reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty i zdjecia usg

Tu się twardo trzymają terminu jaki się ustala na usg koło 12 tyg i nie zmieniają go już tak jak w PL.

Mi też się termin nie zmienia, po prostu dziecko jest duże i tyle :) Nie znaczy to, że jest starsze.

Termin cc mam na 10 październik między 7,30 a 8,30.

Zazdroszczę, że wiesz już tak dokładnie :) I gratki udanej wizyty :)

ja tam chcę sn....tak jak poprzednio:p
szybko sprawnie i do domku:p

Szczęściara :) Gdyby u wszystkich to wyglądało 'szybko, sprawnie i do domu' to też bym chciała sn ;)

No i ja już po wizycie.

Super, że wszystko dobrze :) Jak małe dziecko to będzie łatwiej rodzić :) No i podobno pierwsze dziecko najczęściej ma wagę urodzeniową zbliżoną do wagi urodzeniowej mamy, u mnie się sprawdziło :)

anek - pierwsze CC wcale nie jest od razu wskazaniem do drugiego CC, u mnie podczas przyjęcia sprawdzają grubość blizny jesli jest OK to rodzisz SN jeśli natomiast blizna jest cienka to szykują Cię do CC. Taki sposób myślenia ginekologów - jak piszesz obowiązywał w latach 70 i 80 ;-)

To prawda co piszesz, ale nie tylko grubość blizny się liczy. Biorą też pod uwagę ułożenie i wagę dziecka, bo niestety dobrze wyglądająca blizna też niekoniecznie wszystko wytrzyma :/ Powodzenia na wizycie :)

Ja się dzisiaj wybieram na wizytę 'nadprogramową', bo mam straszne obrzęki od prawie tygodnia i od 2 dni ciśnienie mi skacze na granicę normy :/, do tego straszny ból głowy :/ Chyba mnie czeka powtórka z rozrywki i zatrucie ciążowe :/ Dobrze tylko, że tym razem zaczyna się trochę później.

reklama
Atram mi tez nie waza i nie mierza ,malej.. Jak kiedys spytalam ile wazy, to sprawdzili na kalendarzu ciazowym ktory jest tydzien i tam pisze ile powinna wazyc.. Nie wiem czemu tylko w pl waza i mierza na kazdej wizycie, podejrzewam ze dla tego ze przy porodzie i tak guzik z tego wazenia i mierzenia wychodzi, bo rzadko rzeczywistosc sie zgadza z tym co mowili przy usg... Ale tylko podejrzewam. ;-) Sprawdzaja natomiast ulozenie lozyska, wody, serduszko i cos tam jeszcze, ale nie pamietam co :zawstydzona/y: Terminu tez mi nigdy nie mowili z wielkosci dzidzi (poza jedna wizyta w polsce na samym poczatku ciazy - tu nigdy), tylko z daty ostatniej miesiaczki, wiec nie wiem, moze po prostu tylko w PL sie rzucaja na takie rzeczy, a w innych krajach uwazaja ze to niepotrzebne albo co.. :-(

Mi akurat dzidzie mierzą na każdym USG ale tylko dlatego że ja mam je co miesiąc bo właśnie boją się że będzie mało ważyć przy porodzie i że coś jest nie tak, normalnie też bym miała tylko szacowaną wagę u położnej na podstawie pomiaru macicy.

mileczka slodki maluszek :-) Nie martw sie damy jakos rade, silne babki jestesmy w koncu :-)

Milka ja tez dzisiaj na wizyte sie wybieram. Powodzenia u Ciebie!

icarium no to dobrze ze wylapalas takie objawy i idziesz do lekarza. Trzymam kciuki zeby bylo ok.

