie na CC. Oby tylko miał dyżur jak mnie "weźmie"
Z jednej str chciałabym żeby to było już po wszystkim a z drugiej
mój strach mówi że wcale mi się nie spieszy ... głupia jestem ...

Ewa ja miałam już 2 tyg temu dojrzałe łożysko
i nic się nie dzieje ... wręcz przeciwnie :baffled:

jewcia super ze juz wiesz ze na pewno bedzie dziewczynka :-)

Ja czasami sobie mysle ze niezle jajo by bylo gdyby sie urodzila u nas dziewczynka zamiast chlopca :-D ale tak nam na usg wszystko pokazywal ze raczej watpie w pomylke.

monysia to zycze ci zeby tym razem wszystko poszlo szybko i sprawnie. Bedzie dobrze ;-)

aaaaa takie buty!
miłka
mi gin powiedział że są delikatne naloty- tak to określił, wiec nei wiem co to dokładnie oznacza ale tez mówił że nie wroży mi wcześniej terminu. A ja jak cos sie bedę obawiac to i tak pójdę oprywatnie na wizyte żeby sprawdzic co i jak...

u mnie też na razie było kilka białych kropek bo mi je pokazywał i stwierdził, że na chwilę obecną nie ma powodu do niepokoju :tak: tylko trzeba to monitorować i tyle :tak:

reklama
ja dzisiaj po wizycie
mała już ustawiona do wyjścia, waży 3400g
wód odpowiednia ilość, łożysko w dobrym stanie - bez zwapnień, brak rozwarcia, ogólnie lekarz powiedział że na chwilę obecną nie widzi zbliżającego się porodu - jednak ten tak naprawdę może nastąpić w karzdej chwili.
termin wg om 15.10, a wg usg 10.10 (po raz kolejny na usg wyszedł taki sam) a kolejna wizyta u lekarza 13.10.
jak odejdą wody, pojawią się skurcze co 7-5 minut lub jasnoczerwona krew to mam szybko zbierać się do szpitala.

a i lekarz powiedział że mała ma dużą główkę

Do góry