reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty i zdjecia usg

Myśmy nigdzie tego nie zgłaszali przy Oliwce, bo mój do końca nie wiedział czy aby na pewno chce, a potem tylko na porodówce powiedział co musi zrobić żebyśmy mogli razem rodzić, to mu kazali tylko fartuch i buty w aptece kupić i tyle. A teraz od początku mówi że sobie nie wyobraża żey nie być przy porodzie, dla faceta to chyba jeszcze większe przeżycie, bo bezpośrednio w tym nie uczestniczy i na wszystko trzeźwym umysłem patrzy.

Tylko żebyście mnie nie przeklęły potem na porodówce jak was dopadnie ta najgorsza faza porodu :-) bo boli kurewsko, ale jak się dzidzie zobaczy to przechodzi jak ręką odjął.

reklama
już jestem po wizycie przedporodowej,wrażenie super.
Termin cc mam na 10 październik między 7,30 a 8,30.
Lekarka mi powiedziała że i tak powinnam mieć cc bo już jedno miałam i przy sn mogłyby być poważne komplikacje(nawet o tym niewiedziałam) ale podobno w normalnym szpitalu by na to niepatrzyli.
Mała waży 2330 w 33 tygodniu.
Wkońcu posłuchałam serca małej.

O proszę jest i druga cesarzowa ujawniona :) Fajnie też już bym chciała wiedzieć kiedy zobacze moje szczęście, przytulę i ucałuję tą moją dupkę malutką :)ahhh rozczuliłam się :)

No i ja już po wizycie. Mały sie odwrócił. Czyli czeka mnie SN, którego bałam sie jak diabeł święconej wody. Pozostaje również lekkie rozczarowanie bo myślałam, że bede już miała dzidziusia w tym miesiącu obok siebie. Ale trudno.... Trzeba czekać, aż młodemu zachce sie na świecie pojawić. Waga 2200g czyli troszke mało, mógłby już przynajmniej 2750 g ważyć co też mnie troszke martwi. Do tej pory lekarz mówił, że jest dużym dzieckiem. Poza tym wszystko wporząsiu: łożysko, szyjka, przepływy dobre. Pozostaje dzwonić jutro do prywatej kliniki umawiać sie na poród SN :))) Mam nadzieje że zdaże :) A oto i dziubas

Ooooj biedna a tak liczyłaś na tą cc :((( No trudno trzeba zakasać rękawy i do dzieła kochana. Ja też do końca nie wiem czy cc czy sn wszystko się okaże na wizycie :) Boję się jak cholera :))

a ja nie mam zielonego pojecia ile moj mlody wazy ...
wszytsko na oko z mierzenia brzucha wpisuja
o mierzeniu to juz wogole zapomniec moge

a mierzenie szyjki... zapomniec moge ...

kurcze i juz nie beda sprawdzac ile wazy ?? a co jak jakis kolos jest ?? :)

asionek gorzej jak ktoś ma nieregularne cykle jak ja i nie ma pojęcia kiedy owulacja wystąpiła.. na mojej pierwszej wizycie w 6tc według OM już było serduszko i lekarka powiedziała że bankowo jest ciąża na wrzesień. Potem ilekroć miałam usg do 20tc to mi lekarze pytali czy aby jestem pewna daty ostatniej @ bo mały jest starszy o tydzień według pomiarów. Dlatego mam dwa terminy, jeden na 24.09 :)

nie no ja pisze o tych co wiedza kiedy okres byl i owulka :) a jak nie owulka to przynajmniej ile cykle trwaly :)
co do reszty to ja bylam u gina rowno w 6tc i tez bilo serduszko juz !! i nikt nic nigdy nie mowil , ze w takim razie to strasza ciaza ... takze widac zalezy od gina :)

Tu się twardo trzymają terminu jaki się ustala na usg koło 12 tyg i nie zmieniają go już tak jak w PL. Też nie mam pojęcia kiedy zaszłam bo u mnie o tyle jest dziwna sytuacja że wdg usg powinno to być końcem grudnia, a ja @ miałam jeszcze 2 stycznia, no to jakim cudem?

hehe niezle :)))

już jestem po wizycie przedporodowej,wrażenie super.
Termin cc mam na 10 październik między 7,30 a 8,30.
Lekarka mi powiedziała że i tak powinnam mieć cc bo już jedno miałam i przy sn mogłyby być poważne komplikacje(nawet o tym niewiedziałam) ale podobno w normalnym szpitalu by na to niepatrzyli.
Mała waży 2330 w 33 tygodniu.
Wkońcu posłuchałam serca małej.

no to juz wiesz kiedy przywitasz dzidzie :) fajnie !!