No dzwoniłam do tej prywatnej kliniki i udało mi sie wyżebrać szybki termin wizyty przedporodowej :)
Anek30bb bede rodzić w tej klinice co Ty :) A że mam termin przybliżony Twojej cesarce to może sie spotkamy :D Jakby sie coś darło jak zarzynane zwierze, to wiedz, że jestem blisko :-D

trzymam dziewczyny kciuki za wizyty dzisiejsze ja byłam dziś na badaniach wizytę mam w sobotę juz sie nie moge doczekac......

icarium- ty tak nie pisz ze dziecko ma przyblizoną wagę urodzeniową do mamy bo ja się urodziłam z wagą 6 kg, powagaaa:szok:

Nie wiem jak szyjka, ale chyba trzyma... Nastepna wizyta z badaniami 21 wrzesnia, narazie na mocz antybiotyk. Wszystko ok, mam uwazac na odejscie wod, skurcze, krew lub slabsze ruchy. Dzidzius wazy 2116
001.gif
Ulozone glowka w dol, wypina chuda dupine
001.gif
Serduszko 131/min i... uwaga uwaga... mamy fote - na 100% EMILKA:-D:-D a mialbyc synus;-)

To dopiero niespodzianka. Mnie babka tez zaskoczyła bo na 3 usg było mówione ze dziewczynka a tu nagle się pyta "co miało być chłopak". Ja oczy jak złotówki i mówię że dziewczynka 3x potwierdzona. Stwierdziła, że widocznie pępowina się tam zaplątała.

Atram mi tez nie waza i nie mierza ,malej.. Jak kiedys spytalam ile wazy, to sprawdzili na kalendarzu ciazowym ktory jest tydzien i tam pisze ile powinna wazyc.. Nie wiem czemu tylko w pl waza i mierza na kazdej wizycie, podejrzewam ze dla tego ze przy porodzie i tak guzik z tego wazenia i mierzenia wychodzi, bo rzadko rzeczywistosc sie zgadza z tym co mowili przy usg... Ale tylko podejrzewam. ;-) Sprawdzaja natomiast ulozenie lozyska, wody, serduszko i cos tam jeszcze, ale nie pamietam co :zawstydzona/y: Terminu tez mi nigdy nie mowili z wielkosci dzidzi (poza jedna wizyta w polsce na samym poczatku ciazy - tu nigdy), tylko z daty ostatniej miesiaczki, wiec nie wiem, moze po prostu tylko w PL sie rzucaja na takie rzeczy, a w innych krajach uwazaja ze to niepotrzebne albo co.. :-(

Mi się wydaje, że to mierzenie jest takie bardzo orientacyjne. Może w razie gdyby miał się wcześniak urodzić to wtedy szacują jaką ma szansę na przeżycie. Takie zmienianie terminu co wizytę wydaje mi się bzdurne, wiadomo, że żadna pewnie nie urodzi dokładnie w wyznaczonym terminie. Poza tym dzieci bywają i małe i duże i nie powinno się ich "wrzucać do jednego worka"

Magda gratuluję córy!!!

icarium trzymam kciuki za wizytę, oby wszystko było ok

Ja już jestem po dzisiejszej wizycie. Maja waży 2158g - powiedział, że idealnie jak na 34 tydzień, także w porzadeczku.
Serduszko bije 145x/min, Mała zdrowa i zadowolona. Macica się ładnie powieksza. Kazał liczyć ruchy rano i wieczorem. Liczyc do 8 i jak sie wyrobi z tymi ośmioma ruchami w dwie godziny to ok, nie martwić się. A ja się smieje, że przy jej ostatniej aktywności to na osiem ruchów to pięć minut jej wystarczy ;)
Zapomniałam spytac jak Mała jest ułożona, ale z tego co podglądałam to chyba na dole miała główkę, także super.
Badania ginekologicznego mi nei robił, bo mówi, że jak sie nic nie dzieje, nic nie boli i nie ma skurczy to nie będzie robił.
Następna wizyta za 2 tyg. i wtedy zrobi i jeszcze będzie robił posiew.
Udało się zwalczyć anemię, z czego bardzo sie cieszę.
Także generalnie wizyta zaliczona do udanych. Oby tak dalej.

reklama
Do góry