Asionek u mnie też waga nie ma nic do terminu - termin jest taki sam tylko, że wg wagi to dzidzia jest jakby tydzień do przodu wiadomo ;]
Ja też wiem kiedy zaszlam
:-)

mi sie wydaje , ze po 12tc kiedy dzieci rosna juz swoim rytmem bez sensu przepowiadanie i zmiana terminu .. jedne urosnie szybciej , drugie wolniej i jakby za kazdym razem zmieniac date porodu to by meksyk byl :)

Ja się zaczęłam bać porodu naturalnego:-(. Mam wadę wzroku prawie -5 i zauważyłam że wzrok pogarsza mi się, w tym tygodniu wybieram się do okulisty i zobaczemy co okulista powie. Bo lekarz prowadzący ciąże powiedział że jak okulista wystawi stosowne zaświadczenie to mnie wrzuci na cesarkę.

jak sama napisalas w kolejnym poscie wada tu nie ma nic do rzeczy , bardziej wlasnie siatkowka oka ... bedzie dobrze !! :)

No i ja już po wizycie. Mały sie odwrócił. Czyli czeka mnie SN, którego bałam sie jak diabeł święconej wody. Pozostaje również lekkie rozczarowanie bo myślałam, że bede już miała dzidziusia w tym miesiącu obok siebie. Ale trudno.... Trzeba czekać, aż młodemu zachce sie na świecie pojawić. Waga 2200g czyli troszke mało, mógłby już przynajmniej 2750 g ważyć co też mnie troszke martwi. Do tej pory lekarz mówił, że jest dużym dzieckiem. Poza tym wszystko wporząsiu: łożysko, szyjka, przepływy dobre. Pozostaje dzwonić jutro do prywatej kliniki umawiać sie na poród SN :))) Mam nadzieje że zdaże :) A oto i dziubas

:Zobacz załącznik 386730

damy rade :) trzeba byc dobrej mysli :)
moj tez gdzies tyle wazy i lekarz twierdzi , ze jest sredniakiem , nie za malo nie za duzo :)
bedzie latwiej urodzic wiec sie nie przejmuj !! jest dobrze !! z tego co pisza dziewczyny to sporo dzieciaczkow gdzies tyle wlasnie wazy :)
sliczny malec :)

ja jutro do gina prosze o &&&&&&&&&&&&&&&&&&& :)

Nie wiem jak szyjka, ale chyba trzyma... Nastepna wizyta z badaniami 21 wrzesnia, narazie na mocz antybiotyk. Wszystko ok, mam uwazac na odejscie wod, skurcze, krew lub slabsze ruchy. Dzidzius wazy 2116
001.gif
Ulozone glowka w dol, wypina chuda dupine
001.gif
Serduszko 131/min i... uwaga uwaga... mamy fote - na 100% EMILKA:-D:-D a mialbyc synus;-)

Atram mi tez nie waza i nie mierza ,malej.. Jak kiedys spytalam ile wazy, to sprawdzili na kalendarzu ciazowym ktory jest tydzien i tam pisze ile powinna wazyc.. Nie wiem czemu tylko w pl waza i mierza na kazdej wizycie, podejrzewam ze dla tego ze przy porodzie i tak guzik z tego wazenia i mierzenia wychodzi, bo rzadko rzeczywistosc sie zgadza z tym co mowili przy usg... Ale tylko podejrzewam. ;-) Sprawdzaja natomiast ulozenie lozyska, wody, serduszko i cos tam jeszcze, ale nie pamietam co :zawstydzona/y: Terminu tez mi nigdy nie mowili z wielkosci dzidzi (poza jedna wizyta w polsce na samym poczatku ciazy - tu nigdy), tylko z daty ostatniej miesiaczki, wiec nie wiem, moze po prostu tylko w PL sie rzucaja na takie rzeczy, a w innych krajach uwazaja ze to niepotrzebne albo co.. :-(

Ivi w UK termin ustalaja na podstawie pomiarow malenstwa z 12 tygodnia. A jako ze sa tu tylko 2 USG (drugie ok 20tyg) to potem juz nic nie wiadomo... tylko polozna doplerem slucha serduszka, mierzy macice, sprawdza ulozenie dziecka, siuski mamy i cisnienie. I to wszystko.

Widze, widze i dziękuje bardzo :) jakoś lepiej to wszystko znieść wiedząc, że jeszcze ktoś gdzieś przeżywa takie rozterki jak ja :zawstydzona/y:

Justyś trzymam kciuki za pomyślny dla Ciebie i dzidziurka sposób rozwiązania :)
Asionek zaciskam kciukasy za wizyte :) &&&&&
Magda ogromnie gratuluje Emilci :)!

reklama
Magda - gratuluję córuni :-D

anek - pierwsze CC wcale nie jest od razu wskazaniem do drugiego CC, u mnie podczas przyjęcia sprawdzają grubość blizny jesli jest OK to rodzisz SN jeśli natomiast blizna jest cienka to szykują Cię do CC. Taki sposób myślenia ginekologów - jak piszesz obowiązywał w latach 70 i 80 ;-)

Asionek - ja też mam dziś wizytę więc ściskam za Ciebie :-)

Do góry